Kesihatan Otak dan Saraf

Sakit dan Kesemutan yang Kerap di Jari? Makluman Sindrom Guyon!

Sering merasa sakit atau kesemutan di anggota badan terasa remeh dan bukan perkara serius bagi sesetengah orang. Biasanya kesemutan berlaku kerana bahagian badan tertentu ditekan atau dibebankan untuk masa yang lama. Walau bagaimanapun, sering kesemutan disertai dengan sakit di jari kelingking dan bahagian jari manis juga boleh menjadi gejala penyakit ini. Penyakit yang biasanya dicirikan oleh gejala ini dikenali sebagai sindrom Guyon.

Apakah sindrom Guyon?

Sindrom Guyon mempunyai nama lain sindrom terowong ulnar begitu juga kelumpuhan hendal. Seperti namanya, gangguan ini adalah hasil dari mencubit saraf ulnar di bahagian jari manis dan jari kelingking. Sindrom Guyon lebih berisiko pada orang yang melakukan kerja berulang menggunakan kekuatan tangan dan pergelangan tangan.

Penyebab sindrom Guyon

Terdapat beberapa sebab yang menyebabkan mencubit saraf ulnar. Untuk mengetahui punca sebenar sindrom yang anda alami, segera berjumpa doktor. Beberapa kemungkinan penyebabnya adalah:

1. Pergerakan pergelangan tangan yang berulang-ulang

Aktiviti atau pekerjaan yang memerlukan penggunaan pergelangan tangan secara aktif berisiko memberi tekanan pada saraf ulnar. Contoh aktiviti ini termasuk mengisar rempah, mengoperasikan alat tertentu, dan menggunakan komputer secara berlebihan.

Sekiranya anda mempunyai faktor risiko ini, adalah idea yang baik untuk merehatkan pergelangan tangan anda setiap jangka masa tertentu. Pada waktu tidur, cubalah juga untuk tidak meletakkan kepala di atas atau meletakkan di pergelangan tangan.

2. Tekanan luaran

Tekanan dari luar tubuh manusia juga dikaitkan dengan aktiviti atau pekerjaan tertentu yang berterusan sehingga menekan kawasan perjalanan saraf ulnar dan menyebabkan pelbagai gejala sindrom ini.

3. Ketumbuhan

Tumor boleh tumbuh di kawasan sekitar saraf ulnar di pergelangan tangan. Tumor yang sering muncul di kawasan ini termasuk ganglion (tumor pada sendi), lipoma (tumor tisu lemak), neuroma (tumor tisu saraf), dan lain-lain. Apabila saiznya meningkat, tumor akan menekan saraf ulnar.

Tanda dan gejala sindrom Guyon

Gangguan deria

Fenomena yang merangkumi gangguan deria, termasuk kesemutan, mati rasa, atau sakit di kawasan saraf ulnar, iaitu di jari kelingking dan separuh jari manis.

Otot lemah

Selain gangguan deria, sindrom Guyon juga dapat menyebabkan otot di kawasan tersebut menjadi lemah sehingga jari kelingking menjadi sukar untuk digerakkan.

Tangan cakar (jari kerinting)

Akibat kelemahan otot lebih awal, maka pada peringkat kemudian tangan pesakit dapat kelihatan seperti cakar.cakar) kerana jari kelingking dan jari manis berada dalam kedudukan bengkok. Sebilangan orang juga menyebut gejala ini sebagai jari kerinting.

Bagaimana merawat sindrom Guyon?

Secara umum, sindrom ini dapat diatasi dengan langkah-langkah pencegahan pembedahan pada kes-kes yang serius. Berikut adalah perkara-perkara yang merangkumi langkah-langkah konservatif dan operasi.

  • Meminimumkan faktor risiko
  • Pertama mengurangkan pergerakan atau aktiviti yang boleh mencetuskan kesakitan atau kesemutan yang berulang
  • Ubat-ubatan, seperti ubat penahan sakit yang diresepkan oleh doktor
  • Operasi

Prosedur pembedahan adalah pilihan terakhir jika kaedah penyembuhan biasa gagal atau jika terdapat tumor di kawasan tersebut.