Kesihatan Seksual

Adakah benar bahawa kegemukan mengurangkan kualiti seks? •

Anda mungkin pernah mendengar pelbagai risiko kelebihan berat badan untuk kesihatan. Namun, yang tidak dibincangkan oleh banyak orang ialah bagaimana kegemukan atau kegemukan mempengaruhi kehidupan seks pasangan. Untuk mengetahui jenis kesan obesiti atau berat badan berlebihan terhadap seks, lihat ulasan penuh di bawah.

Kesan berat pada seks

Hubungan antara kelebihan berat badan dan prestasi seksual telah banyak dikaji oleh pakar.

Dari pelbagai kajian, didapati bahawa kira-kira 30% orang yang berlebihan berat badan atau gemuk mengadu masalah seksual.

Berikut adalah beberapa masalah yang dilaporkan oleh orang yang berlebihan berat badan atau gemuk.

Lelaki

Pada lelaki yang berlebihan berat badan atau gemuk, salah satu kesan sampingan yang dialami adalah disfungsi ereksi (mati pucuk).

Seorang pakar pembiakan dari New York University School of Medicine, dr. Andrew McCollough menjelaskan bahawa disfungsi ereksi berlaku pada lelaki yang berlebihan berat badan kerana risiko tinggi penyempitan arteri.

Ini disebabkan oleh penumpukan lemak di saluran darah di sekitar kawasan zakar.

Wanita

Wanita yang berlebihan berat badan atau gemuk juga mengalami masalah dengan aliran darah yang buruk, seperti halnya lelaki.

Lemak badan yang berlebihan dapat menyekat arteri yang membekalkan darah ke kawasan pelvis. Akibatnya, klitoris dan faraj menjadi sukar untuk bertindak balas terhadap rangsangan seksual.

Berat mempengaruhi keyakinan diri semasa cinta

Selain penurunan dorongan seks, beberapa orang yang berlebihan berat badan atau gemuk juga mengalami masalah keyakinan diri ketika melakukan hubungan seks dengan pasangannya. Sebabnya, setakat ini, wanita dengan tubuh seksi dan langsing selalu menjadi simbol seks.

Sementara itu, orang gemuk jarang ditunjukkan sebagai sosok sensual.

Pengaruh media ini dapat membuat banyak orang yang berlebihan berat badan kehilangan kepercayaan diri.

Terdapat kebimbangan bahawa pasangan mereka tidak akan bersemangat ketika bercinta dengan orang yang gemuk.

Rasa bimbang ini sukar dihilangkan, walaupun pasangan itu tidak keberatan sama sekali. Kesannya, keinginan untuk bercinta lebih mudah dipadamkan.

Petua untuk meningkatkan daya tarikan seks dan kualiti jika anda gemuk

Masalah seks boleh berlaku kepada sesiapa sahaja yang mempunyai bentuk badan. Tubuh langsing dan seksi tidak menjamin dorongan dan kualiti seks yang memuaskan.

Namun, tidak ada yang salah jika anda cuba mengawal berat badan anda.

Beberapa kelebihan yang dapat diperoleh dari menurunkan berat badan adalah peningkatan stamina, tubuh lebih fleksibel dan lincah, sehingga peredaran darah lebih lancar.

Perkara-perkara ini pastinya dapat menjadikan kehidupan seks dan pasangan anda lebih memuaskan.

Cara lain untuk meningkatkan dorongan seks bagi pasangan yang berlebihan berat badan atau gemuk adalah meningkatkan keyakinan diri.

Belajar mencintai diri sendiri dan mula menjalani gaya hidup sihat. Sekiranya masalah keyakinan diri berlebihan, cuba berbincang dengan ahli terapi atau kaunselor perkahwinan.

Sekiranya semua kaedah telah diambil tetapi tidak membuahkan hasil juga, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

Berunding dengan doktor dapat membantu anda mencari akar masalah dan mencari jalan penyelesaian terbaik.