Pemakanan

Makan garam terlalu banyak boleh menyebabkan anda mempunyai kantung mata?

Perkembangan zaman menuntut kita hidup dengan pantas, termasuk makan makanan segera yang sebenarnya mengandungi banyak garam. Sebenarnya, had maksimum pengambilan garam untuk orang dewasa secara purata hanya 6 gram atau satu sudu sehari.

Makan terlalu banyak garam boleh menyebabkan ketidakseimbangan cecair di dalam badan. Dalam jangka pendek, pengambilan garam yang berlebihan boleh menyebabkan sejumlah kesan sampingan bagi kesihatan yang boleh mengakibatkan bahaya. Berikut adalah beberapa tanda bahawa badan anda terlalu banyak makan garam.

Apakah tanda-tanda bahawa badan terlalu banyak makan garam?

1. Kerap membuang air kecil

Seperti yang anda ketahui, pengambilan air berlebihan boleh membuat anda lebih kerap membuang air kecil. Kesan yang sama juga berlaku jika anda makan terlalu banyak garam. Sebabnya, pengambilan garam berlebihan "memaksa" buah pinggang anda bekerja lebih keras untuk membuangnya keluar dari badan yang menyebabkan peningkatan kekerapan membuang air kecil.

Semasa anda membuang air kecil, badan anda kehilangan kalsium, mineral badan yang berperanan menjaga tulang dan gigi anda kuat. Oleh itu, jika anda kerap membuang air kecil, badan anda akan kehilangan kalsium dan boleh melemahkan tulang anda. Kekurangan kalsium dalam badan meningkatkan risiko osteoporosis.

2. Sakit kepala yang kerap

Satu kajian mendapati bahawa orang dewasa yang menggunakan lebih banyak garam daripada had yang disyorkan lebih cenderung mengalami sakit kepala yang kerap walaupun tekanan darahnya normal, berbanding orang dewasa yang menggunakan garam dalam jumlah yang cukup.

3. Selalunya dahaga

Terlalu banyak garam dapat mengganggu keseimbangan cairan di dalam badan, yang boleh membuat mulut anda kering. Inilah sebabnya mengapa makan terlalu banyak garam juga boleh membuat anda haus dan tidak mengalami dehidrasi.

Dehidrasi boleh mengganggu tumpuan dan mengurangkan keupayaan anda untuk mengingat. Sebenarnya, satu kajian mendapati bahawa orang yang mengalami dehidrasi mempunyai tahap kognitif yang lebih buruk daripada mereka yang tidak mengalami dehidrasi. Oleh itu, untuk mengatasi ini, anda perlu minum lebih banyak air.

4. Tekanan darah tinggi

Pengambilan garam yang berlebihan dapat meningkatkan jumlah cecair di dalam badan anda, yang akan membuat jantung anda bekerja lebih keras daripada yang sepatutnya. Pada akhirnya, kerja jantung "lembur" dapat meningkatkan tekanan darah.

5. Kantung mata muncul

Ya, malah kantung mata boleh menjadi tanda anda telah makan terlalu banyak garam. Ini boleh berlaku kerana badan anda mencari cara untuk mengimbangi kelebihan garam, yang mengakibatkan pembengkakan organ, yang sering disebut sebagai edema. Walau bagaimanapun, penampilan kantung mata juga boleh disebabkan oleh kurang tidur, alergi, atau kerana ubat-ubatan.

Petua untuk mengehadkan pengambilan garam dalam diet harian anda

Sekiranya anda mengalami satu atau lebih daripada tanda makan terlalu banyak garam di atas, sekarang adalah masa untuk belajar mengawal pengambilan makanan masin anda untuk mengelakkan risiko bahaya kesihatan yang mungkin berlaku. Sekiranya tabiat ini berlanjutan, bahaya pengambilan garam yang berlebihan akan memberi kesan pada peningkatan tekanan darah, meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, dan osteoporosis.

Berikut adalah beberapa cara untuk mengehadkan pengambilan garam anda:

  1. Makan makanan segar - daging, buah dan sayur-sayuran.
  2. Biasakan melihat label pada makanan dalam tin yang anda beli. Cuba beli makanan dalam tin yang rendah natrium.
  3. Anda juga boleh membandingkan makanan yang anda beli. Pilih makanan yang mengandungi sodium paling rendah.

Walaupun sukar untuk membatasi pengambilan garam dalam makanan anda, namun anda tetap harus mencuba. Orang dewasa yang sihat harus membatasi penggunaan garam dan air yang diperlukan untuk menggantikan cecair badan yang hilang melalui peluh dan air kencing, dan untuk memberi nutrien penting kepada tubuh. Sebabnya, kekurangan sodium dalam badan sebenarnya dapat mengurangkan kemampuan kognitif otak. Pengambilan garam secara sederhana (6 gram atau 1 sdt sehari) bermanfaat bagi tubuh untuk menghasilkan hormon tiroid, yang memainkan peranan penting dalam perkembangan otak.