Kesihatan

10 Aplikasi Terbaik untuk Membantu Hidup Sihat •

7 Langkah Mudah untuk Memulakan Gaya Hidup Sihat untuk Umur Panjang

Sebagai pekerja pejabat, wajar dilanda tekanan pekerjaan seharian. Belum lagi waktu tidur yang tidak pernah cukup. Begitu banyak masa yang terbuang di depan skrin telefon pintar. Nasib baik, alat ini juga dapat digunakan untuk mempromosikan hidup sihat.

Banyak aplikasi telefon pintar tersedia di luar sana yang menyasarkan setiap aspek gaya hidup sihat. Sekiranya anda tidak mendapat motivasi untuk memukul gimnasium, ada aplikasi yang akan membuat anda kecewa setiap kali anda kehilangan latihan. Sekiranya anda tidak dapat menentukan bijirin mana yang lebih sihat, ada aplikasi yang dapat menyekat pilihan anda.

Sudah tentu, gaya hidup sihat bukan hanya dengan makan buah-buahan dan sayur-sayuran dan bersenam. Kesihatan mental sama pentingnya, dan terdapat banyak aplikasi telefon pintar yang dapat membantu anda mencari ahli terapi tempatan atau berehat setelah seharian bekerja.

Bolehkah anda menjalani kehidupan yang sihat tanpa bantuan alat? Sudah tentu. Tetapi, mengapa tidak memanfaatkan bantuan tambahan yang mudah diakses dan digunakan. Sepuluh aplikasi ini dapat membantu anda mengesan dan meningkatkan kesihatan diri.

Sofa Ke 5K

Aplikasi ini sangat sesuai untuk anda yang tidak suka berlari tetapi ingin memulakannya. Couch To 5K akan membantu anda dengan rancangan latihan tambahan selama sembilan minggu untuk mempersiapkan anda untuk jarak yang lebih jauh: 5 kilometer.

Tahap rancangannya fleksibel, anda boleh bergantian antara berjalan santai dan berjoging sebelum benar-benar beralih ke latihan pembakaran kalori. Satu sesi latihan tidak memerlukan banyak masa (20-30 minit dan hanya perlu diselesaikan tiga kali seminggu) dan membolehkan anda berehat satu atau dua hari, atau lebih banyak lagi, sebelum memulakannya semula.

Untuk membantu meningkatkan motivasi, aplikasi ini memberikan ciri, hasil jurulatih maya lembaran jejak, dan pemain muzik terbina dalam yang anda boleh berkawan semasa berlari.

Terdapat pada iOS dan Android

Sworkit

Latihan selama lima minit lebih baik daripada tidak ada, ini adalah prinsip yang ingin ditanamkan oleh Sworkit. Aplikasi ini mempunyai 160 jenis latihan fizikal yang ditunjukkan oleh pelatih peribadi profesional. Anda boleh memulakan latihan berdasarkan bahagian badan yang ingin anda bentuk, dan memilih jangka masa latihan yang dapat disesuaikan dengan jadual rutin anda. Dengan Sworkit, tidak ada lagi alasan untuk melangkau latihan kerana tidak ada masa.

Aplikasi ini berbayar, tetapi anda boleh memuat turun versi percuma. Perbezaannya adalah, versi berbayar menyediakan pelbagai jenis latihan, lebih banyak membantu anda merancang dan mengubah jenis latihan mengikut keinginan anda, dan menyimpan rekod latihan anda.

Terdapat pada iOS dan Android

Zipongo

Zipongo membantu anda mengekalkan diet yang sihat dengan merancang rancangan makan mingguan dan menyediakan pelbagai resipi sihat yang disesuaikan dengan keperluan anda dan kecenderungan alergi anda.

Zipongo dirancang oleh doktor di Pusat Perubatan Boston bekerjasama dengan Fitness Forward untuk memberi orang akses yang lebih mudah dan berpatutan kepada diet dan gaya hidup yang sihat.

Terdapat pada iOS dan Android

Mudah Alih Lumosity

Lumosity adalah aplikasi yang direka oleh pakar neurologi sebagai alat latihan untuk meningkatkan kemampuan kognitif anda. Lumosity menggunakan sebilangan permainan mudah tetapi mencabar untuk melatih setiap bahagian otak anda. Selain itu, anda boleh mengubah tahap kesukaran dan menjejaki sejarah perkembangan otak anda semasa bermain Lumosity.

Aplikasi ini berbayar, tetapi anda boleh memuat turun versi percuma.

Terdapat pada iOS dan Android en

Dadah.com

Drugs.com memberikan maklumat lengkap dan boleh dipercayai mengenai dadah.

Anda boleh membuat senarai ubat yang anda ambil dan menerima maklumat perubatan yang berkaitan dengannya. Ciri cari membolehkan anda mengesan salah satu daripada banyak jenis ubat yang disenaraikan di pangkalan data drug.com. Anda juga dapat mengenal pasti ubat-ubatan yang tidak anda kenali dengan memasukkan jenis, bentuk, atau warna ubat.

Terdapat pada iOS dan Android

Bernafas2Relaks

Breathe2Relax adalah aplikasi yang direka untuk pengurusan tekanan. Aplikasi ini membolehkan pengguna melakukan senaman pernafasan untuk mengurangkan tekanan, menstabilkan mood, mengawal kemarahan, dan mengawal kegelisahan.

Aplikasi ini boleh digunakan secara bebas sebagai penyelesaian tekanan harian anda atau bersama dengan terapi dari doktor.

Terdapat pada iOS dan Android

SAM: Bantuan Diri untuk Pengurusan Kecemasan

SAM adalah aplikasi yang direka untuk membantu pengguna mengurus kegelisahan mereka. Pengguna boleh memasukkan rekod tahap kegelisahan mereka dan mengenal pasti pencetus yang berbeza. Aplikasi ini merangkumi 25 pilihan cara pertolongan diri yang membantu pengguna menyesuaikan diri dengan tanda-tanda fizikal dan mental dan gejala kegelisahan. Pengguna SAM boleh mengubah profil peribadi mereka dan membolehkan mereka berkongsi cerita tanpa nama dengan pengguna SAM yang lain.

Terdapat pada iOS dan Android

Jurulatih Penurunan Berat Badan Noom

Program Berat Sehat Noom menggabungkan pedometer dan instruktur pemakanan dalam satu aplikasi. Noom mempunyai ciri senarai makanan dan senaman yang dapat anda ubah mengikut kehidupan harian anda, dan pada masa yang sama mencatat sejarah perjalanan harian anda.

Bukan hanya itu, Noom juga akan menghantar artikel mengenai resipi kesihatan dan sihat untuk memastikan anda sentiasa fokus. Senarai makanan dalam pangkalan data Noom dibezakan mengikut warna, mengajar pengguna makanan mana yang sihat dan mana yang wajib dan mana yang tidak sihat.

Terdapat pada iOS dan Android

Tenang

Tenang mempunyai program tujuh hari yang dirancang untuk membantu anda tidur lebih lena. Aplikasi ini mensasarkan aspek tidur yang berbeza yang dapat diperbaiki dengan bantuan meditasi. Ciri "Tenang" dalam apss ini memfokuskan pada sikap positif dan sikap meditasi, sementara ciri "Tidur" direka khas untuk anda yang memerlukan pertolongan untuk menenangkan diri.

Tenang juga menampilkan muzik santai yang digabungkan dengan gambar pemandangan yang indah. Ciri pemasa akan membangunkan anda dengan bunyi penggera yang tidak akan mengejutkan anda.

Terdapat pada iOS dan Android

BACA JUGA:

  • 3 makanan ini dapat menaikkan mood anda sepanjang hari
  • 6 Tabiat Yang Tanpa Disedari Membuat Sakit Punggung Anda
  • Jangan sampai pikun, mari latih otak anda dengan tipu daya ingatan ini