Kehamilan

Mengandung pada usia 35 tahun bukanlah satu impian, ikuti 5 cara untuk hamil dengan cepat!

Tidak mustahil wanita hamil pada usia 35 tahun ke atas. Namun, peluangnya tidak sebesar dan secepat wanita yang lebih muda. Anda mungkin tertanya-tanya, adakah cara cepat hamil untuk wanita yang tidak lagi muda tetapi ingin mempunyai anak? Ayuh, lihat helah berikut.

Cara hamil cepat untuk wanita berumur 35 tahun ke atas

Wanita berumur 35 tahun ke atas biasanya lebih sukar untuk hamil. Sesungguhnya, hamil pada usia 35 tahun ke atas cenderung lebih berisiko daripada wanita yang hamil pada usia muda. Selain itu, kegagalan kehamilan juga lebih tinggi sehingga perlu menjadi pertimbangan khusus bagi anda yang ingin hamil pada usia yang tidak lagi muda.

Setiap pasangan pasti menginginkan kehadiran bayi untuk melengkapkan keluarga kecil mereka. Nah, bagi anda yang berumur 35 tahun ke atas, jangan putus asa dulu. Sama seperti wanita pada umumnya, selalu ada kemungkinan untuk anda hamil pada usia 35 tahun dan mempunyai anak dari rahim anda sendiri.

Inilah beberapa kaedah yang boleh anda lakukan untuk hamil dengan cepat pada usia 35 tahun.

1. Berhubungan seks dengan kerap

Pasangan dikatakan mengalami kesukaran untuk hamil sekiranya melakukan hubungan seks secara berkala, iaitu 2-3 kali seminggu selama satu tahun. Tetapi ingat, tempoh masa ini tidak berlaku untuk wanita berusia 35 tahun ke atas.

Sekiranya anda ingin hamil pada usia 35, anda hanya mempunyai 6 bulan untuk menunggu. Kuncinya adalah tidak memberi tumpuan untuk melakukan hubungan seks secara berkala hanya dalam tempoh subur. Anda sebenarnya digalakkan melakukan hubungan seks secara berkala, sama ada semasa subur atau subur, sehingga kemungkinan kehamilan lebih besar.

Sekiranya kehamilan tidak berlaku, walaupun anda melakukan hubungan seks secara berkala, maka jangan berlengah lagi untuk berjumpa pakar sakit puan. Ini mungkin berkaitan dengan masalah penurunan kualiti telur.

2. Menjalankan pemeriksaan pra-kehamilan

Kedua-dua suami dan isteri digalakkan untuk melakukan pemeriksaan perubatan secara menyeluruh, bahkan sebelum merancang kehamilan. Ini juga dikenali sebagai pemeriksaan pra-kehamilan atau pra-konsepsi.

Pemeriksaan pra-kehamilan ini merangkumi ujian untuk penyakit kelamin (ujian penyakit kelamin), diabetes, HIV / AIDS, hingga ujian darah rutin. Kadang-kadang, ada juga yang menambahkan ujian TORCH (toxoplasma, rubella, sitomegalovirus, dan herpes) walaupun itu tidak perlu dilakukan.

Semua pemeriksaan ini bertujuan untuk mengesan penyakit yang dapat mencegah kehamilan seawal mungkin. Semakin cepat penyakit itu dijumpai, semakin cepat ia dapat diubati. Hasilnya, peluang anda untuk hamil dan mempunyai anak pada usia muda akan menjadi lebih besar.

3. Selaraskan diet anda

Saya rasa tidak ada satu makanan yang boleh membuat anda hamil dengan cepat pada usia 35 tahun. Tetapi memang ada beberapa makanan yang boleh menyukarkan kehamilan, misalnya makanan manis dan makanan berlemak. Makanan jenis ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan secara drastik.

Wanita yang berlebihan berat badan atau gemuk berisiko tinggi mengalami masalah kesuburan, alias kemandulan. Sebenarnya, risiko keguguran juga lebih tinggi, jadi lebih sukar bagi anda untuk mempunyai anak.

Anda mungkin juga sering mendengar bahawa ada makanan, vitamin, ramuan, atau ubat-ubatan tertentu yang dapat meningkatkan peluang anda hamil. Contohnya, lelaki mesti makan tauge, wanita mesti rajin makan madu, atau minum susu hamil sehingga mereka dapat hamil dengan cepat pada usia 35 tahun.

Perlu diingatkan bahawa tidak ada makanan atau ubat tunggal yang dapat meningkatkan kemungkinan kehamilan. Susu hamil atau vitamin tertentu hanya berfungsi untuk menyiapkan badan sekiranya kehamilan kemudian berlaku. Hati-hati, minum susu ibu yang terlalu banyak sebenarnya boleh menyebabkan kenaikan berat badan secara drastik dan meningkatkan risiko prediabetes atau bahkan diabetes.

Yang paling penting, pastikan anda makan makanan yang mengandungi nutrien lengkap agar berat badan anda tetap sihat dan terjaga. Ayuh, periksa kategori berat badan anda dengan kalkulator BMI atau pautan bit.ly/bodilymass pautan berikut.

4. Menjaga kesihatan suami

Selain menjaga kesihatan isterinya, suami juga wajib memperhatikan kesihatannya. Ini dapat dilihat dari sperma suami, sama ada dalam keadaan optimum atau tidak.

Setakat ini, wanita sering menjadi kambing hitam kerana sukar memiliki anak. Sebenarnya, kebanyakan kes sukar hamil sebenarnya disebabkan oleh masalah sperma.

Keabnormalan sperma juga cenderung lebih sukar untuk diperbaiki, biasanya memerlukan 3-6 bulan untuk menilai hasil terapi sperma.

Oleh itu, jika anda ingin hamil dengan cepat pada usia 35 tahun, pastikan sperma suami anda normal dan sihat. Setelah melakukan hubungan seks secara berkala selama 6 bulan tetapi belum hamil, lakukan pemeriksaan sperma secepat mungkin untuk mengesan masalah sperma.

5. Elakkan merokok

Sebenarnya, kuantiti dan kualiti sperma pada lelaki yang merokok lebih teruk daripada lelaki yang tidak merokok. Bukan hanya itu, kesan merokok juga boleh meracuni tubuh isterinya sehingga kemungkinan kehamilan semakin kecil.

Nah, bagi anda yang ingin segera hamil dan mempunyai anak, anda harus segera berhenti merokok. Bukan hanya untuk isteri, suami juga mesti berhenti merokok. Kesannya, kesihatan anda berdua lebih terjamin dan akhirnya anda dapat hamil dengan cepat pada usia 35 tahun.