Kehidupan yang sihat

4 Cara Membersihkan Peti Sejuk agar Sentiasa Bersih dan Bebas Kuman |

Berapa kerapkah anda membersihkan peti sejuk? Selain menjadikan peti sejuk lebih tahan lama, membersihkan peti sejuk secara berkala juga menjaga kebersihan makanan dan bebas dari kuman. Malangnya, masih banyak orang yang enggan atau menangguhkan aktiviti penting ini kerana mereka tidak tahu bagaimana membersihkan peti sejuk atau peti sejuk dengan betul.

Jadi, ingin memastikan peti sejuk anda bersih dan dijaga dengan baik? Perhatikan langkah-langkah membersihkan peti sejuk dalam ulasan ini, mari kita pergi!

Panduan praktikal bagaimana membersihkan peti sejuk agar sentiasa bersih

Membersihkan peti sejuk adalah bahagian penting dari rumah yang bersih dan terawat. Dengan rumah yang dijaga kebersihan, anda juga secara tidak langsung berusaha menjaga kebersihan diri.

Anda mungkin merasa cemas apabila melihat peti sejuk dipenuhi timbunan makanan dan berniat membersihkannya. Namun, kerana terdapat banyak, anda bingung hendak memulakannya.

Sekarang, jangan tunda rancangan anda untuk menjaga dan menyelenggara simpanan stok makanan harian. Amalkan segera kaedah berikut untuk membersihkan peti sejuk dengan betul:

1. Bersihkan dahulu stok makanan yang tersisa sebelum menambah yang baru

Sebilangan besar orang tidak memahami cara membersihkan peti sejuk kerana mereka keliru dengan jumlah makanan di dalamnya.

Kuncinya, anda harus membersihkan peti sejuk terlebih dahulu sebelum anda membeli stok makanan untuk beberapa hari atau minggu berikutnya.

Sekiranya anda segera membeli stok makanan baru, anda pasti keliru tentang cara membersihkan peti sejuk selepas membeli-belah kerana terdapat pelbagai bekalan makanan yang disimpan.

Walau bagaimanapun, ia adalah cerita yang berbeza jika peti sejuk rapi sebelum stok makanan baru tiba.

Sudah tentu, hanya ada sedikit makanan yang tersisa, sehingga lebih mudah bagi anda untuk memilih makanan dan minuman mana yang masih boleh dimakan dan yang sudah habis.

Secara tidak langsung, kaedah ini akan memastikan peti sejuk sentiasa bersih dan kemas kerana dibersihkan secara rutin sebelum jadual membeli-belah datang.

Semakin kerap peti sejuk dibersihkan, semakin ringan beban anda ketika membersihkan.

2. Bersihkan sedikit demi sedikit

Agar tidak keliru, anda boleh membahagikan bahagian peti sejuk mana yang ingin anda bersihkan terlebih dahulu.

Inilah salah satu cara untuk membahagikan bahagian semasa membersihkan peti sejuk yang boleh anda ikuti:

Mulakan dari luar terlebih dahulu

Sebelum berurusan dengan bahagian dalam peti sejuk, yang kebetulan adalah bahagian inti tempat penyimpanan makanan dan minuman, anda harus membersihkan bahagian luar terlebih dahulu.

Jangan lupa cabut plag sebelum anda mula membersihkan peti sejuk.

Seterusnya, lap seluruh bahagian luar peti sejuk, bermula dari bahagian depan, atas, ke kawasan belakang di mana banyak habuk dan kotoran sering disimpan.

Elakkan menggunakan kain basah di bahagian peti sejuk yang mempunyai banyak kabel kuasa.

Keluarkan semua kandungan di dalam peti sejuk

Setelah membersihkan bahagian luar peti sejuk, teruskan membersihkan bahagian dalam dengan mengosongkan makanan dan minuman terlebih dahulu.

Dilancarkan dari laman web CDC, makanan yang mesti sejuk tidak boleh berada pada suhu bilik lebih dari 2 jam. Ini bermaksud, pastikan anda mesti selesai membersihkan peti sejuk dalam masa kurang dari 2 jam.

Inilah tugas anda untuk memeriksa tarikh luput setiap produk makanan dan minuman.

Isi produk mana yang masih sesuai untuk dimakan dan produk mana yang harus dibuang.

Tanggalkan rak dan laci peti sejuk

Sekiranya peti sejuk kosong dan bebas dari sebarang produk, maka anda boleh mengeluarkan rak dan laci dari peti sejuk untuk memudahkan pencucian.

3. Bersihkan seluruh bahagian dalam peti sejuk

Sekarang, tiba masanya anda membersihkan bahagian dalam peti sejuk.

Semburkan cecair pembersih ke seluruh bahagian dalam peti sejuk, kemudian lap perlahan sehingga semua noda dan kotoran hilang. Begitu juga dengan laci dan rak yang telah dikeluarkan sebelumnya.

Basuh semua laci dan rak dengan sabun seolah-olah anda sedang mencuci pinggan, kemudian bilas hingga bersih.

Pastikan tidak ada lagi kotoran dan sabun yang tersisa. Biarkan rak dan laci kering sebelum anda meletakkannya semula di dalam peti sejuk.

4. Susun semula makanan dan minuman mengikut tempatnya

Sekiranya anda telah melakukan semua langkah sebelumnya, sekarang adalah masa untuk menyusun semula makanan dan minuman yang dipilih sebelumnya.

Jangan hanya meletakkannya, anda harus memisahkan makanan dan minuman mengikut jenisnya.

Contohnya menyimpan daging mentah di dalam peti sejuk beku untuk menyimpannya beku, sayur-sayuran dan buah di laci bawah, dan botol minuman di rak yang berasingan.

Sementara itu, anda boleh menyimpan telur di dalam bekas khas agar sentiasa segar dan tahan lama. Jimat juga makanan dan minuman lain mengikut jenisnya.

Untuk mengelakkan pencemaran bakteria, anda boleh memasukkan setiap makanan ke dalam bekas khas.

Sebaliknya, kaedah ini akan menjadikan peti sejuk lebih kemas, memudahkan anda mencari barang runcit.

Itulah langkah-langkah yang boleh anda gunakan semasa membersihkan peti sejuk atau peti sejuk. Ingat, jangan lupa mencuci tangan setelah melakukan pembersihan ini, okey!