Kesihatan mental

5 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Apabila Hubungan Anda Tidak Disetujui

Menjalin hubungan dengan orang yang dikasihi dan membawanya ke tahap yang lebih serius adalah impian hampir setiap pasangan. Malangnya kadang-kadang keinginan ini tidak selalu sesuai dengan jangkaan. Ada kalanya hubungan diuji kerana cinta tidak disetujui oleh ibu bapa. Sebenarnya, perasaan cinta dan keselesaan pada pasangan semakin meningkat dari hari ke hari. Kira-kira, apa yang harus dilakukan apabila hubungan itu tidak disetujui?

Perkara yang perlu dilakukan apabila hubungan itu tidak disetujui

Hubungan bukan hanya antara anda dan pasangan. Ada ibu bapa yang suaranya juga perlu dipertimbangkan, terutamanya jika anda merancang untuk berkahwin. Nah, kadang-kadang orang yang anda fikir paling baik sebenarnya dianggap sebaliknya oleh ibu bapa anda. Apabila cinta tidak disetujui oleh ibu bapa, tenangkan dahulu. Kemudian, anda boleh melakukan beberapa perkara apabila hubungan itu tidak disetujui. Antaranya ialah:

1. Tanyakan alasan yang tepat

Pasti ada sebab khas mengapa ibu bapa anda tidak menyetujui hubungan anda dengan pasangan anda. Daripada melepaskan kekecewaan anda dengan berdebat, ada baiknya anda bertanya mengapa. Tanyakan dengan teliti tentang apa yang membuatkan ibu bapa anda tidak menyukai pasangan pilihan anda. Adakah kerana etnik, bangsa, pekerjaan, sikap, atau perkara lain.

Sebabnya, ibu bapa sering mempunyai naluri sendiri untuk melihat pasangan mana yang baik dan mana yang tidak boleh menemani anak-anak mereka. Oleh itu, anda harus bertanya dengan teliti. Dengan cara itu, anda tahu dengan jelas apa yang menyebabkan cinta tidak disetujui oleh ibu bapa. Apabila alasannya diketahui dengan pasti, maka anda boleh mula mencari jalan keluar.

2. Bercakap dengan kepala yang sejuk

Apabila anda mengetahui sebab yang tepat, cubalah membincangkannya dengan kepala yang sejuk. Minta ibu bapa anda untuk berbincang dari hati ke hati untuk membincangkan isu ini secara khusus. Di sini, anda dapat menyatakan perasaan anda terhadap pasangan anda secara terbuka. Beritahu juga ibu bapa anda tentang perkara-perkara yang anda fikir adalah kelebihan bagi pasangan anda.

Sekiranya masalahnya terletak pada stereotaip etnik atau etnik, anda boleh meyakinkan ibu bapa anda dengan membawa pasangan anda ke acara keluarga lebih kerap. Lama kelamaan, ibu bapa akan dapat menilai pasangan anda secara objektif. Ini juga berlaku untuk masalah lain. Maksudnya, cubalah mengadakan perbincangan kerana tidak selalu menjadi pilihan ibu bapa yang tepat dan tidak selalu pilihan anda tepat.

3. Jangan berpihak

Apabila hubungan tidak disetujui, ada baiknya tidak berpihak. Walaupun terasa seperti mempertahankan pasangan anda sepenuhnya, apa yang sebenarnya anda cari bukanlah mengenai menang atau kalah. Namun, ini lebih kepada bagaimana anda dapat bersama-sama mencari penyelesaian yang memberi manfaat kepada kedua-dua pihak.

4. Jangan merahsiakan hubungan anda

Apabila anda mengetahui bahawa hubungan itu tidak disetujui, jangan hanya mengelak daripada berpacaran secara diam-diam. Jangan memberitahu keluarga anda bahawa anda tidak lagi berhubungan dengannya hanya kerana anda takut diberitahu untuk berpisah. Apa yang perlu anda lakukan ialah melibatkan pasangan anda dalam pelbagai acara keluarga. Selain bertujuan untuk mendekatkan diri, ini juga dilakukan agar ibu bapa anda dapat menilai secara langsung sikap dan sifat pasangan anda.

5. Jangan tutup mata anda

Apabila ibu bapa menilai bahawa dia adalah orang yang tidak baik untukmu dengan menunjukkan semua bukti, maka jangan menutup matamu. Maksudnya, jangan biarkan anda dibutakan oleh cinta yang begitu hebat dan abaikan pelbagai tanda jelas bahawa dia bukan pasangan terbaik.

Tepat dalam hal ini anda perlu mendengar nasihat ibu bapa agar tidak melakukan kesalahan. Percayalah bahawa ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka, termasuk soal pasangan hidup. Oleh itu, apabila ibu bapa anda menyatakan rasa tidak senang mereka dengan alasan yang jelas yang anda juga rasakan, maka jangan menafikannya. Siapa tahu, cinta yang tidak disetujui oleh ibu bapa anda adalah tanda bahawa hubungan anda sekarang dengan pasangan anda tidak perlu diperjuangkan ke pusingan seterusnya.