Kehamilan

Antibiotik untuk Wanita Hamil, Adakah Mereka Selamat? |

Untuk mengekalkan kehamilan, tentu ada banyak penyesuaian yang harus dilakukan oleh ibu, salah satunya adalah lebih selektif mengenai ubat-ubatan. Jadi, bagaimana jika anda jatuh sakit dan anda perlu mengambil antibiotik? Ketahui sama ada antibiotik selamat untuk wanita hamil dalam penjelasan berikut.

Adakah antibiotik selamat untuk wanita hamil?

Tidak ada jawapan hitam dan putih untuk penggunaan antibiotik semasa kehamilan.

Melancarkan penjelasan dari Mayo Clinic, doktor membenarkan pengambilan antibiotik untuk wanita hamil, tentunya dengan pengawasan yang ketat.

Sebabnya, setiap kehamilan mempunyai keadaan yang berbeza

Di samping itu, terdapat beberapa jenis antibiotik yang selamat untuk kehamilan dan ada juga yang harus dielakkan sama sekali.

Walau bagaimanapun, hanya doktor yang dapat menentukan sama ada seorang ibu boleh mengambil antibiotik semasa mengandung atau tidak.

Doktor biasanya membenarkan wanita hamil mengambil antibiotik untuk merawat penyakit berjangkit yang serius, bukan hanya merawat batuk atau simptom selesema ringan.

Antibiotik selamat untuk wanita hamil

Wanita hamil tidak boleh mengambil semua jenis antibiotik.

Berikut adalah beberapa jenis antibiotik yang dikelaskan sebagai selamat diminum semasa mengandung.

Walaupun begitu, pengambilan ubat-ubatan ini mesti di bawah pengawasan doktor.

1. Penisilin

Ini adalah salah satu jenis antibiotik yang diklasifikasikan sebagai selamat untuk wanita hamil dan menyusui.

Walau bagaimanapun, beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap penisilin.

Begitu juga, jika anda mempunyai alahan seperti asma, eksim, dan demam, anda berisiko lebih tinggi mengalami reaksi serius terhadap penisilin.

Doktor mungkin memberi anda penisilin rendah dos jika anda menghidap penyakit buah pinggang dan hati.

2. Cephalosporins

Jenis antibiotik lain yang boleh diberikan oleh doktor kepada wanita hamil adalah: cephalosporins.

Cephalosporins mungkin tidak sesuai untuk anda yang mempunyai penyakit buah pinggang, tetapi doktor boleh memberikannya dalam dos yang rendah.

Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa jika anda mempunyai alergi terhadap antibiotik penisilin, kemungkinan anda juga boleh mengalami alahan cephalosporins.

3. Erythromycin

Seperti jenis antibiotik lain, eritromisin berfungsi untuk menghentikan jangkitan bakteria. Antibiotik ini selamat diminum semasa mengandung.

Rawatan dengan eritromisin bertujuan untuk membantu mengatasi pelbagai jangkitan bakteria seperti difteria, jangkitan kulit, hingga gangguan saluran pernafasan.

4. Clindamycin

Cara penggunaan antibiotik jenis ini yang diklasifikasikan sebagai selamat untuk wanita hamil adalah dengan membantu pertumbuhan bakteria dan mencegah penyebaran ke kawasan organ lain.

Doktor biasanya akan menetapkan antibiotik clindamycin apabila ibu mengalami sakit tekak, jangkitan paru-paru, radang amandel, dan jangkitan telinga.

Walaupun diklasifikasikan sebagai selamat, ingat bahawa tubuh setiap orang, terutama wanita hamil, boleh menyebabkan reaksi yang berlainan terhadap antibiotik.

Oleh itu, selalu berjumpa terus dengan doktor anda sebelum memutuskan rawatan perubatan semasa kehamilan.

Pertimbangan sebelum mengambil antibiotik

Antibiotik adalah ubat antimikroba yang digunakan untuk menghentikan atau memperlambat pertumbuhan bakteria di dalam badan.

Sebelum menetapkan antibiotik untuk wanita hamil, doktor akan mempertimbangkan sama ada risiko pengambilan antibiotik melebihi risiko membiarkan bakteria berkembang.

Sebabnya, jangkitan bakteria tertentu seperti jangkitan saluran kencing juga boleh membahayakan janin yang menyebabkan komplikasi kehamilan.

Sekiranya risiko jangkitan bakteria pada janin masih lebih besar daripada risiko mengambil antibiotik, doktor akan menetapkan antibiotik untuk wanita hamil.

Sekiranya anda mesti mengambil antibiotik semasa hamil, perhatikan dan ikuti nasihat doktor anda.

Ikuti peraturan ubat-ubatan, seperti berapa lama pengambilan antibiotik, dos, dan kesan sampingan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau bimbang tentang risiko tertentu, sila berjumpa dengan pakar sakit puan anda lebih lanjut.

Elakkan membuat andaian atau membuat keputusan sendiri tanpa pengawasan doktor.

Risiko mengambil antibiotik semasa hamil

Walaupun antibiotik berguna untuk merawat penyakit berjangkit, penggunaan ubat ini dibenarkan jika kesihatan ibu semakin merosot.

Anda masih perlu menyedari risiko kesan sampingan dari antibiotik, di antaranya sakit perut, reaksi alergi, hingga cacat lahir.

Doktor juga memantau bahawa anda tidak menggunakan antibiotik secara berlebihan.

Sebabnya, ada juga jenis antibiotik yang tidak sesuai untuk keadaan kehamilan tertentu, sehingga menimbulkan bahaya.

Contohnya, ambil antibiotik jenis tetrasiklin yang boleh menghilangkan warna gigi bayi yang sedang berkembang.

Oleh itu, penggunaan tetrasiklin tidak digalakkan selepas minggu ke-15 kehamilan (trimester kedua).

Sekiranya anda mempunyai kebimbangan atau pertanyaan mengenai penggunaan antibiotik semasa kehamilan, segera berjumpa doktor.