Pemakanan

Supaya dietnya lancar, berat badan dijaga, lihat 5 cara makan burger yang sihat

Burger sedap dan senang dibuat. Tidak hairanlah jika begitu ramai orang menggemari burger. Namun, tanpa menyedarinya, kalori dalam satu burger cukup besar. Oleh itu, anda harus berhati-hati, jangan makan berlebihan terutama jika anda menjalani diet yang ketat. Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh makan burger ketika menjalani diet penurunan berat badan. Terdapat petua dan trik untuk menjadikan burger anda lebih sihat dan selamat untuk berat badan anda. Jadi, bagaimana membuat burger yang sihat untuk diet?

Cara membuat burger sihat yang selamat bagi anda yang sedang menjalani diet

1. Pilih daging rendah lemak

Salah satu sumber kalori yang cukup tinggi dalam burger adalah daging. Ya, kebanyakan orang mungkin lebih suka daging berlemak, tetapi tanpa menyedari inilah yang menjadikan kalori dalam burger melambung tinggi.

Jadi, helah pertama untuk membuat burger yang sihat adalah memilih daging rendah lemak dan bersaiz kecil. Anda boleh merebus daging ini tanpa minyak atau marjerin untuk mengurangkan kalori tambahan dalam burger.

Di samping itu, anda juga boleh memanggang jika anda mahukan tekstur yang lebih kering, tetapi tidak terlalu lama untuk dibakar. Kaedah ini juga menjadikan kandungan minyak yang melekat pada daging hilang.

Memanggang daging di rak panggangan dengan lubang akan menjadikan lemak dari daging menetes sehingga jumlah lemak dan kalori akan berkurang. Ini berbeza dengan menggoreng. Sekiranya anda menggoreng daging, ia akan menyerap minyak sehingga menambah lebih banyak kalori dan kandungan lemak.

Namun, jangan lupa untuk memastikan daging burger anda dimasak dengan sempurna sehingga warna merah jambu di tengahnya menjadi coklat.

2. Bukan hanya daging lembu, gunakan daging jenis lain

Agar burger sihat dan tidak mengganggu diet anda, anda juga dapat mengalahkannya dengan memilih jenis daging yang rendah lemak dan kolesterol. Sebagai contoh, daging ayam atau ikan cenderung mempunyai lemak yang lebih rendah daripada daging lembu.

Tetapi ingat, jika anda memilih daging ayam, buang kulitnya kerana kandungan lemaknya cukup tinggi. Daging merah seperti daging lembu atau daging babi mengandungi lebih banyak kolesterol dan lemak tepu daripada ikan dan ayam.

Bukan hanya menyumbang lebih banyak kalori, tetapi kolesterol dan lemak tepu dalam daging merah lebih tinggi sehingga risiko terkena penyakit jantung dan saluran darah juga meningkat.

3. Jangan terlalu banyak menggunakan sos

Jangan menyebarkan perasa terlalu banyak, seperti mayonis dan sos lain di atas roti. Sosnya tinggi lemak tepu dan natrium, yang menjadikan burger lebih tidak sihat.

Mengonsumsi banyak natrium memang boleh membuatkan anda bertambah berat badan. Sebabnya ialah natrium mengikat air dan menjadikan berat air dalam badan meningkat. Inilah yang akhirnya meningkatkan jumlah pada skala anda.

4. Pilih roti burger yang sihat

Roti burger adalah sumber karbohidrat yang jika dikonsumsi secara berlebihan juga dapat berubah menjadi timbunan lemak. Oleh itu, pilih roti burger dari roti gandum yang mengandungi banyak serat. Sekiranya anda tidak mempunyai roti burger gandum khas, anda boleh membuatnya dari roti bijirin biasa. Potong menjadi bentuk bulat menyerupai burger.

Roti bijirin penuh akan membuat anda kenyang lebih lama kerana kandungan seratnya sehingga anda dapat makan lebih sedikit sepanjang hari. Roti gandum utuh juga menyediakan lebih banyak nutrien daripada roti bukan gandum biasa.

Dilaporkan di halaman Livestrong, memilih roti gandum sebenarnya dapat membantu membakar lemak perut, menurut sebuah kajian di Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika. Didapati bahawa kumpulan orang yang makan bijirin mengalami penurunan lemak perut yang paling besar berbanding dengan kumpulan lain.

Apabila anda pergi ke restoran dan anda tidak mempunyai burger gandum, anda boleh mendapatkannya dengan memakan separuh roti burger anda. Contohnya bahagian atas sahaja atau bahagian bawah sahaja.

5. Masukkan banyak sayur-sayuran

Cara yang sihat untuk makan burger semasa diet yang tidak boleh dilewatkan adalah dengan menambahkan banyak sayur-sayuran ke dalam timbunan burger. Masukkan ke dalam timbunan selada, tomato, timun, atau burger cendawan, untuk mengisi pengisian burger. Sayuran sangat rendah kalori dan mengandungi pelbagai vitamin dan mineral penting untuk melancarkan metabolisme badan, termasuk membakar kalori dalam badan.

Serat dalam sayur-sayuran juga membantu anda merasa kenyang dengan cepat sehingga anda dapat mengurangkan pengambilan makanan lain.

Jangan lupa masukkan bawang cincang ke dalam burger. Bawang mengandung banyak nutrien, serat, dan antioksidan tinggi yang disebut quercetin. Quercetin antioksidan dapat membantu meningkatkan pengeluaran tenaga atau pembakaran kalori di dalam badan sambil membantu mengurangkan keradangan di dalam badan.