Kesihatan mata

Bahaya Memakai Cermin Mata Hitam Murah •

Adakah anda sering bersantai di pantai atau menghabiskan banyak masa di luar ketika matahari bersinar? Cermin mata hitam pasti menjadi senjata andalan anda. Tetapi berhati-hatilah, jika aktiviti anda memerlukan cermin mata hitam sebagai pelindung mata dan bukan hanya fesyen, jangan mengambil risiko dengan memakai kacamata hitam palsu. Artikel ini akan meneroka secara menyeluruh apa bahaya memakai cermin mata hitam yang murah.

Kepentingan memakai cermin mata hitam

Anda mungkin sudah tahu bahawa memakai cermin mata hitam, aka cermin mata hitam adalah untuk mengurangkan pendedahan cahaya matahari pada mata.

Namun, sebenarnya mengapa kita mesti memakai cermin mata hitam jika kita aktif di bawah sinar matahari? Apakah bahaya cahaya matahari untuk mata manusia?

Penting bagi anda untuk mengetahui bahawa matahari memancarkan sinaran sinaran. Ya, sinar radiasi ini mempunyai nama yang popular, iaitu sinar ultraviolet, aka UV.

Sinar ultraviolet dari matahari termasuk dalam beberapa jenis sinaran yang ada dalam kehidupan manusia.

Terdapat 3 jenis sinar UV, iaitu UVA, UVB dan UVC. Tahap setiap jenis sinar UV akan berbeza setelah menembusi lapisan ozon.

Sinar UVC diserap sepenuhnya oleh ozon, sementara sinar UVB biasanya diserap sebanyak 90%. Sementara itu, sinar UVA tidak banyak dipengaruhi oleh lapisan atmosfera bumi.

Oleh itu, sinaran UV yang telah sampai ke bumi dikuasai oleh UVA dengan sebilangan kecil UVB.

Melaporkan dari laman web WHO, jika mata terkena sinar UV terlalu lama, ini berisiko menyebabkan pelbagai gangguan mata.

Kesan jangka pendek yang paling biasa adalah photokeratitis dan konjungtivitis. Keradangan berlaku kerana tisu mata dan kelopak mata sangat nipis dan sensitif.

Pendedahan jangka panjang terhadap sinar UV berisiko menyebabkan katarak. Sekiranya dibiarkan, keadaan ini boleh menyebabkan kebutaan kekal.

Oleh itu, memakai pelindung mata ketika melakukan aktiviti luar seperti cermin mata hitam sangat penting untuk mengelakkan gangguan mata yang tidak diingini.

Apakah bahaya cermin mata hitam murah?

Cermin mata hitam akan menyekat sinar UV jika anda memilihnya dengan betul. Cahaya diukur dalam nanometer, dan cahaya UVB berukuran kira-kira 320-390 nanometer.

Sekiranya cermin mata hitam mempunyai label CE (perlindungan UV standard Eropah) ini bermaksud bahawa mereka boleh menerima cahaya UV tidak lebih dari 5% di bawah 380 nanometer.

Yang perlu anda perhatikan pada cermin mata hitam anda ialah tanda UV 400, yang bermaksud bahawa mereka tidak menerima cahaya UV di bawah 400 nanometer.

Secara teknikal, ini bermaksud cermin mata menawarkan lebih banyak perlindungan daripada label CE, tetapi perbezaannya minimum, dan sinar UV antara 380-400 kurang merosakkan daripada ukuran yang lebih rendah.

Cermin mata hitam yang murah biasanya tidak mempunyai lensa yang melindungi dari sinar matahari. Kanta yang dipasang hanyalah lensa biasa yang berwarna dengan dakwat hitam.

Warna gelap pada lensa ini hanya untuk tujuan paparan dan sebenarnya tidak memberikan perlindungan UV.

Cermin mata hitam yang murah sebenarnya mempunyai bahaya dan risiko kesihatan kerana tidak melindungi mata dari sinar UV. Tanpa perlindungan UVA dan UVB, cermin mata akan mudah ditembusi oleh sinaran UV.

Cermin mata hitam yang murah tidak dapat melindungi kesihatan mata daripada sinaran UV yang berbahaya, selain hanya untuk gaya.

Dakwat hitam yang menutupi lensa tanpa memberikan perlindungan memang boleh memberi kesan mengurangkan silau, walaupun mata anda masih terkena sinaran UV.

Anda mungkin merasa telah dilindungi dari kesan cahaya matahari, walaupun mata anda masih terdedah kepada katarak dan gangguan mata yang lain.

Petua memilih cermin mata hitam yang berkualiti

Kacamata anti-radiasi berkualiti yang dapat melindungi mata anda dari sinar UV dengan baik tidak semestinya mahal, anda tahu.

Secara amnya, cermin mata hitam yang dijual pada optik rasmi dengan harga murah tidak selalu murah kerana dapat menangkis bahaya sinar ultraviolet.

Ingat, anda harus membeli cermin mata hitam di tempat yang baik dan betul. Sentiasa pastikan label dan kualiti cermin mata yang akan anda beli.

Pastikan anda memilih cermin mata hitam dengan lensa yang dapat menyekat 99-100 peratus sinar UV.

Selain itu, bentuk dan ukuran bingkai kaca mata juga penting untuk dipertimbangkan. Semakin luas ukuran bingkai dan lensa, semakin kecil jurang sinar UV untuk mencapai mata.