Kesihatan kulit

9 Cara Mudah Mencegah Kedutan |

Seiring bertambahnya usia, kulit kehilangan keanjalannya, menghasilkan garis-garis halus dan kedutan. Walaupun penuaan kulit adalah semula jadi, tabiat dan diet dapat mempercepat kedutan muncul sejak awal. Lalu, bagaimana mencegah kedutan?

Pelbagai cara untuk mencegah timbulnya kedutan

Pencegahan selalu lebih baik daripada mengubati. Sebelum anda bersusah payah mencari jalan untuk menghilangkan kedutan dan kedutan di wajah, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegahnya dari awal.

1. Melindungi kulit dari terik matahari dan pencemaran

Sinar ultraviolet (UV) dapat mencetuskan pembentukan radikal bebas pada kulit. Bahan berbahaya ini kemudian merosakkan serat elastin sehingga kulit menjadi berkedut. Oleh itu, pakai topi dan pakaian yang menutup kulit ketika melakukan aktiviti pada hari yang panas.

Pendedahan terhadap pencemaran dan asap kenderaan juga boleh memberi kesan yang sama. Oleh itu, seboleh-bolehnya elakkan pendedahan kepada pencemaran ketika aktif di luar rumah. Sebaik sahaja anda sampai di rumah, cuci muka dengan segera dan mengelupas wajah anda.

2. Gunakan pelindung matahari

Pelindung matahari tidak hanya melindungi kulit dari sinar UV, tetapi juga mencegah penuaan pramatang yang dicirikan oleh keriput. Sebilangan penyelidik di Australia membuktikannya dengan mengkaji kesan penggunaan pelindung matahari pada keadaan kulit 903 peserta.

Mereka menemui peserta pengguna pelindung matahari tidak menunjukkan tanda-tanda penuaan kulit. Sebenarnya, tanda-tanda penuaan kulit dalam bentuk kulit kasar dan kedutan muncul 24% lebih sedikit daripada peserta yang tidak memakai pelindung matahari .

3. Tidur di punggung

Kedudukan tidur yang nyenyak sebenarnya dapat mencegah kedutan. Sebabnya, tidur di perut dan di sisi anda menjadikan kulit anda digosok dengan sarung bantal atau tilam. Tekanan antara kulit wajah dan bantal juga akan menyebabkan lipatan dan garis tidur.

Ini bahkan boleh menjadi penyebab kerutan di kemudian hari. Oleh itu, lebih baik tidur dalam keadaan terlentang dengan wajah menghadap ke atas. Kedudukan ini menjadikan kulit lebih relaks kerana tidak mendapat tekanan dalam jangka masa yang lama.

4. Makan lemak sihat

Asid lemak omega-3 dan omega-6 memainkan peranan penting dalam mengekalkan kulit yang sihat. Jenis lemak sihat ini dapat membantu mengekalkan struktur kulit, membentuk minyak semula jadi, dan menjana semula sel kulit yang rosak.

Berkat kelebihan ini, kulit dapat mengekalkan kelembapan dan keanjalannya sehingga kelihatan tegang, lembap, dan awet muda. Berikut adalah beberapa sumber omega-3 dan omega-6 yang dapat membantu mencegah kedutan.

  • Ikan berlemak seperti salmon, mackerel, herring dan sardine.
  • Biji-bijian, terutamanya biji rami ( biji rami ) dan biji chia.
  • Minyak safflower, minyak biji bunga matahari, minyak kacang soya, dan minyak jagung.
  • Minyak ikan dan minyak dari biji.
  • Kacang, terutama walnut.

5. Elakkan tabiat memerah

Setiap ekspresi wajah yang dilakukan berulang kali tanpa menyedarinya boleh menyebabkan lipatan dan garis-garis halus pada kulit di sekitar mata. Kebiasaan ini termasuk menyipit ketika terpesona atau cuba membaca teks yang jauh atau terlalu kecil.

Cuba pakai cermin mata membaca jika anda memerlukannya atau cermin mata hitam semasa anda berada di luar dan sekitar. Kacamata secara tidak langsung akan melindungi kawasan mata dan mencegah kedutan kerana kesan sinar UV pada kulit.

6. Jangan terlalu kerap mencuci muka

Kebanyakan orang berpendapat bahawa mencuci muka dengan kerap akan menjadikan wajah anda lebih bersih. Sebenarnya, mencuci muka terlalu kerap sebenarnya boleh menyebabkan kulit kering. Hasilnya, kulit dan kedutan yang retak lebih mudah dilihat.

Anda sebenarnya hanya perlu membersihkan wajah anda pada waktu pagi dan malam. Sekiranya anda aktif di dalam rumah, jangan memakai solekan , dan tidak berpeluh sepanjang hari, cuci muka dengan air bersih sebelum tidur.

7. Menggunakan penjagaan kulit dengan vitamin C

Penggunaan produk penjagaan kulit secara berkala yang mengandungi vitamin C dapat membantu mencegah keriput. Sebagai antioksidan, vitamin ini melindungi kulit dari sinar UVA dan UVB, yang merupakan penyebab utama kerosakan kulit dan kedutan.

Vitamin ini juga mendorong penghasilan kolagen, protein penting yang membentuk struktur kulit anda. Untuk hasil terbaik, pilih produk yang mengandungi vitamin C untuk kulit dalam bentuk asid L-askorbik atau askorbil palmitat.

8. Elakkan tabiat merokok

Merokok adalah salah satu tabiat yang merosakkan kulit. Nikotin dalam rokok dapat menyempitkan saluran darah sehingga kulit kekurangan oksigen dan nutrien. Selain itu, panas dan asap rokok juga boleh menjadikan kulit kering dan rosak.

Ramai pakar juga percaya bahawa semakin kerap seseorang merokok, semakin teruk kerosakan yang berlaku pada kulitnya. Oleh itu, jika anda ingin mencegah kedutan dan penuaan pramatang, elakkan merokok mulai sekarang.

9. Menjalani gaya hidup sihat

Makan makanan berkhasiat, minum air secukupnya, dan tidur secara teratur setiap hari adalah rawatan asas untuk mengelakkan keriput muncul lebih cepat. Juga memenuhi keperluan buah-buahan dan sayur-sayuran sebanyak 8-10 hidangan sehari.

Jangan lupa bersenam ringan selama 30 minit, sekurang-kurangnya 5 hari seminggu. Senaman akan meningkatkan aliran darah yang membawa nutrien dan oksigen ke kulit. Dengan cara itu, kulit akan kelihatan sihat, kenyal, dan awet muda.

Jauh sebelum mengambil rawatan perubatan untuk kedutan, anda dapat mencegah kerutan secara semula jadi. Contohnya, dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan menghindari pelbagai tabiat yang boleh merosakkan kulit.