Kesihatan Muskuloskeletal

Sakit Leher Menyukarkan Tidur? Cubalah 2 Posisi Tidur Ini Untuk Tidur

Anda mungkin terbangun dengan sakit di leher. Ini mungkin kerana anda tidur dalam posisi yang salah. Kesannya, tidur anda setiap malam tidak nyenyak kerana terganggu oleh sakit leher. Makan, tenang! Nampaknya, ada beberapa posisi tidur yang boleh anda cuba melegakan sakit leher, anda tahu! Bagaimana kedudukan tidur? Ketahui dalam ulasan berikut.

Sebab-sebab sakit leher

Terdapat banyak perkara yang boleh menjadi penyebab sakit leher anda. Dengan bertambahnya usia, tulang di badan mula kehilangan kekuatan, termasuk di leher. Itulah sebabnya semakin tua anda semakin kerap mengalami sakit leher.

Namun, jika anda bangun dengan sakit leher, ini mungkin disebabkan oleh posisi tidur yang salah. Ya, sakit leher dan posisi tidur mempunyai hubungan timbal balik yang saling mempengaruhi antara satu sama lain. Kedudukan tidur yang salah boleh membuat leher anda sakit dan sebaliknya keadaan ini tentu menyukarkan anda untuk tertidur.

Semasa mengalami sakit leher, anda harus mengelakkan tidur di perut anda sebentar. Seorang pakar kiropraktik dari Pusat Perubatan Integratif Klinik Cleveland, Andrew Bang, D.C., mendedahkan bahawa tidur di perut anda menjadikan kepala anda berpusing ke satu arah selama berjam-jam. Daripada menjadikan anda tidur lebih lena, kedudukan tidur ini sebenarnya boleh menjadikan leher anda lebih sakit.

Bukan hanya itu, tidur di perut anda juga menjadikan berat badan anda berpusat di bahagian tengah badan, alias tulang belakang. Akibatnya, tekanan di bahagian tengah badan menjadi tidak seimbang dan mencetuskan sakit belakang. Bukan hanya sakit leher, punggung anda juga sakit ketika anda bangun.

Kedudukan tidur terbaik untuk sakit leher

Sebelum mencuba posisi tidur ketika anda mengalami sakit leher, perhatikan keadaan tilam dan bantal anda. Jangan salah, tempat tidur juga mempengaruhi penyembuhan sakit leher anda, anda tahu!

Sebaiknya gunakan tilam yang kukuh agar tulang di leher dan punggung anda tidak berkontur dan mencetuskan kecederaan. Juga, ganti bantal anda dengan bantal yang terbuat dari bulu agar lebih mudah mengikuti bentuk leher anda semasa tidur.

Sekiranya sudah, maka anda boleh mula mencuba posisi tidur yang betul untuk mengatasi masalah kesakitan. Beberapa posisi tidur yang selamat dan selesa untuk sakit leher termasuk:

1. Tidur di sisi anda

Apabila leher anda mula sakit, cubalah tidur di sebelah atau di sisi. Tidur di sebelah anda boleh membantu menyokong tulang belakang serviks dan tulang belakang anda semasa tidur. Dengan cara itu, rasa sakit dan kekakuan di leher akan berkurang.

Untuk hasil maksimum dan anda bangun dengan rasa segar, pastikan tulang belakang anda tetap lurus. Caranya adalah dengan tidak menggunakan bantal yang terlalu tinggi atau kaku. Ini kerana bantal yang tinggi dapat membuat leher membengkok semalaman, menyebabkan sakit leher dan kekakuan pada waktu pagi.

Sebagai penyelesaian, gunakan bantal yang tidak terlalu tinggi untuk kepala. Letakkan juga bantal tambahan di bawah leher untuk membantu menyokong leher semasa tidur.

2. Tidur di punggung

Selain tidur di sisi anda, anda juga disarankan untuk tidur di punggung ketika leher anda sakit. Tidur di punggung akan memastikan leher dan punggung lurus dan mengurangkan risiko kecederaan.

Sekali lagi, gunakan bantal bulu kerana lebih lembut dan dapat melengkung ke lekukan semula jadi leher anda ketika tidur. Sekiranya bantal anda terasa terlalu tinggi, segera ganti dengan bantal rata yang lebih rendah untuk menyokong kepala anda.