Kesihatan Otak dan Saraf

Minda Tiba-tiba Bingung dan Berkabut, Apa yang Menyebabkannya? •

Setiap orang pasti mengalami kesukaran untuk mengingat beberapa perkara, tetapi jika ia berlaku terlalu kerap dan bahkan dalam ingatan jangka pendek, adakah ia berbahaya? Fenomena kekeliruan dan kebingungan yang tiba-tiba ini dikenali sebagai kabus otak atau fikiran yang kelam kabut, yang mungkin merupakan tanda bahawa tubuh tidak seimbang. Walaupun kabus otak adalah sesuatu yang biasa dan boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi ia masih merupakan keadaan kesihatan yang tidak normal.

Apa itu kabus otak?

kabus otak itu sendiri bukan istilah perubatan standard, tetapi adalah istilah yang menggambarkan rasa kekeliruan, kealpaan, penurunan tumpuan dan kejelasan pemikiran. kabus otak juga boleh ditafsirkan sebagai keletihan fikiran yang membuat anda tidak dapat berfikir, dan ia sering berlaku dalam beberapa hari atau beberapa minggu. kabus otak juga merupakan gejala demensia, hanya orang yang menghidap demensia kabus otak akan mengalami masalah ingatan yang lebih serius.

Punca otak tiba-tiba "berkabut"

Tidak diketahui sebenarnya mengapa kabus otak boleh berlaku pada seseorang kerana terdapat banyak faktor, tetapi pada dasarnya kabus otak berkaitan dengan gaya hidup, kekurangan pemakanan, dan keadaan kesihatan.

Gaya hidup yang mencetuskan anda jatuh pusing

 • Kurang tidur - Tidur adalah ketika otak berehat dan merupakan proses yang membantu meningkatkan ingatan. Kurang tidur akan menyebabkan otak menjadi lebih letih dan pembentukan memori dapat terganggu.
 • Kekurangan aktiviti fizikal - bersenam adalah salah satu cara untuk menjaga minda santai. Dengan aktiviti fizikal yang kurang, hormon stres akan lebih sukar dikawal sehingga boleh mencetuskan gangguan kognitif.
 • Pengambilan gula berlebihan Gula yang merupakan karbohidrat sederhana adalah salah satu sumber tenaga utama otak. Pengambilan gula yang berlebihan boleh menyebabkan mengidam gula di mana otak terbiasa bekerja dengan kadar gula darah tinggi. Kesannya, penurunan penggunaan gula akan mempengaruhi kadar gula dalam darah yang lebih rendah daripada biasa sehingga secara tidak langsung dapat menyebabkan gangguan kerja otak.
 • Makan terlalu sedikit lemak - selain gula, lemak juga merupakan sumber tenaga untuk otak. Otak, yang sebagian besar (60%) terdiri dari lemak, akan mengalami kesukaran untuk meregenerasi sel jika tubuh mengambil terlalu sedikit lemak. Walau bagaimanapun, lemak dari sumber makanan semula jadi seperti kacang, alpukat, salmon, telur, daging dan kelapa dan minyak zaitun baik untuk otak.
 • Kesan sampingan dari berhenti minum kopi - kafein dalam kopi yang sekaligus dapat membantu kita untuk menumpukan perhatian. Perubahan corak penggunaan dari terlalu banyak hingga terlalu sedikit menyebabkan kesan sampingan seperti keletihan, sakit kepala, mudah marah hingga sukar berfikir.

Kekurangan nutrien juga boleh menyebabkan kekeliruan

Selain kesihatan fizikal, beberapa jenis nutrien mempunyai fungsi penting dalam membantu fungsi kognitif otak, seperti menjaga sel otak dan membantu menyampaikan isyarat ke otak. Kekurangan beberapa jenis nutrien di bawah boleh mencetuskan: kabus otak, termasuk:

 • Vitamin B12 - berguna untuk membantu proses pemikiran. Kekurangan B12 umumnya dialami oleh vegetarian kerana vitamin B12 hanya terdapat pada makanan bersumberkan haiwan.
 • Vitamin D - berguna untuk menguatkan ingatan, dan kekurangan vitamin D dapat disebabkan oleh diet dan tubuh tidak mendapat cahaya matahari yang cukup.
 • Omega-3 - adalah komponen utama otak yang kebanyakannya berasal dari ikan laut seperti sardin dan salmon.

Mencetuskan keadaan kesihatan kabus otak

 • Keadaan alahan - Pengambilan makanan yang anda alah boleh mencetuskan kesukaran berfikir dan mengingati. Jenis makanan ini merangkumi produk tenusu, telur, makanan laut, dan kacang-kacangan. Bahan makanan ini juga sering menjadi sebahagian daripada komposisi makanan olahan dan makanan yang dijual di tempat makanan. Oleh itu, anda harus mengelakkan jika dalam beberapa hari jika anda mengalami kabus otak.
 • Kesan sampingan kemoterapi Rawatan barah ini menyebabkan perubahan aktiviti otak ketika seseorang menjalani kemoterapi, sehingga memicu kabus otak. Tetapi ini juga diperburuk oleh pola tidur, perubahan hormon, tekanan, dan keadaan barah itu sendiri.
 • Gangguan hormon tiroid - Kedua-dua kelebihan (hipertiroidisme) dan kekurangan (hipotiroidisme) hormon tiroid boleh menyebabkan gangguan kognitif seperti kesukaran mengingat.
 • Menopaus kabus otak Ini mungkin disebabkan oleh perubahan hormon pada wanita pascamenopause.
 • Mengalami tekanan Tekanan adalah keadaan tidak normal di mana hormon kortisol meningkat dalam jumlah yang berlebihan. Sekiranya ia berlaku dalam jangka masa yang lama, kadar kortisol akan cukup mengganggu pembaikan dan pertumbuhan sel otak.
 • Kekeringan - 75% isipadu otak berasal dari air, dan kekurangan air sekurang-kurangnya 2% dari jumlah itu dapat menyebabkan kesukaran berfikir. Keadaan dehidrasi juga cenderung terjadi seiring bertambahnya usia, di mana jumlah air yang dapat dilepaskan melalui peluh akan jauh lebih banyak daripada pada usia muda. Sebab itulah keadaannya kabus otak lebih cenderung dialami pada individu yang lebih tua.

Petua untuk mengatasi pemikiran yang mendung

Kabut otak mempunyai corak penyebab yang berbeza-beza, tetapi jika anda mengalaminya, kemungkinan merupakan tanda masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan untuk mengatasi kabus otak:

 • Elakkan makanan yang menyebabkan reaksi alergi, dan kurangkan pengambilan makanan yang terlalu banyak diproses, terutama yang mempunyai perasa seperti MSG, tinggi gula dan pemanis, dan tinggi garam.
 • Ambil lemak semula jadi seperti ikan berlemak, kacang, minyak, dan alpukat.
 • Perbaiki corak tidur anda, cuba buat rutin tidur sebelum beberapa hari atau minggu.
 • Bersenam dan aktif. Ini akan memudahkan aliran oksigen dan darah serta penggunaan nutrien dengan lebih berkesan.
 • Elakkan dan atasi tekanan yang anda alami.
 • Sekiranya anda mempunyai penyakit tertentu, cubalah mengawalnya, terutamanya jika anda menghidap diabetes dengan kadar gula darah yang tidak terkawal.
 • Bincangkan dengan doktor anda jika ubat yang anda ambil mempunyai kesan sampingan terhadap keadaan kognitif seperti menyebabkan kegelisahan atau kegelisahan.