Kanser

Memahami Kanser Otak dan Harapan Hidup Penderita •

Tahukah anda bahawa barah otak sebenarnya adalah tumor malignan? Tumor di otak boleh menjadi jinak dan ganas. Tumor jinak lebih mudah dirawat, sementara tumor ganas atau barah otak dengan cepat boleh menyebabkan keadaan kesihatan lain yang mematikan. Namun, adakah orang yang menghidap barah otak tidak mempunyai jangka hayat? Lihat penjelasan saya di bawah.

Apakah perbezaan antara tumor dan barah otak?

Sebelum mengetahui sama ada penghidap barah otak mempunyai jangka hayat atau tidak, anda harus terlebih dahulu memahami apa perbezaan antara tumor dan barah otak. Pada dasarnya, barah otak adalah tumor ganas yang terdapat di otak. Tumor itu sendiri perlahan progresif, sehingga dari masa ke masa, tumor akan bertambah besar dan memberi gejala yang lebih teruk.

Walau bagaimanapun, anda mesti memahami bahawa tumor jinak tidak selalu menjadi tumor malignan dan akhirnya menjadi barah otak. Oleh itu, jika anda melakukan pemeriksaan perubatan dan tumor dikesan di otak, lebih baik jika segera ditindaklanjuti agar tumor tidak membesar dan berubah menjadi malignan.

Pada asasnya, tumor otak dibahagikan kepada dua jenis berdasarkan lokasi asal tumor. Kedua-dua jenis ini adalah tumor primer dan sekunder. Tumor primer adalah tumor yang berasal dari sel-sel di dalam otak itu sendiri.

Contohnya, tumor yang berasal dari sel glial, iaitu glioma dan astrocytoma, tumor yang berasal dari sel yang melapisi otak, iaitu tumor meningioma, dan tumor glioblastoma, yang merupakan tumor yang terbentuk dalam sel astrosit. Biasanya, tumor yang dikelaskan sebagai primer adalah tumor tunggal atau hanya satu jumlahnya.

Sementara itu, tumor sekunder adalah tumor organ lain yang merebak ke otak. Contohnya, tumor yang merebak dari payudara ke otak, atau dari rahim ke otak. Biasanya, tumor merebak dari organ lain kerana di tempat asal, tumor telah memasuki tahap tertinggi, iaitu tahap 4.

Pada masa itu sel-sel tumor telah berkembang lebih jauh dan memasuki kelenjar getah bening dan saluran darah di sekitarnya. Oleh itu, tumor akan merebak ke bahagian lain badan, termasuk otak. Tumor sekunder biasanya lebih daripada satu atau sangat banyak. Oleh itu, tumor sekunder dianggap lebih berbahaya daripada tumor primer kerana sebilangan besar tumor mengurangkan kemungkinan dikeluarkan dari otak.

Sebilangan besar akan menyebabkan pembedahan tidak berkesan, jadi pilihan rawatan untuk tumor sekunder biasanya hanya radiasi atau kemoterapi sahaja. Sementara itu, untuk tumor primer, pembedahan membuang tumor masih boleh dilakukan.

Memahami perkembangan tumor di otak

Perkembangan tumor pada setiap orang akan berbeza, mungkin dalam beberapa bulan atau bahkan bertahun-tahun. Perkembangan tumor ini juga akan mempengaruhi jangka hayat pesakit barah otak. Ini dipengaruhi oleh beberapa faktor, iaitu faktor dari dalam badan dan faktor yang berasal dari tumor.

Tubuh mempunyai sistem pertahanan, salah satunya disebut faktor nekrosis tumor. Sistem ini membolehkan tubuh melawan dan menyekat pertumbuhan sel-sel abnormal yang disebabkan oleh tumor.

Sekiranya daya tahan seseorang cukup kuat, perkembangan tumor akan menjadi perlahan. Sebaliknya, jika sistem ketahanan badan semakin lemah dari hari ke hari, sel-sel tumor akan mudah tumbuh dan bertambah.

Biasanya anda juga disarankan untuk melakukan prosedur biopsi patologi anatomi untuk menentukan jenis dan seberapa agresif tumor di otak. Caranya adalah dengan mengambil sedikit tisu dari tumor otak untuk penyelidikan lebih lanjut.

Dari hasil ini, dapat dilihat bahawa sel-sel abnormal berasal dari bahagian sel otak mana. Biopsi juga membantu pasukan perubatan mengetahui sama ada tumor jinak atau tumor malignan. Biasanya, jenis tumor menentukan potensi sama ada tumor akan menjadi malignan atau tidak.

Di samping itu, tumor dianggap malignan jika tumbuh kembali setelah dikeluarkan melalui prosedur pembedahan. Sebenarnya, tumor yang muncul semula boleh tumbuh lebih cepat, sehingga perkembangannya boleh dikatakan hanya beberapa bulan.

Salah satu jenis tumor yang tergolong malignan adalah tumor multiform glioblastoma, iaitu tumor yang terbentuk dari sel astrosit.

Berapa jangka hayat orang yang menghidap barah otak?

Kanser otak tidak dinilai mengikut tahap atau keparahannya. Tumor di otak selalu dianggap berbahaya.

Jangka hayat setiap pesakit barah biasanya dinilai dalam skala, iaitu lima tahun. Kadar survival lima tahun ini adalah jangka hayat yang telah ditetapkan untuk penghidap barah, termasuk barah otak.

Iaitu, peratusan jangka hayat pesakit barah otak menggunakan penanda aras lima tahun ini. Walaupun begitu, ini tidak bermaksud bahawa pesakit yang telah didiagnosis menghidap barah otak tidak boleh hidup lebih dari lima tahun, tetapi harus diakui bahawa peratusan jangka hayat lebih dari lima tahun bagi pesakit barah otak tidak besar.

Peratusan jangka hayat ini biasanya ditentukan oleh kualiti hidup pesakit. Oleh itu, orang di sekitar pesakit barah otak harus membantu meningkatkan kualiti hidup mereka sehingga peratusan jangka hayat meningkat.

Sebabnya, jika sistem kekebalan tubuh pesakit barah otak menurun, ada kemungkinan barah tersebut akan berkembang dengan lebih ganas. Oleh itu, kesihatan pesakit barah otak hanya dapat dibantu untuk mengekalkan keadaan terbaik.

Selain jangka hayat, ada juga faktor risiko yang harus anda perhatikan juga. Sebagai contoh, lelaki dan wanita mempunyai potensi yang sama untuk mengalami keadaan ini.

Walau bagaimanapun, lelaki lebih cenderung kepada tumor di otak daripada wanita. Ini kerana gen protein retinoblastoma (RB) dianggap kurang aktif di otak lelaki. Walaupun gen ini sangat berguna untuk menghambat pertumbuhan sel-sel ganas di otak.

Pertumbuhan sel-sel tumor ganas di otak juga lebih cenderung berlaku pada orang tua. Kerana, seiring bertambahnya usia, kemungkinan terkena barah otak juga meningkat. Walaupun begitu, harus diingat bahawa penyakit ini diklasifikasikan sebagai penyakit yang mematikan.

Oleh itu, dapat dikatakan bahawa jangka hayat tertinggi bagi pesakit barah otak adalah lima tahun. Jadi, apabila seseorang telah dijatuhkan hukuman barah otak, sudah tentu akan ada perubahan dalam aktiviti yang mereka jalani setiap hari.

Perubahan dalam kehidupan harian penghidap barah otak

Pesakit dengan barah otak pastinya mengalami banyak perubahan dalam kehidupan dan aktiviti harian mereka. Kerana tumor di kepala pesakit akan menyebabkan tekanan. Mampatan ini boleh menyebabkan pelbagai masalah lain, bergantung pada saraf apa yang sedang dimampatkan.

Sebagai contoh, jika pemampatan berlaku pada saraf motorik, ada kemungkinan pesakit akan mengalami kelumpuhan, seperti yang dialami oleh pesakit strok. Sementara itu, tekanan pada saraf deria dapat menyebabkan rasa mati rasa, kesemutan, atau sakit. Kemudian, tekanan yang berlaku pada saluran saraf penglihatan boleh mengakibatkan kebutaan.

Malah, barah otak juga boleh menyebabkan komplikasi. Contohnya, ketika tekanan meningkat di otak, saraf untuk menelan dan bernafas menjadi terganggu, menyebabkan jangkitan pada paru-paru. Biasanya, komplikasi berlaku disebabkan oleh perubahan kesihatan fizikal umum pesakit dan tahap keparahan barah otak berkembang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found