Kesihatan kulit

5 Petua Berkesan untuk Mengatasi Ketiak Gatal yang Mengganggu

Gatal pada mana-mana bahagian kulit pasti mengganggu anda. Terutama di sekitar ketiak. Ia pasti membuat anda tidak selesa kerana tidak dapat menggaru di mana sahaja. Lalu bagaimana menangani ketiak gatal yang menjengkelkan ini? Jangan risau, cuba cari pelbagai cara untuk menyelesaikannya dalam ulasan berikut.

Petua hebat untuk mengatasi ketiak gatal yang menjengkelkan

Agar anda bebas dari gatal-gatal yang menjengkelkan ini di ketiak, anda mesti terlebih dahulu menentukan apakah penyebabnya. Bermula dari rambut ketiak yang dicukur, produk antiperspirant atau deodoran yang tidak sesuai, hingga masalah kesihatan seperti jangkitan bakteria atau kulat dan eksim. Nah, ada beberapa cara untuk mengatasi ketiak gatal yang boleh anda cuba, termasuk:

1. Melegakan gatal dengan segera dengan cara ini

Sebagai 'pertolongan cemas' dari gatal yang sangat menjengkelkan ini, anda boleh melakukan perkara berikut:

  • Letakkan ais batu yang ditutup dengan kain atau tuala kecil di ketiak. Sensasi sejuk ketulan ais dapat mengurangkan rasa gatal.
  • Mandi suam dengan campuran oatmeal koloid selama 15 hingga 20 minit.
  • Gunakan salap gatal yang ditetapkan doktor jika ada, seperti salap hidrokortison, losyen calamine, atau salap antijamur,

2. Pilih bahan pakaian yang betul dan bersih

Bahan pakaian yang salah sering menjadikan kulit anda gatal, termasuk ketiak. Ini biasanya biasa berlaku pada orang dengan eksim atau kulat kulit.

Apabila terdapat geseran antara kulit dan pakaian, sensasi gatal akan muncul. Terutama jika pakaian yang anda pakai tidak dicuci dan disimpan di tempat yang bersih atau dipakai seharian penuh dengan peluh. Risiko kulit gatal dan simptom lain pasti akan muncul semula.

Jadi, untuk mengatasi ketiak gatal ini, anda perlu mencuci dan menyimpan pakaian dengan betul. Sentiasa siapkan pakaian ganti untuk menggantikan pakaian yang berpeluh dengan pakaian bersih. Elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat untuk mengelakkan kerengsaan kulit.

3. Cari deodoran atau antiperspirant yang sesuai

Ketiak berwarna merah dan gatal adalah tanda bahawa produk deodoran atau antiperspirant yang anda gunakan tidak sesuai. Segera berhenti menggunakan ubat dan minum antihistamin untuk melegakan gejala alergi.

Ia juga boleh berlaku kerana reaksi antara bahan kimia dari produk dan kulit ketiak kering. John F. Romano, pakar dermatologi dari Manhattan menasihatkan untuk berhenti menggunakan produk selama 2 atau 3 hari. Sementara itu, sapukan krim hidrokortison 0.5% 2 kali sehari. Sekiranya kerengsaan tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor.

Sehingga anda tidak lagi mempunyai masalah dengan produk untuk ketiak, anda tidak boleh memilihnya secara rawak. Cari produk yang bebas wangian dan berlabel hypoallergenic. Sekiranya anda masih alah, anda harus beralih menggunakan sabun agar ketiak anda tetap bersih.

4. Jangan menggaru

Pantang ketat untuk menggaru ketiak gatal. Daripada membuat anda lega, menggosok kuku pada kulit anda sebenarnya akan menjadikan gatal menjadi lebih teruk. Sekiranya calar tanpa henti, ketiak boleh melepuh dan menyebabkan rasa menyakitkan. Daripada menggaru, lebih baik menepuk perlahan kawasan ketiak yang gatal.

5. Rujuk doktor

Sekiranya kaedah mengatasi ketiak gatal di atas telah dilakukan tetapi tidak cukup berkesan, segera berjumpa doktor. Doktor boleh meningkatkan dos atau memberi ubat alternatif lain untuk merawat gatal.