Pemakanan

5 Buah Yang Boleh Membuat Anda Lemak •

Terdapat banyak faedah memakan buah. Berkat kandungan nutriennya, makan pelbagai jenis buah setiap hari dapat membantu anda menjaga tubuh yang sihat, bahkan dapat menangkis risiko penyakit. Namun, tidak semua jenis buah dapat membantu anda mencapai berat badan yang ideal. Sebilangan buah boleh menjadi senjata makan anda untuk kelancaran program diet anda jika anda makan terlalu banyak, seperti lima jenis buah yang boleh membuat anda gemuk.

Senarai buah-buahan yang boleh membuat anda gemuk dan anda mungkin tidak menyedarinya

1. Pisang

Pisang biasanya menjadi pilihan kegemaran untuk sarapan pagi pada waktu pagi. Bukan sahaja senang dimakan dan dibawa kemana-mana, rasa pisang juga sedap dan mengenyangkan.Namun, berhati-hatilah jika anda ingin makan pisang ketika berdiet.

Selain kaya akan serat, kalium, dan vitamin C, pisang juga tinggi kalori hingga 180 kalori per buah. Jadi, jika anda "tidak sengaja" makan pisang terlalu banyak, buah ini berpotensi menjadikan anda gemuk.

2. Ceri

Siapa yang tidak tahan dengan godaan ceri, buah merah comel yang mempermanis kek yang enak? Kalium yang terkandung dalam ceri berguna untuk menurunkan tekanan darah.

Ingat = ingat bahawa ceri adalah buah yang tinggi kandungan gula, jadi buah ini boleh menjadi salah satu penyebab yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan atau lemak. Perkara yang sama berlaku untuk gula darah anda, yang meningkat.

3. Alpukat

Kandungan lemak tak jenuh tunggal dalam alpukat termasuk lemak sihat, yang boleh digunakan sebagai pengganti krim berat atau jenis produk tenusu lain.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu menambah berat badan, pengambilan alpukat adalah wajar. Ini kerana alpukat mengandungi kalori yang cukup tinggi.

4. Ara

Buah ara adalah sumber serat dan kalium yang sangat baik. Tetapi jika anda terus makan berlebihan dengan anggapan bahawa buah ara benar-benar sihat, anda secara tidak sengaja akan merosakkan kesihatan dan bentuk badan anda.

Kandungan gula dalam seratus gram buah ara segar setara dengan satu lolipop pada umumnya. Jadi, untuk menurunkan berat badan, ingatlah untuk tidak memasukkan buah ara dalam makanan anda.

5. Mangga

Mangga adalah jenis buah yang luar biasa berkat kandungan vitamin C dan seratnya yang tinggi. Namun, jangan risau pokok mangga yang berdekatan menuai maka anda boleh memakannya mengikut kehendak anda. Terutama jika digunakan sebagai salad atau jus mangga.

Makan mangga terlalu banyak dapat meningkatkan gula dalam darah. Jadi, perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah memikirkan mangga sebagai pencuci mulut dan bukannya makanan ringan ketika anda bosan, dan memakannya secara sederhana.

Sebagai alternatif, anda boleh makan buah-buahan lain tanpa perlu bimbang menambah berat badan, seperti epal, jeruk dan jambu batu. Ketiganya sama berkhasiat, tetapi tanpa jumlah kalori tambahan.