Kesihatan mental

Mentaliti Ketam Adalah Sindrom Tidak Mahu Orang Lain Maju

Pernahkah anda melihat beberapa ketam di dalam baldi saling mencubit ketika salah satu daripadanya hendak naik? Sebenarnya, ia juga berlaku di dunia nyata dan disebut sebagai mentaliti ketam (mentaliti ketam).

Mentaliti ketam adalah fenomena psikologi yang bukan perkara baru. Lihat penjelasan di bawah untuk mengetahui jawapannya.

Mentaliti ketam adalah perkara yang berlaku di sekeliling anda

Pada pandangan pertama, anda mungkin melihat fenomena ketam saling menarik sehingga tidak ada yang keluar dalam solidariti kerana mereka tidak mahu rakan mereka dimakan. Namun, jika dilihat dengan teliti, maknanya tidak selalu berlaku.

Daripada bertahan atau melarikan diri dari kumpulan itu, ketam memilih untuk mati bersama. Tingkah laku ini adalah analogi pemikiran yang mementingkan diri sendiri dan iri terhadap kejayaan orang lain yang disebut sebagai mentaliti ketam atau mentaliti ketam.

Dilaporkan dari Psikologi Hari Ini , mentaliti ketam adalah analogi tingkah laku mementingkan diri sendiri yang mencemburui kejayaan orang lain. Oleh itu, ketika salah satu ketam itu cuba keluar, kepiting yang lain cuba memegang kepiting itu.

Tingkah laku ini yang sering anda lihat di dunia nyata apabila beberapa orang dalam kumpulan yang cuba menjatuhkan orang (yang juga berada dalam kumpulan yang sama dengan mereka) semakin maju. Beberapa contoh tingkah lakunya adalah mengkritik, meremehkan, dan memanipulasi orang.

Mentaliti kepiting dapat ditafsirkan sebagai: "Jika saya tidak dapat memilikinya, anda juga tidak boleh." Contoh lain dari mentaliti ketam ini mungkin dapat dilihat semasa anda pergi ke sekolah dan rakan meminta anda melangkau kelas tertentu supaya mereka tidak ponteng kelas sahaja.

Keadaan ini sering menyukarkan anda untuk menghargai pencapaian rakan anda dengan ikhlas. Oleh itu, mentaliti ketam menyebabkan cemburu melihat kejayaan orang lain, jadi cubalah menjadikan orang itu berada pada tahap yang sama.

Faktor-faktor yang menyebabkan munculnya ketam mental

Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan fenomena tersebut mentaliti ketam Ini berlaku. Salah satunya adalah pergantungan manusia dalam hidup secara berkumpulan.

Secara amnya, manusia bergabung antara satu sama lain untuk memudahkan mereka mencapai tujuan bersama. Sementara itu, tinggal dalam kumpulan juga bermaksud akan ada persaingan untuk makan dan pasangan.

Suka atau tidak, mentaliti ketam boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti cemburu, malu, benci, rendah diri, hingga bersikap kompetitif.

Lebih-lebih lagi, anda sangat mementingkan kedudukan sosial anda dalam kumpulan dan juga orang lain, tanpa mengira niat mereka. Hasilnya, sifat kompetitif muncul.

Mentaliti ketam menghasilkan hubungan yang tidak sihat dalam satu kumpulan kerana tidak akan menguntungkan sesiapa. Kritikan terhadap kejayaan dan kebahagiaan orang lain tidak akan benar-benar mengangkat anda ke tahap yang sama walaupun terasa seperti itu.

Walaupun sindrom ini menghasilkan perasaan positif terhadap orang yang melakukannya, ada kemungkinan kesannya tidak bertahan lama. Kerana akan selalu ada orang yang lebih kaya, lebih pintar, dan lebih beruntung daripada yang lain.

Mengatasi petua mentaliti ketam

Mentaliti ketam adalah tingkah laku yang boleh berlaku dalam pelbagai situasi kepada sesiapa sahaja, termasuk anda sebagai pelaku atau orang yang mengalaminya.

Anda perlu berusaha memahami mereka yang ingin menarik anda ke tahap yang sama dengan bentuk pertahanan. Ini juga boleh berlaku apabila ahli keluarga kelihatan menentang kemajuan anda. Mereka bimbang anda akan meninggalkan mereka kerana kejayaan itu.

Oleh itu, agar anda lebih mengetahui tentang sindrom ini, adalah perlu untuk memperdalam kesedaran diri anda. Ini bertujuan untuk dapat memenuhi perasaan ini dan terus berada di puncak.

1. Tetap tekun

Salah satu cara untuk mengatasi mentaliti ketam adalah bertahan dan berjuang. Apabila orang lain merasakan bahawa apa yang anda lakukan itu salah, anda adalah orang yang tahu sama ada betul atau tidak.

Ketekunan ini tidak menolak kemungkinan untuk menerima kritikan dan cadangan. Namun, anda tidak perlu mendengar semua kritikan ketika anda melakukan sesuatu, terutama jika kritikan itu boleh memanjakan diri.

2. Membangunkan harga diri

Setelah berjaya bertahan dalam pertempuran, cara lain untuk membiasakan diri mentaliti ketam adalah untuk terus mengembangkan kemampuan seseorang.

Biasanya, orang yang mempunyai harga diri yang rendah lebih mudah diturunkan. Supaya keyakinan diri meningkat, cuba tambah nilai pada diri anda. Contohnya, mengembangkan hobi baru atau berusaha menguasai kemahiran yang ada.

Dengan cara ini, anda akan menjadi lebih kuat dan tidak cenderung jatuh ke tahap yang sama dengan mereka yang cuba menarik anda.

3. Jaga semangat ketika melakukan perkara yang anda suka

Tidak mahu orang lain dilihat sebagai maju adalah sebahagian dari alam mentaliti ketam yang memerlukan perhatian. Oleh itu, apabila ini berlaku kepada anda, penting untuk terus melakukan perkara yang anda gemari.

Sekiranya anda memilih cara tertentu untuk mencapai impian anda, sudah tentu anda perlu melakukannya secara konsisten, bukan? Sekiranya anda sering menukar kaedah dan matlamat anda setiap kali anda menerima kritikan dari orang lain, anda berpotensi untuk ditarik ke bawah.

Satu perkara yang perlu anda ingat ialah selalu menimbang dan melakukan cadangan yang bermakna dan sesuai dengan impian anda sendiri.

4. Nilai sendiri apabila anda merasa seperti gagal

Mengejar karier atau mencapai matlamat mesti mempunyai rintangan yang boleh menyebabkan kegagalan, baik di tempat kerja dan di persekitaran keluarga.

Namun, dengan setiap kegagalan selalu ada pelajaran yang harus dipelajari. Daripada tenggelam dalam kegagalan dan membiarkan orang mempengaruhi anda, cubalah menilai sendiri sebab-sebab kegagalan.

Dengan cara itu, keyakinan diri dapat meningkat semula dan dapat meningkatkan harga diri di mata orang lain.

Kesan mentaliti ketam ia sangat bergantung pada perspektif setiap orang, bagaimana mereka melihat kejayaan orang lain secara positif atau negatif. Apabila anda dapat melihat tingkah laku ini sebagai motivasi, anda akan membuat kemajuan untuk diri sendiri.