Kesihatan

10 Penyakit Langka yang Paling mematikan dalam Sejarah

Selsema, demam, demam, atau sakit kepala adalah pelbagai penyakit yang mudah diobati, sehingga kemungkinan bertahan tinggi. Tidak seperti sejumlah penyakit mematikan yang juga jarang berlaku di bawah ini. Bukan hanya membuat anda gemetar, kerana hingga kini dunia perubatan moden belum berjaya mencari penawar atau rawatan berkesan untuk keadaan ini. Berikut adalah senarai penyakit paling mematikan di dunia.

Pelbagai penyakit jarang dan mematikan di dunia

1. Noma ( cancrum oris)

Noma (cancrum oris) adalah jangkitan yang menyebabkan bisul terbentuk di mulut atau pada alat kelamin. Bisul ini yang sebelumnya dapat dilihat dengan mata kasar dapat "bergerak" ke dalam tisu badan sehingga tidak lagi muncul, menyebabkan kecacatan dari dalam badan.

Harapan survival penyakit mematikan ini agak kecil. Hampir 90 peratus orang yang menghidap Noma akhirnya mati akibat komplikasi jangkitan. Noma biasanya berlaku pada kanak-kanak yang kekurangan zat makanan di kawasan yang mempunyai kebersihan dan kebersihan yang buruk. Jangkitan ini paling kerap berlaku pada kanak-kanak berumur antara 2 hingga 5 tahun.

2. Mycetoma (Kaki Madura)

Mycetoma adalah penyakit kulit kronik yang menyebabkan bengkak kaki dan akhirnya melumpuhkannya. Mycetoma disebabkan oleh kulat (Eumycetomaatau bakteria filamen (Actinomycetoma) ia mempunyai nama lain " Kaki Madura "- makan, bukan dari Madura di Indonesia, anda tahu! Mycetoma pertama kali dikenal pasti di Madurai, India, pada pertengahan abad ke-19

Mycetoma biasanya muncul pada pekerja pertanian atau individu yang berjalan kaki tanpa alas kaki dalam keadaan kering dan berdebu.

3. Sindrom Kesakitan Wilayah Kompleks (CRPS)

CRPS adalah penyakit yang menyebabkan kesakitan yang luar biasa, menyebabkan penderita mengalami keletihan kronik kerana kekurangan tenaga. CPRS disebabkan oleh kerosakan pada sistem saraf dan sistem saraf pusat di otak. Kesakitannya boleh merosakkan sehingga menyebabkan masalah kesihatan mental, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan.

Seseorang yang menderita CRPS akan merasakan badannya panas seperti terbakar dan mengalami kesakitan yang teruk di badan dan sensasi berdenyut. Ia juga boleh menyebabkan mati rasa, bengkak, sakit sendi, dan insomnia.

4. Kusta

Kusta adalah jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium leprae. Kusta biasanya dijumpai di Indonesia. Kusta menyebabkan keradangan pada kulit, mata, saraf dan saluran pernafasan yang akhirnya boleh menyebabkan kehilangan bahagian badan yang kelihatan mengerikan dan kehilangan penglihatan.

Gejala kusta yang paling biasa adalah tompok-tompok kulit pucat yang tersebar secara rawak dan terasa kebas untuk waktu yang lama. Bahagian badan yang dijangkiti akan dimakan oleh bakteria. Gejala kusta biasanya muncul dalam tiga hingga lima tahun setelah terdedah kepada bakteria M. leprae . Sebilangan orang tidak mempunyai gejala sehingga 20 tahun kemudian.

Jeda masa antara kontak dengan bakteria dan kemunculan gejala sangat lama, menyukarkan doktor untuk mendiagnosis kapan dan di mana kusta pada mulanya dijangkiti. Kesukaran diagnosis adalah yang menyebabkan rawatan dapat ditangguhkan, dan akhirnya membawa maut.

5. Cacing Filarial (Cacing Loa Loa)

Cacing filarial adalah parasit yang suka hidup di mata dan merupakan penyebab utama kebutaan kedua di seluruh dunia. Cacing Filaria bukan sahaja membahayakan kesihatan mata. Apabila cacing ini memasuki bahagian badan yang lain, penghidapnya dapat mengalami elephantiasis. Gejala berpotensi lain termasuk ruam, sakit perut, artritis, dan papula.

6. Vibrio vulnificus

Bakteria ini memasuki tubuh melalui kerang mentah, melalui luka terbuka, dan sengatan ubur-ubur yang dapat menyebabkan jangkitan yang teruk. Penyakit ini menyebabkan beberapa gejala termasuk muntah, cirit-birit yang teruk, dermatitis, dan sakit perut yang teruk.

Bukan hanya itu, Vibrio vulnificus juga melemahkan sistem imun, mempengaruhi hati dan aliran darah dan akhirnya boleh mematikan jika tidak dirawat dengan baik. Keadaan ini berlaku kerana suhu tinggi dan penurunan kadar garam di pesisir yang menyebabkan tahap patogen tinggi.

7. Pica

Pica adalah gangguan makan yang dicirikan oleh tingkah laku makan yang tidak wajar, iaitu keinginan untuk makan makanan yang tidak boleh dimakan. Pica yang paling biasa adalah keinginan untuk makan salah satu daripada yang berikut: tanah, kapur, batang mancis, serat, kertas, ubat gigi, puntung rokok dan abu rokok, serpihan cat kering, dan gam.

Bergantung pada jenis makanan yang dimakan, pica boleh menyebabkan jangkitan teruk pada organ tubuh dan boleh membawa maut. Pica biasanya bermula pada masa kanak-kanak dan biasanya hanya berlangsung beberapa bulan. Walau bagaimanapun, mungkin lebih sukar untuk dirawat pada kanak-kanak kurang upaya.

8. Fibrodysplasia Os sificans Progressiva (FOP)

Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP) adalah gangguan yang disebabkan oleh mutasi genetik yang menyebabkan tisu otot dan tisu penghubung badan, seperti tendon dan ligamen, secara beransur-ansur digantikan oleh tulang yang padat. Pembentukan tulang yang tidak normal di luar kerangka asal akan lama-kelamaan menghalang pergerakan dan menjadikan penghidapnya seperti patung. Proses ini secara amnya dapat dilihat pada awal kanak-kanak, bermula dengan leher dan bahu, kemudian ke bawah badan dan ke kaki.

FOP disebabkan oleh mutasi genetik, iaitu gen ACVR1. Gen ini terlibat dalam pertumbuhan dan perkembangan tulang yang menyebabkan mereka bermutasi semakin banyak.

9. Penyakit Clarkson

Sindrom kebocoran kapilari sistemik adalah gangguan jarang yang dicirikan oleh kebocoran plasma dari saluran darah. Ini menyebabkan bengkak. Gejala bermula dengan peningkatan saluran darah kecil (kapilari) secara tiba-tiba dan tidak dapat dijelaskan. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kegagalan organ dan kematian. Keadaan ini juga disebut penyakit Penyakit Clarkson .

10. Sindrom lelaki gajah

Kes ini pada mulanya berlaku pada seorang lelaki dari England pada tahun 1862. Dia mengalami perubahan tekstur kulitnya yang menjadi tebal dan kasar, menyerupai kulit gajah. Gangguan yang jarang berlaku ini dicirikan oleh pertumbuhan pelbagai organ dan tisu badan. Organ dan tisu yang terkena gangguan ini tumbuh secara tidak seimbang dengan bahagian badan yang lain.

Pertumbuhan berlebihan ini mempengaruhi perbezaan ukuran antara bahagian kanan dan kiri badan. Corak pertumbuhan organ atau tisu yang berlebihan ini berbeza-beza tetapi boleh mempengaruhi hampir semua bahagian badan.