Kecergasan

Faedah Pilates: Dari Postur Ideal hingga Seks yang Lebih Baik

Sekiranya anda melihat-lihat, yoga dan pilates boleh dikatakan hampir serupa. Tetapi sebenarnya Pilates adalah yoga versi kontemporari. Pilates pada mulanya dikembangkan sekitar abad ke-20 oleh seorang atlet veteran bernama Joseph Pilates, sebagai bentuk latihan fizikal yang memfokuskan pada pemulihan dan menguatkan badan.

Bagi anda yang ingin mencari gimnasium untuk mencuba Pilates tetapi masih tidak yakin dengan faedahnya, baca artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai banyak faedah Pilates untuk badan.

Manfaat Pilates untuk kesihatan

1. Menguatkan otot teras badan

Otot inti adalah sekumpulan otot kompleks yang meregangkan dari otot dada bawah, perut, punggung, hingga otot di sekitar pelvis. Fikirkan otot teras anda sebagai penghubung utama rantai badan atas dan bawah, yang terlibat dalam hampir setiap pergerakan tubuh manusia.

Otot inti yang lemah atau tidak fleksibel dapat mengganggu fungsi lengan dan kaki anda, dan dapat menguras setiap pergerakan yang anda lakukan. Latihan otot inti dengan betul dapat meningkatkan kekuatannya. Memiliki batang tubuh yang kuat bermaksud kestabilan bangunan dan kekuatan otot teras.

Ramai orang berpendapat bahawa melatih otot inti sama dengan program untuk membentuk perut enam pek. Tetapi jangan salah, menguatkan otot inti adalah salah satu faedah Pilates yang paling dicari.

2. Membetulkan postur

Otot perut dan belakang yang kuat sangat penting untuk melakukan tugas harian, seperti membawa anak kecil dan membawa kotak atau barang berat. Pilates menyokong teras badan untuk menstabilkan koordinasi badan, sehingga anda dapat menjaga postur tubuh yang baik ketika duduk atau berdiri.

Pilates melatih otot punggung bawah, pinggul, perut, dan pelvis, yang merupakan pusat graviti badan, untuk bekerja dengan harmoni. Lebih penting lagi, menstabilkan inti melalui Pilates juga mengurangkan keausan tulang belakang. Manfaat Pilates ini membolehkan anda mengambil lebih banyak oksigen semasa anda bernafas, yang memberi anda postur yang stabil dan baik, dan juga mengasah kemahiran motor halus anda. Kemahiran motor yang tajam membolehkan anda bertindak balas dengan cepat dan tetap seimbang pada permukaan yang tidak stabil, seperti ketika berada di jalan yang licin atau condong tajam.

Postur tubuh yang baik menjadikan anda tampak lebih tinggi dan langsing, yang seterusnya meningkatkan keyakinan keseluruhan anda.

3. Mencegah dan mengurangkan kesakitan akibat kecederaan

Duduk dan kurang bersenam yang berpanjangan melemahkan otot-otot di bahagian tengah anda. Setelah otot inti melemah, bantal yang salah atau sedikit keseleo boleh menyebabkan anda menderita kesakitan yang berpanjangan - apatah lagi risiko kesakitan berulang yang sama hebatnya.

Pilates memanjangkan dan menguatkan otot, meningkatkan keanjalan otot, dan meningkatkan mobiliti sendi. Tubuh dengan kekuatan dan fleksibiliti yang seimbang akan lebih kebal dan / atau sembuh lebih cepat daripada kecederaan.

Itulah sebabnya banyak orang dengan sakit belakang yang kronik memilih untuk berlatih Pilates, dan telah terbukti dapat meningkatkan pemulihan setelah hanya empat minggu sesi latihan (berbanding dengan mereka yang mengunjungi pakar), kata sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Orthopedic & Sukan.Terapi Fizikal. Lebih-lebih lagi, kesakitan itu hilang sepenuhnya selama setahun selepas Pilates.

4. Menajamkan fokus

Pilates nampaknya sangat mudah dilakukan, tetapi sebenarnya sukan itu memerlukan tahap tumpuan yang tinggi. Pilates menumpukan pada menyelaraskan minda, badan, dan kawalan nafas yang menjadikan anda lebih fokus pada setiap pergerakan yang anda lakukan. Ketajaman fokus ini menjadikan anda tidak boleh ceroboh dan membahayakan diri sendiri.

Di samping itu, ketika para penyelidik China mengukur perubahan aktiviti otak wanita setelah 10 minggu melakukan latihan Pilates, mereka mendapati peningkatan daya otak otak puncak, yang dikaitkan dengan aktiviti rangkaian saraf, prestasi memori, dan fungsi kognitif lainnya. Para penyelidik percaya Pilates bahkan mungkin berpotensi sebagai pilihan terapi untuk orang dengan penyakit otak degeneratif dan disfungsi kognitif.

5. Meningkatkan kualiti kehidupan seks

Dengan cara tertentu, Pilates juga melibatkan pergerakan yang serupa dengan latihan Kegel untuk menguatkan otot-otot dasar pelvis anda. Otot pelvis yang kuat dapat memberi anda pengalaman orgasme yang lebih menakjubkan.

Selain itu, kelebihan Pilates untuk menguatkan otot pelvis tidak hanya berakhir di tempat tidur. Sekiranya anda ingin hamil, otot-otot dasar pelvis dapat memudahkan anda mendorong bayi semasa bersalin.