Kesihatan Pencernaan

Ubat Hepatitis Yang Paling Berkesan Mengikut Jenis |

Hepatitis adalah keadaan yang menyebabkan keradangan hati. Sebilangan besar pesakit dengan hepatitis B dan C menderita kes kronik, memerlukan rawatan dari doktor. Ini bertujuan untuk mengurangkan risiko komplikasi, seperti kegagalan hati. Jadi, apakah pilihan untuk ubat hepatitis yang diresepkan oleh doktor?

Pilihan ubat hepatitis mengikut jenisnya

Sebenarnya, gejala hepatitis dapat dikawal dengan cara mudah, seperti mendapatkan lebih banyak rehat dan meningkatkan pengambilan cecair. Walau bagaimanapun, kaedah rumah ini hanya berkesan untuk rawatan hepatitis akut.

Sementara itu, pesakit hepatitis kronik memerlukan terapi ubat. Ubat-ubatan di bawah bertujuan untuk merawat hepatitis dengan menghentikan jangkitan HCV dan menghalang kerosakan hati.

Walaupun begitu, bagaimana merawat hepatitis yang satu ini tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Doktor anda akan menetapkan pelbagai ubat berdasarkan jenis hepatitis yang anda miliki.

1. Hepatitis A

Hepatitis A adalah sejenis hepatitis yang diklasifikasikan sebagai ringan. Maksudnya, tidak ada rawatan khusus untuk penyakit hati ini. Pesakit akan pulih sendiri. Sebabnya, badan akan membersihkan virus ini dengan sendirinya.

Dalam kebanyakan kes hepatitis A, hati pulih dalam masa enam bulan tanpa kerosakan yang berpanjangan. Itulah sebabnya, pesakit hepatitis A akan fokus untuk mengawal gejala.

Sebagai contoh, pesakit hepatitis A yang demam boleh diberi ubat penurun demam, seperti paracetamol.

Cara merawat hepatitis A selebihnya mungkin lebih banyak berehat dan mengelakkan faktor risiko, seperti menghindari makanan ringan yang kurang bersih, mencuci tangan sebelum makan dan lain-lain.

2. Hepatitis B

Sekiranya hepatitis A akan hilang dengan rawatan sederhana, bukan untuk hepatitis B, terutama bagi mereka yang telah memasuki tahap kronik. Pesakit hepatitis B umumnya memerlukan rawatan sepanjang hayatnya. Oleh itu, anda harus melakukan imunisasi hepatitis B sejak kecil untuk mencegah timbulnya penyakit ini pada masa akan datang. Di samping itu, melakukan hubungan seks yang selamat dan mengelakkan berkongsi jarum dapat mencegah penyakit ini.

Rawatan hepatitis B bertujuan untuk mengurangkan risiko komplikasi penyakit hati, seperti sirosis, dan mencegah penularan jangkitan kepada orang lain. Doktor biasanya akan menetapkan ubat untuk merawat hepatitis B, seperti:

Ubat antivirus

Salah satu cara untuk mengatasi hepatitis B adalah dengan menggunakan ubat antivirus. Penggunaan ubat antivirus dapat membantu melawan virus dan mencegah kerosakan hati. Dilaporkan dari Yayasan Hepatitis B, terdapat beberapa ubat yang digunakan untuk mengubati hepatitis B, termasuk:

 • entecavir
 • Tenofovir
 • Lamivudine
 • Adefovir
 • Telbivudine

Suntikan interferon

Selain ubat antivirus, suntikan interferon juga digunakan untuk mengubati hepatitis B. Ubat suntikan ini adalah bahan tiruan yang sebenarnya dihasilkan oleh tubuh untuk melawan jangkitan.

Suntikan interferon alpha-2b (intron A) biasanya digunakan untuk pesakit yang lebih muda yang ingin mengelakkan rawatan jangka panjang. Perlu diingat bahawa ubat-ubatan ini tidak boleh digunakan semasa kehamilan.

3. Hepatitis C

Bagi anda yang mengidap hepatitis C dan telah berlangsung lebih dari 6 bulan, rawatan dari doktor mungkin diperlukan. Beberapa orang yang mempunyai hepatitis tidak menyedari telah dijangkiti virus itu beberapa tahun yang lalu.

Sekiranya parut hati (sirosis) teruk, doktor akan mengesyorkan ubat untuk merawat hepatitis, seperti ubat antivirus dan perencat protease.

Ubat antivirus analog nukleosida

Salah satu ubat antivirus yang digunakan untuk mengubati hepatitis C adalah analog nukleosida. Ubat ini membantu mencegah penyebaran jangkitan dengan menghentikan pembentukan nukleosida pada sel yang dijangkiti.

Ribavirin adalah satu-satunya ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan HCV di kelas ini. Walau bagaimanapun, Ribavirin memerlukan kombinasi dengan suntikan interferon untuk melawan jangkitan.

Anda perlu berhati-hati semasa menggunakan ubat ini. Sebabnya, Ribavirin boleh mencetuskan risiko kecacatan kelahiran dan menekan pertumbuhan pada kanak-kanak. Risiko ini boleh dipindahkan dari lelaki ke pasangan wanita pada masa pembuahan.

Perencat protein

Protease inhibitor adalah ubat hepatitis oral yang berfungsi dengan mencegah penyebaran jangkitan. Ubat ini juga melambatkan pengeluaran virus di dalam badan. Jenis ubat penghambat protease termasuk:

 • Telaprevir
 • Boceprevir
 • Paritaprevir

Ketiga-tiga ubat ini hanya digunakan bersama dengan terapi jangkitan HCV yang lain. Contohnya, Telaprevir diambil dua kali sehari, sementara boceprevir diambil tiga kali sehari.

Kesan sampingan yang paling biasa dari ubat ini adalah anemia, cirit-birit, keletihan, sakit kepala, mual, dan muntah.

Inhibitor polimerase dan terapi kombinasi ubat

Inhibitor polimerase dirancang untuk mencegah pembentukan virus hepatitis C. Ubat ini, yang merangkumi perencat polimerase sovaldi, berfungsi dengan menghambat polimerase RNA yang digunakan oleh virus hepatitis C untuk meniru RNA.

Ubat ini kadang kala digabungkan dengan ribavirin selama 24 minggu. Perlu diingat bahawa perencat polimerase mesti diambil bersama makanan dan tidak boleh dimusnahkan. Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • loya,
 • gatal,
 • insomnia, dan
 • kelemahan.

4. Hepatitis D

Walaupun jarang berlaku, hepatitis D lebih berbahaya daripada jenis hepatitis lain. Walau bagaimanapun, virus hepatitis D hanya dapat mengganggu fungsi hati pada pasien hepatitis B.

Hingga kini, Hepatitis D tidak mempunyai ubat khusus untuk melawan jangkitan virus yang menyebabkannya. Walau bagaimanapun, pesakit dengan hepatitis akan diberi ubat yang tidak jauh berbeza dengan jenis hepatitis lain.

Interferon alpha (IFN-α)

Interferon alpha adalah salah satu ubat hepatitis D yang menunjukkan hasil yang kelihatan berkesan. Malah, hasil IFN-α juga lebih efektif pada pesakit hepatitis D kronik daripada pada pesakit sirosis.

Walau bagaimanapun, ubat ini mempunyai kesan jangka pendek, jadi perlu diberikan setiap hari atau 3 kali seminggu selama 6 bulan hingga 1 tahun. Malangnya, interferon alpha juga mula ditinggalkan, termasuk di Indonesia.

Ini kerana rawatan hepatitis ini mempunyai kesan sampingan, tetapi tidak cukup berkesan untuk melawan jangkitan. Kesan sampingan yang disebabkan oleh penggunaan interferon alpha termasuk:

 • pening dan muntah,
 • keletihan dan demam,
 • anemia dan sakit kepala
 • tekanan darah tinggi, dan
 • gangguan kecemasan hingga kemurungan.

Sekiranya penyakit ini memasuki tahap akhir, doktor mungkin mengesyorkan pemindahan hati sebagai langkah terakhir untuk merawat hepatitis.

5. Hepatitis E

Sama seperti hepatitis A, hepatitis E dapat hilang sendiri dengan rawatan di rumah yang sederhana. Selain itu, tidak ada obat khusus untuk melawan infeksi virus hepatitis E.

Walau bagaimanapun, jangkitan virus hepatitis E yang memasuki kategori kronik memerlukan rawatan daripada doktor, seperti:

 • Ribavirin, dan
 • ubat antivirus lain.

Bagaimana dengan ubat alternatif untuk hepatitis?

Kemajuan teknologi semasa membolehkan para pakar meneliti pelbagai tanaman sebagai ubat herba, termasuk temulawak. Sebenarnya, banyak ubat alternatif digunakan untuk menghilangkan gejala penyakit hati, termasuk hepatitis.

Walaupun ada bahan tambahan yang selamat, anda perlu berjumpa dengan doktor anda sebelum meminumnya. Sebabnya, ubat ini akan diproses oleh hati, sehingga dapat menjadi bumerang bagi pasien dengan penyakit hati.

Beberapa ubat alternatif boleh merosakkan hati dan memburukkan keadaan. Itulah sebabnya, selalu berbincang dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat alternatif untuk mengelakkan risiko ini.

Sekiranya ubat dan rawatan dari doktor tidak menunjukkan hasil yang maksimum, doktor mungkin mengesyorkan pemindahan hati. Walau bagaimanapun, prosedur pemindahan hati ini memerlukan terma dan syarat tertentu sebelum dijalankan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila hubungi doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.