Kesihatan jantung

Hadkan Makan Udang dan Ketam Supaya Kolesterol Tidak Meningkat

Rasa udang dan ketam yang enak membuat orang lupa diri ketika makan. Sebaliknya, kedua-duanya makanan laut yang popular sering dianggap sebagai penyebab kolesterol tinggi. Namun, adakah ini benar? Jadi, apakah had selamat untuk makan udang dan ketam sehingga tahap kolesterol anda tetap stabil?

Kandungan kolesterol udang dan ketam

Kandungan kolesterol tinggi sememangnya menjadi pertimbangan bagi banyak orang untuk mengehadkan pengambilan udang dan ketam.

Sebelum anda mengetahui had penggunaan, ketahui terlebih dahulu perbezaan kandungan kolesterol seperti berikut.

Udang

Seratus gram udang mentah mengandungi 189 miligram (mg) kolesterol. Walaupun di antara jenis makanan laut kolesterol tinggi, kandungan kolesterol udang adalah yang tertinggi.

Sekarang bayangkan jika anda menggorengnya, kandungan kolesterol udang pasti akan meningkat.

Makan 100 gram udang sahaja telah memenuhi lebih daripada separuh keperluan kolesterol harian. Sebenarnya, dalam sehari pengambilan kolesterol boleh datang dari mana sahaja, bukan hanya dari makan udang, terutama jika dikonsumsi secara berlebihan.

Namun, berita baiknya ialah udang tidak meningkatkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam badan.

Makan makanan laut seperti udang dan ketam mengikut had malah dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) yang penting untuk kesihatan jantung.

Ketam

Daging ketam mengandungi kolesterol yang lebih rendah daripada udang.

Dengan jumlah yang sama, daging ketam dapat menyumbang 55-59 mg kolesterol. Walau bagaimanapun, terdapat juga jenis ketam ketam biru yang boleh mengandungi 97 mg kolesterol.

Daging ketam sebenarnya serupa dengan udang yang tinggi protein, tetapi rendah lemak dan kalori.

Memandangkan kadar kolesterol yang lebih rendah, daging kepiting juga lebih selamat bagi orang yang harus mengawal kadar kolesterol setiap hari.

Walau bagaimanapun, kekurangan ketam adalah kandungan natrium yang tinggi. Inilah sebabnya mengapa orang yang menderita hipertensi (tekanan darah tinggi) dan diabetes disarankan untuk membatasi pengambilan ketam.

Had pengambilan kolesterol selamat

Kolesterol sebenarnya mempunyai peranan penting dalam pelbagai fungsi tubuh. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mengehadkan pengambilannya.

Pastikan pengambilan kolesterol anda tidak lebih dari 300 mg sehari seperti yang disyorkan oleh American Heart Association (AHA).

Pengambilan kolesterol yang berlebihan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Tahap kolesterol jahat yang tinggi dalam tubuh boleh menyebabkan aterosklerosis, yang merupakan pembentukan plak kolesterol di arteri.

Plak pada saluran darah boleh mengganggu aliran darah ke dan dari jantung.

Aterosklerosis kemudian menyebabkan masalah kesihatan lain, mulai dari angina (sakit dada), strok, serangan jantung, hingga gagal jantung.

Had makan udang dan ketam

Untuk mengurangkan risiko ini, Jabatan Pertanian AS (USDA) memberikan sekatan diet makanan laut seperti ikan, kerang, udang, dan ketam sebagai sumber protein.

Pengambilan harian yang selamat ialah 226 gram seminggu.

Sebagai gambaran, hidangan udang biasanya berat 85 gram. Dengan memakan 85 gram udang, anda telah memenuhi hampir separuh daripada keperluan kolesterol harian anda mengikut Nutritional Adequacy Ratio (RDA).

Dengan mengikuti pengambilan harian yang disyorkan, ini bermakna anda boleh makan 2-3 hidangan udang seminggu.

Bahagian ini cukup selamat untuk orang dewasa yang sihat yang ingin menjaga tahap kolesterol tetap stabil.

Bagi daging ketam, anda masih boleh makan 3-4 hidangan seminggu.

Batasan ini berdasarkan pada satu hidangan ketam 85 gram dengan kandungan kolesterol 97 mg.

Walaupun begitu, perlu diingat bahawa kandungan natrium daging ketam lebih tinggi daripada udang.

Dengan ini, had untuk makan ketam tentu kurang daripada udang dan anda harus mengehadkan penggunaannya.

Anda juga harus mengimbangkan penggunaan kedua makanan laut Ini dengan makanan rendah kolesterol seperti sayur-sayuran dan kacang.

Pilih juga kaedah pemprosesan yang lebih sihat, seperti mendidih, mengukus, atau menumis.

Udang dan ketam pada dasarnya adalah sumber protein yang baik.

Walau bagaimanapun, risiko kesihatan biasanya timbul daripada pengambilan atau kaedah memasak yang berlebihan yang menambahkan kandungan natrium dan lemak.