Kesihatan jantung

Ayuh, lihat manfaat dan pergerakan Gimnastik Jantung Sihat

Selain membatasi pengambilan garam dan makanan yang tinggi kolesterol, menjadi aktif adalah salah satu langkah yang pasti untuk mengekalkan jantung yang sihat. Nah, dalam aplikasinya Anda tidak lagi harus mengikuti gaya hidup "mager", alias malas untuk bergerak dan harus kerap bersukan. Salah satu contoh sukan yang popular ialah senaman jantung yang sihat. Ingin tahu apakah faedah dan pergerakannya? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Manfaat senaman jantung yang sihat

Penyakit jantung termasuk dalam senarai penyakit yang menyebabkan kematian paling banyak di Indonesia. Bermula dari serangan jantung, penyakit jantung koronari, kegagalan jantung hingga serangan jantung. Semua penyakit ini berkait rapat dengan penerapan gaya hidup yang tidak sihat, salah satunya malas bergerak.

Jika dilihat dari sebab ini, anda dapat mencegah penyakit jantung dengan melakukan senaman secara teratur. Ini juga berlaku untuk pengidap penyakit jantung untuk menekan munculnya gejala penyakit jantung, seperti sakit dada atau sesak nafas.

Di antara banyak pilihan sukan, senaman yang menyihatkan jantung adalah pilihan sukan yang paling popular di masyarakat. Latihan ini terdiri daripada pelbagai pergerakan yang memberi manfaat kepada jantung. Bermula dari menguatkan otot jantung, mencegah kerosakan pada arteri akibat kolesterol tinggi, menurunkan tekanan darah tinggi, dan menjaga berat badan terkawal.

Latihan jantung yang sihat yang boleh anda lakukan di rumah

Gimnastik ini boleh terdiri daripada banyak pergerakan sehingga terbahagi kepada beberapa siri. Biasanya, latihan ini disertai dengan iringan muzik dan dilakukan berulang kali dengan kiraan setiap set 1 hingga 8 kiraan. Sekiranya anda melakukan latihan ini secara bebas di rumah, cubalah menghitungnya mengikut rentak jam.

Untuk lebih jelas, mari kita bincangkan satu per satu pelbagai pergerakan yang terdapat dalam latihan jantung yang sihat berikut.

1. Pergerakan rombakan lateral

Sumber: Garis Kesihatan

Pergerakan rombakan lateral memberikan faedah untuk meningkatkan degupan jantung dan meningkatkan koordinasi badan ke sisi kanan dan kiri. Untuk mempraktikkan pergerakan, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Berdiri dengan kaki anda selebar pinggul. Kemudian, bersandar sedikit ke hadapan dengan mengangkat tangan di depan dada.
 • Angkat satu kaki kanan ke sebelah kanan dan bawa bersama.
 • Kemudian, bergerak ke arah yang bertentangan dengan gerakan yang sama.
 • Lakukan senaman yang menyihatkan jantung ini 8-10 kali (1 set) dan ulangi 2 set.

2. Berjalan di tempat

Sumber: Garis Kesihatan

Pergerakan berjalan di tempat ini juga dikenali sebagai lutut tinggi, kerana anda harus mengangkat kaki ke ketinggian pinggang. Untuk mencuba gerak isyarat ini, anda mengikuti langkah-langkah ini, seperti:

 • Berdiri dengan kaki anda bersama-sama dan letakkan lengan anda di sisi anda.
 • Kemudian, angkat satu lutut ke arah dada diikuti dengan mengangkat tangan di hadapan dada. Sekiranya anda mengangkat kaki kiri, maka tangan kanan anda harus diangkat dan sebaliknya.
 • Kemudian turunkan kaki ke kedudukan asal dan lakukan dengan menukar kaki.
 • Lakukan senaman yang menyihatkan jantung ini 8-10 kali (1 set) dan ulangi 2 set.

3. Pantat menendang Gerakan

Sumber: Garis Kesihatan

Pergerakan sepakan pantat adalah pergerakan yang bertentangan dengan pergerakan berjalan di tempat (lutut tinggi). Ini kerana, dalam pergerakan ini anda perlu membengkokkan kaki ke belakang. Untuk mengikuti pergerakan ini, ikuti langkah berikut:

 • Berdiri dengan kaki anda bersama-sama dan letakkan lengan anda di sisi anda.
 • Kemudian, bengkokkan satu lutut ke arah punggung anda. Diiringi dengan mengangkat kedua tangan di depan dada, dengan telapak tangan terbuka dan saling menekan antara satu sama lain.
 • Lakukan pergerakan ini menukar kaki, biasanya dilakukan 8-10 kali (1 set) dan ulangi 2 set.

4. Berdiri serong serong

Sumber: Garis Kesihatan

Senaman jantung yang sihat sesuai untuk pemula kerana ia cukup mudah dilakukan. Biasanya pergerakan dilakukan selepas pergerakan rombakan lateral. Selain meningkatkan kadar denyutan jantung, latihan ini juga membantu meningkatkan fungsi otot inti di sisi badan. Anda boleh melakukan latihan dengan langkah-langkah berikut:

 • Berdiri dengan kaki selebar bahu. Letakkan tangan anda di belakang kepala dengan siku menghala ke luar.
 • Kemudian, angkat kaki ke atas dengan lutut ke sisi. Apabila pergerakan ini dilakukan, anda juga perlu membawa hujung siku ke lutut.
 • Selepas itu, kembali ke posisi awal dan lakukan dengan menukar kaki. Biasanya dilakukan 8-10 kali (1 set) dan ulangi 2 set.

5. Pergerakan peluncur laju

Sumber: Garis Kesihatan

Latihan sihat jantung ini meniru pergerakan badan anda ketika anda berada di skater. Untuk menerapkan gerak isyarat ini, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Mulakan dengan berdiri dengan kaki selebar bahu.
 • Kemudian, pusingkan satu kaki ke belakang sambil mengayunkan satu lengan di hadapan dada. Sekiranya anda melintasi kaki kanan anda, tangan yang perlu diangkat adalah tangan kiri.
 • Lakukan pergerakan ini dengan menukar kaki sebanyak 8-10 kali (1 set) atau 2 set sekaligus.

6. Pergerakan bicu putaran

Sumber: Garis Kesihatan

Latihan sihat jantung ini dapat meningkatkan degupan jantung dan kekuatan jantung. Anda boleh menunjukkan langkah ini dengan petua berikut:

 • Mulailah dengan berdiri dengan kaki dan tangan anda diregangkan ke sisi.
 • Kemudian, letakkan sebelah tangan hampir ke lantai dengan membongkok ke hadapan.
 • Kemudian, kembali ke posisi awal dan melompat.
 • Ulangi pergerakan ini dengan menukar tangan.

Untuk memberi faedah, anda perlu melakukan senaman ini secara berkala. Terapkan juga setiap langkah dengan betul. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah kesihatan, seperti gangguan tulang belakang, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, pergerakan mana yang selamat dan perlu dielakkan.

Ia harus diingatkan lagi, walaupun dilakukan secara teratur, Anda tidak perlu melakukannya setiap hari. Lakukan sekurang-kurangnya 1 hingga 3 kali seminggu. Anda boleh menggabungkan latihan ini dengan sukan lain yang juga menyihatkan jantung, seperti berenang, berbasikal, atau lompat tali.