Kesihatan kulit

Pantang Penderita Psoriasis Yang Boleh Membuat Kambuh

Psoriasis adalah penyakit kulit kronik yang menyebabkan tubuh menghasilkan lebih banyak sel kulit dengan tidak terkawal. Agar tidak berulang, anda harus memperhatikan senarai pantang larang berikut untuk penghidap psoriasis.

Kepentingan menjaga diet untuk penderita psoriasis

Sebelum mengetahui beberapa makanan yang pantang larang, ada baiknya penderita psoriasis mengetahui terlebih dahulu mengenai makanan yang mereka makan dan hubungannya dengan psoriasis.

Penyakit kulit ini tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Ini bermakna, pelbagai ubat psoriasis yang dikonsumsi bertujuan untuk mengurangkan keparahan gejala dan mengelakkan anda dari kemungkinan kambuh yang lebih kerap.

Begitu juga dengan makanan, tidak ada yang dapat menyembuhkan psoriasis. Walau bagaimanapun, makan makanan yang sihat akan mengurangkan intensiti gejala anda.

Sebabnya, terdapat beberapa makanan yang mencetuskan keradangan yang sering dialami oleh pesakit psoriasis. Terdapat juga beberapa makanan lain yang dapat menghalangnya. Memilih makanan yang betul membantu anda mengawal keadaan yang berulang.

Bukan hanya itu, makanan yang sihat juga akan mengelakkan anda dari masalah kegemukan. Seperti yang diketahui umum, kegemukan adalah salah satu penyebab psoriasis yang menjadikan seseorang lebih rentan terhadap psoriasis.

Ini dinyatakan oleh kajian yang diterbitkan dalam JAMA Internal Medicine. Kajian menunjukkan bahawa ukuran lilitan pinggang, keliling pinggul, dan perbezaan lilitan pinggang ke pinggul lebih besar dapat meningkatkan risiko penyakit ini.

Oleh itu, lebih baik anda mematuhi pantang larang dengan tegas sekiranya anda mahu proses penyembuhan penyakit ini lebih lancar.

Pelbagai Pilihan Salap Berkesan untuk Meringankan Psoriasis

Senarai makanan yang pantang larang bagi penghidap psoriasis

Berikut adalah pelbagai sekatan makanan dan minuman untuk penderita psoriasis yang harus dielakkan agar gejala tidak muncul.

1. Daging merah

Daging merah mengandungi lemak tak jenuh ganda (lemak tak jenuh ganda) dipanggil asid arakidonik. Asid lemak ini dapat memperburuk gejala psoriasis kerana boleh mencetuskan keradangan di dalam badan.

Makan daging merah terlalu banyak juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit serius seperti barah, penyakit jantung, dan kegagalan buah pinggang. Untuk itu, elakkan semua jenis daging merah seperti daging lembu, kambing, dan kerbau.

2. Produk tenusu dan produknya

Produk tenusu juga mengandungi asid arakidonat, sebatian yang mencetuskan keradangan semula jadi dalam badan. Selain itu, susu lembu juga mengandungi protein yang terbukti dapat memicu keradangan.

Untuk itu, cubalah mengelakkan pelbagai produk tenusu dan produk olahannya seperti keju dan yogurt ketika psoriasis menyerang badan.

3. Tumbuhan Nightshade

Tumbuhan dari keluarga nighthade seperti cili, terung, tomato, kentang, dan lada dikatakan akan memburukkan lagi gejala psoriasis. Kumpulan tumbuhan ini mengandungi solanin, sebatian kimia yang telah terbukti mencetuskan kesakitan dan keradangan.

Sebilangan orang dengan psoriasis bahkan merasakan bahawa jika mereka mengelakkan kumpulan sayur ini, gejala psoriasis mereka akan stabil atau bahkan berkurang. Ia berbeza ketika memakannya, keadaan keradangan pada kulit sesetengah orang bertambah buruk.

4. Gluten

Dalam beberapa kes, penderita psoriasis juga peka terhadap protein gluten yang biasanya terdapat dalam roti, gandum, pasta, dan bijirin. Apabila orang dengan keadaan ini memakan makanan yang mengandungi gluten, kesannya dapat memperburuk gejala psoriasis yang dirasakan.

Atas sebab ini, sebilangan penghidap disarankan untuk tidak memakan makanan ini. Walau bagaimanapun, ini kembali kepada keadaan masing-masing. Sekiranya badan anda tidak sensitif terhadap gluten, pengambilannya tetap dibenarkan.

5. Makanan yang diproses beku

Makanan yang diproses beku seperti pizza dan lain-lain menunjukkan proses pemprosesan berlapis. Lisa Cimperman, RDN, jurucakap Akademi Pemakanan dan Dietetik, menyatakan bahawa proses pembuatan yang panjang dapat meningkatkan sebatian penyebab keradangan di dalam badan.

Selain itu, terlalu banyak makanan ini juga boleh menyebabkan kegemukan, gangguan metabolik, dan masalah kesihatan yang lain. Kerana makanan yang diproses mengandungi banyak gula dan tepung yang diproses di dalamnya.

6. Alkohol dan soda

Alkohol dan soda adalah minuman yang boleh memburukkan lagi psoriasis sehingga menjadi pantang larang. Kerana, minum lebih dari segelas alkohol sehari dapat melebarkan saluran darah.

Kemudian, pelebaran saluran darah ini akan mencetuskan pembebasan sel darah putih termasuk sel limfosit T yang berperanan dalam terjadinya psoriasis. Sedangkan soda mengandungi kandungan gula yang tinggi dan dapat memicu kegemukan.

Apabila anda gemuk, ada molekul tertentu yang dilepaskan oleh sel-sel lemak yang boleh membuat psoriasis menjadi lebih teruk. Selain itu, menurut para penyelidik di Universiti Harvard, gula juga diketahui dapat meningkatkan reseptor keradangan di dalam badan.

Makanan yang baik untuk penghidap psoriasis

Selain makanan yang pantang larang, tentunya ada juga pelbagai makanan yang baik untuk dimakan bagi penghidap psoriasis. Pada dasarnya, mereka yang menghidap penyakit ini disarankan untuk mengikuti diet rendah kalori dan lemak dan makan lebih banyak makanan yang mengandungi antioksidan.

Beberapa makanan yang baik untuk dimakan untuk menggantikan pengambilan daging merah bagi penderita psoriasis dapat diperoleh dari ikan omega-3 seperti salmon, tuna, atau sardin. Omega-3 berfungsi untuk menghalang keradangan yang dapat membantu menjaga keadaan kesihatan.

Antioksidan seperti vitamin C, vitamin E, dan beta karoten juga diketahui mempunyai agen anti-radang yang dapat membantu mencegah keradangan dan menjauhkan pelbagai penyakit. Anda boleh mendapatkan kandungan ini dari buah-buahan dan sayur-sayuran hijau termasuk alpukat, bayam, dan kubis.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai makanan apa yang boleh dimakan, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar pemakanan. Mereka juga dapat membantu anda mengembangkan diet yang sihat.