Kesihatan

Benjolan pada bekas menusuk muncul setelah dikeluarkan, dapat dilepaskan?

Hidung dan telinga adalah salah satu bahagian badan yang paling disukai untuk dicucuk. Tetapi tidak jarang setelah tindikan dikeluarkan untuk sementara waktu, benjolan muncul pada bekas tindikan. Apa yang menyebabkan benjolan menindik? Adakah terdapat cara untuk membuangnya?

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan ketulan muncul pada tindikan

Benjolan pada bekas menindik adalah kesan sampingan yang biasa. Benjolan ini sering muncul dalam bentuk daging kemerahan dan tekstur padat. Pada sesetengah orang ketulan ini boleh menyakitkan.

Penyebabnya berkisar dari kerengsaan hingga parut yang dikenali sebagai keloid atau granuloma. Granuloma berlaku di sebelah tindikan sebagai tindak balas keradangan. Berikut adalah beberapa penyebab ketulan lain pada bekas tindikan:

  • Terdapat kerosakan tisu pada kulit. Ini berlaku sekiranya tindikan dimampatkan atau dikeluarkan terlalu awal
  • Jangkitan, berlaku semasa menindik dilakukan dalam keadaan tidak bersih
  • Reaksi alergi, berlaku pada perhiasan menusuk yang dipakai
  • Terdapat cairan di hidung yang terperangkap, sehingga benjolan keluar

Cara menghilangkan lebam pada tindikan

Anda harus rajin membersihkan kawasan menindik di mana-mana bahagian badan, terutamanya jika anda mempunyai lubang hidung atau telinga di mana benjolan muncul. Bersihkan dengan larutan air garam laut, dua kali sehari. Jangan keluarkan perhiasan sehingga benjolan yang dicucuk hidung sembuh.

Biasanya proses penyembuhan menindik memerlukan masa 4 hingga 6 bulan. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan lebam yang muncul di parut menusuk:

Gunakan penghilang rasa sakit

Anda boleh mengatasi penampilan lebam dari tindikan dengan mengambil ubat anti-radang seperti ibuprofen. Ibuprofen berguna untuk mengurangkan rasa sakit setelah menusuk dan sakit ketika menghilangkan tindikan di mana benjolan telah muncul. Selepas itu, sapukan krim kortison bebas di benjolan untuk mengurangkan keradangan.

Gunakan juga perhiasan anti-alahan

Benjolan boleh timbul kerana orang itu alah pada perhiasan menusuk yang digunakan. Biasanya aloi nikel atau logam, boleh membuat alahan. Alergi biasanya berlaku jika ruam kelihatan gatal, merah, atau menusuk yang menyakitkan untuk waktu yang lama, ia mungkin alahan. Sekiranya perhiasan itu menyebabkan reaksi alergi, lebih baik menggantinya dengan perhiasan hypoallergenic yang tidak akan bertindak balas dengan badan. Bahan perhiasan yang baik biasanya diperbuat daripada keluli aloi atau titanium.

Gunakan larutan garam laut

Garam laut adalah salah satu bahan semula jadi yang dapat menghilangkan rasa sakit dan kesan jangkitan dari proses menindik. Garam laut juga berfungsi menjaga kulit bersih, membantu menyembuhkan parut menusuk dan mengurangkan pembengkakan benjolan pada tindik.

Anda boleh menggunakannya dengan larut hingga satu sendok teh garam laut dalam 1 cawan air suam, kemudian bilas dan sapukan dengan kapas ke permukaan benjolan. Tepuk perlahan, lakukan secara berkala.

Gunakan minyak pokok teh (minyak pokok teh)

Beberapa penindik, banyak mengesyorkan menggunakan minyak pokok teh atau minyak pokok teh untuk mengurangkan lebam pada tindikan. Walaupun tidak diketahui seberapa efektif minyak pohon teh untuk menghilangkan lebam pada parut yang menusuk, minyak pokok teh cukup selamat untuk merawat radang kulit.

Kompres dengan air suam

Benjolan pada parut menusuk biasanya disebabkan oleh cecair yang terperangkap di bawah kulit. Panas dipercayai dapat membantu mengeluarkan cecair di dalam benjolan secara beransur-ansur. Anda boleh menggunakan kompres hangat dan mencucinya pada tindik selama beberapa minit secara berkala.