Kecergasan

4 Kesalahan Paling Lazim Ketika Menggunakan Ice Compress

Ramai orang segera menggunakan kompres sejuk untuk merawat kaki yang terseliuh atau terseliuh selepas bersenam atau dahi yang bengkak kerana dihisap pintu. Malangnya, tidak sedikit orang yang masih melakukan kesalahan ketika menggunakan pek ais untuk merawat bengkak atau kecederaan lain. Daripada menyembuhkannya, ia sebenarnya boleh memperburuk keadaan anda. Jadi, apakah kesalahan yang paling biasa ketika menggunakan kompres sejuk untuk merawat kecederaan? Lihat ulasan berikut.

Kompres ais dapat mengendurkan bengkak

Kompres sejuk biasanya digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan lebam dan bengkak yang baru muncul dalam 24-48 jam dari kecederaan. Kompres sejuk bertujuan mengurangkan keradangan, mengurangkan pendarahan ke dalam tisu, dan mengurangkan kekejangan otot dan kesakitan.

Sebaik sahaja kecederaan berlaku, kawasan yang cedera menjadi radang dan saluran yang rosak menyebabkan sel darah bocor keluar. Itulah sebabnya kulit anda mungkin kelihatan merah kebiruan hingga ungu tua beberapa ketika selepas kecederaan.

Nah, suhu ais yang rendah dapat merangsang saluran darah untuk menyekat untuk melancarkan aliran darah ke tempat kecederaan. Penurunan aliran darah ini menyebabkan zat perangsang keradangan yang kurang bergerak ke kawasan yang cedera, mengurangkan bengkak dan kesakitan.

Dalam dunia pertolongan cemas, penggunaan kompres sejuk adalah sebahagian daripada kaedah RICE, iaitu:

  • Rperkiraan, rehatkan bahagian yang cedera.
  • Sayapejabat, sapukan bungkus ais ke kawasan yang cedera.
  • Cpenindasan, menggunakan pembalut elastik untuk mengurangkan pembengkakan tisu dan pendarahan selanjutnya.
  • Epengangkatan, mengangkat bahagian yang cedera dari kedudukan jantung supaya aliran darah dapat berjalan dengan lancar.

Oleh kerana itu adalah bahagian penting pertolongan cemas ketika kecederaan, sebab itulah pentingnya mengetahui cara menggunakan pek ais dengan betul dan betul.

Kesalahan yang paling biasa dilakukan orang semasa menggunakan bungkusan ais

Berikut adalah 4 kesalahan yang paling biasa dilakukan semasa menggunakan pek ais:

1. Terlalu lama untuk memampatkan

Memohon ais terlalu lama boleh menjadikan keadaan anda lebih teruk. Ini kerana pendedahan pada suhu sejuk dalam jangka masa yang lama sebenarnya boleh membunuh tisu yang menjadikan proses pemulihan menjadi lebih lama.

Anda boleh menggunakan kompres sejuk ke kawasan yang cedera sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Walau bagaimanapun, anda hanya disyorkan untuk kompres 10-15 minit pada satu masa. Sekiranya anda ingin mengulangi, berikan jarak 10-30 minit antara kompres sehingga kawasan yang cedera masih dapat aliran darah yang mencukupi.

2. Menyapukan ais terus ke kulit

Ini adalah kesalahan yang paling biasa dilakukan oleh banyak orang. Daripada menginginkan pemulihan yang cepat, menggunakan ais terus ke kulit yang cedera boleh menyebabkan radang dingin dan kerosakan pada tisu dan sistem saraf yang terdapat di kulit anda.

Untuk mengelakkan ini berlaku, bungkus dahulu ketulan ais dengan kain lap nipis sebelum memasangkannya ke kulit. Anda juga boleh merendam tuala di lembangan air sejuk dan ais, merapikannya sebelum memasangkannya ke kulit.

3. Memaksa aktiviti apabila dimampatkan

Memampatkan bahagian badan yang cedera hanyalah langkah pertolongan cemas, tidak betul-betul menyembuhkan atau merawat.

Untuk pulih dengan cepat, anda mesti merehatkan bahagian badan yang cedera. Jangan melakukan terlalu banyak aktiviti dalam tempoh penyembuhan ini walaupun kecederaannya telah mengempis setelah dimampatkan. Sebaiknya berehat kawasan yang cedera sekurang-kurangnya 24 jam sehingga keadaan anda bertambah baik.

Memaksa untuk meneruskan aktiviti fizikal sebenarnya memanjangkan proses penyembuhan kecederaan.

4. Jangan segera dapatkan bantuan perubatan

Oleh kerana sifatnya sebagai pertolongan cemas, penting untuk terus mendapatkan bantuan perubatan setelah mengalami kecederaan. Terutama jika anda mengalami kecederaan serius kerana sukan atau kemalangan. Ini dilakukan sebagai usaha mencegah komplikasi selepas kecederaan.

Oleh itu, setelah menjalani rawatan dengan paket ais, anda harus mendapatkan bantuan perubatan kepada doktor, hospital, atau perkhidmatan kesihatan terdekat untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found