Kesihatan

Panduan Meminta Doktor untuk Pemeriksaan Kesihatan

Kebanyakan orang cenderung bersikap pasif dan "ya-ya" ketika berunding dengan doktor mengenai keluhan mereka. Sebenarnya, ini adalah peluang keemasan bagi anda untuk bertanya terus kepada pakar. Jangan takut dipanggil kasar. Doktor sebenarnya gembira, sekiranya pesakit aktif bertanya. Ingat, "malu bertanya sesat dalam perjalanan." Malu bertanya kepada doktor, kesihatan anda mungkin dipertaruhkan. Oleh itu, jangan ragu untuk banyak bertanya kepada doktor.

Sekiranya anda keliru tentang apa yang harus ditanya semasa berunding dengan doktor, lihat panduannya di sini.

Mengapa anda perlu bertanya banyak doktor semasa berunding?

Proses soal jawab adalah kunci komunikasi yang baik dengan doktor. Sekiranya anda tidak mengemukakan soalan, doktor anda mungkin menganggap bahawa anda sudah mengetahui semua maklumat yang diberikannya atau tidak mahu mengetahui lebih lanjut mengenainya.

Oleh itu, bersikap proaktif semasa anda berjumpa doktor. Kemukakan soalan apabila anda tidak mengetahui istilah perubatan, seperti hipertensi, angina, abses, aneurisma, dan sebagainya.

Jangan ragu untuk bertanya kepada doktor mengenai arahan yang tidak anda fahami. Bermula dari peraturan pengambilan ubat yang betul hingga pantang larang yang mesti dielakkan semasa rawatan.

Berikut adalah beberapa soalan asas untuk bertanya kepada doktor anda.

Tanya doktor mengenai keadaan kesihatan anda

Diagnosis membantu doktor anda mengetahui penyakit atau masalah fizikal yang anda alami. Doktor anda membuat diagnosis berdasarkan gejala anda dan hasil ujian fizikal, ujian makmal, dan ujian lain.

Sekiranya pesakit sudah memahami keadaan perubatan mereka sendiri, doktor mungkin lebih senang membuat keputusan mengenai rawatan terbaik mengikut keadaannya. Terutama jika anda sudah mengetahui rawatan mana yang sesuai untuk keadaan anda.

Sebaliknya, jika anda tidak memahami keadaan anda sendiri, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda. Tanya doktor anda untuk menerangkan secara terperinci mengenai penyakit yang anda alami dan sebab paling kuat mengapa anda boleh menghidap penyakit ini.

Berikut adalah senarai soalan yang boleh diajukan kepada doktor untuk menentukan diagnosis penyakit anda:

 • Mengapa saya mendapat penyakit ini? Apakah sebab yang paling kuat?
 • Seberapa biasa penyakit ini?
 • Adakah penyakit ini menular?
 • Adakah prosedur perubatan yang perlu saya lakukan?
 • Bolehkah penyakit saya disembuhkan?
 • Adakah penyakit ini menyebabkan kesan jangka panjang?
 • Bagaimana merawat penyakit ini?
 • Bolehkah penyakit ini dicegah? Bagaimana cara mencegah?
 • Berapa kerap saya mesti berjumpa doktor?
 • Bagaimana saya dapat mengetahui lebih banyak maklumat mengenai penyakit ini?

Beberapa penyakit mungkin tidak dapat disembuhkan dan boleh bertahan seumur hidup. Namun, itu tidak bermakna anda tidak dapat mengawal penyakit ini. Dengan rawatan yang betul, orang dengan keadaan perubatan yang serius masih dapat melakukan aktiviti seperti orang normal pada umumnya.

Tanyakan kepada doktor mengenai ubat yang anda ambil

Setelah mengetahui penyakit yang anda alami, doktor biasanya akan memberi ubat untuk melegakan simptom. Sekiranya doktor menetapkan ubat, pastikan anda mengetahui nama ubat tersebut dan fahami mengapa doktor menetapkan ubat tersebut kepada anda.

Secara umum, berikut adalah senarai soalan yang boleh anda tanyakan ketika doktor anda menetapkan ubat-ubatan tertentu:

 • Apakah nama ubat yang ditetapkan?
 • Berapa kali saya perlu mengambil ubat itu?
 • Adakah kesan sampingan selepas mengambil ubat?
 • Bagaimana jika saya terlupa mengambil ubat itu?
 • Apa bahaya jika dos ubat dikurangkan atau ditambah?
 • Sekiranya ubat ini diminum sehingga habis?
 • Adakah sekatan makanan / minuman yang harus dielakkan semasa mengambil ubat?
 • Adakah saya perlu pergi ke doktor sekali lagi setelah mengambil ubat?
 • Saya mempunyai alahan terhadap ubat-ubatan tertentu, adakah ubat ini selamat diambil?
 • Sekiranya pada bila-bila masa rasa sakit saya berulang, bolehkah ubat ini diambil lagi?
 • Bolehkah ubat ini dibeli tanpa preskripsi doktor?

Jangan lupa, pastikan anda memberitahu semua ubat lain, sama ada vitamin, makanan tambahan atau herba, yang anda ambil semasa berunding dengan doktor anda. Ini dilakukan agar ubat yang diresepkan oleh doktor tidak menyebabkan interaksi dengan ubat lain yang juga anda ambil. Di samping itu, wajib memberi sejarah perubatan yang menyeluruh kepada doktor anda.

Agar tidak lupa, catat semua jawapan yang diberikan doktor dalam buku khas.

Sekiranya dalam masa yang ditetapkan ubat yang ditetapkan oleh doktor tidak berfungsi atau benar-benar memburukkan keadaan anda, segera berjumpa doktor.

Tanya doktor mengenai prosedur perubatan yang akan dilakukan

Kadang kala, ubat sahaja tidak mencukupi dan doktor perlu melakukan prosedur perubatan tertentu. Ya, doktor anda mungkin perlu melakukan ujian darah, sinar-X, atau prosedur lain untuk mengetahui punca penyakit yang anda alami, merawat penyakit ini, atau hanya memantau keseluruhan keadaan anda.

Sebelum doktor melakukan pelbagai prosedur perubatan ini, berikut adalah senarai pernyataan yang boleh anda buat:

 • Mengapa saya memerlukan atau harus melakukan prosedur ini?
 • Bagaimana prosedur itu berlaku?
 • Apa yang perlu saya sediakan sebelum melakukan peperiksaan?
 • Apa yang perlu saya lakukan setelah membuat pemeriksaan?
 • Adakah kemungkinan kesan sampingan? Berapa lama kesan sampingan ini berterusan?
 • Berapa lama masa yang diperlukan untuk mengetahui keputusan peperiksaan?
 • Berapakah kos untuk melaksanakan prosedur?

Apabila keputusan pemeriksaan keluar, minta doktor menerangkan maksudnya dengan seberapa terperinci yang mungkin. Anda mungkin dapat meminta salinan keputusan ujian daripada doktor anda.

Tetapi sebelum bertanya, tanyakan terlebih dahulu adakah hospital bersedia memberikan salinan hasil pemeriksaan kepada pesakit atau tidak. Sebabnya, sebilangan hospital tidak membenarkan keputusan pemeriksaan dibawa oleh pesakit.

Petua untuk mengingati arahan yang diberikan oleh doktor

Tidak semua orang langsung mengingati semua arahan yang diberikan doktor. Walaupun anda merasa sangat dekat dengan doktor, ada kalanya anda mungkin tidak memahami apa yang dia katakan.

Untuk mematuhi semua arahan yang diberikan oleh doktor kepada anda, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan:

Tanya lagi jika anda masih keliru

Jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda mengenai maklumat yang anda tidak faham atau tidak faham.

Contohnya, “Dok, bolehkah anda mengulanginya sekali lagi? Saya masih keliru. " atau "Dok, saya tidak faham istilah perubatan, apa maksudnya?

Ulangi apa yang dikatakan oleh doktor

Cara lain yang boleh anda lakukan adalah mengulang pernyataan yang diberikan oleh doktor.

Anda boleh mengulangi pernyataan itu dengan mengatakan, "Dok, itu bermaksud hipertensi adalah istilah lain untuk tekanan darah tinggi, bukan?" atau "Doc, itu bermaksud kesimpulannya, bla bla bla .., ya?"

Rakam, perhatikan, perhatikan!

Semasa berjumpa doktor, bawa buku nota atau pen. Selepas itu, tuliskan perkara penting semasa doktor anda menyampaikan maklumat tertentu. Sekiranya anda tidak dapat menulis semasa doktor bercakap dengan anda, anda boleh merakamnya di telefon anda.