Keibubapaan

Bahagian Yang Betul untuk 3 Tahun dan Tidak Terlalu Banyak

Walaupun pada usia 3 tahun, balita sudah dapat makan menu dewasa, masih ada beberapa perkara yang mesti disiapkan ketika memberi makanan kepada si kecil anda. Bukan hanya penampilan makanan yang lebih menarik, aromanya menyelerakan, dan rasanya yang enak, bahagian makanan yang betul juga perlu dipertimbangkan. Inilah panduan mengenai makan bahagian untuk kanak-kanak berumur 3 tahun.

Apakah peraturan untuk bahagian dan waktu makan untuk kanak-kanak berusia 3 tahun?

Pada usia 3 tahun, kanak-kanak sangat senang bereksperimen dengan mencuba makanan baru. Ini adalah masa yang tepat bagi ibu bapa untuk mencuba membuat menu baru dan menyediakan pelbagai jenis makanan dari pelbagai jenis makanan ringan untuk anak-anak mereka.

Di samping itu, kanak-kanak suka waktu makan biasa setiap hari. Jadi, lebih baik jika jadual makan keluarga disusun untuk 3 makanan utama (pagi, makan tengah hari, dan makan malam) dan 2 makanan ringan atau makanan ringan . Inilah panduan yang boleh membantu:

Bahagian makanan utama untuk kanak-kanak berumur 3 tahun

Makanan utama disajikan pada waktu sarapan, makan tengah hari dan malam. Contohnya, sarapan pagi disajikan pada pukul tujuh setengah pagi, makan tengah hari pada pukul 11.30 dan makan malam pada jam 18.00.

Sekiranya anda sudah mempunyai dan membuat jadual makan anda sendiri, ia harus dilakukan secara teratur dan terancang.

Sebabnya ialah kebiasaan makan anak-anak sejak kecil akan membentuk tabiat makan mereka sehingga dewasa. Setiap hidangan, berikan tidak lebih dari 30 minit supaya anak lebih fokus semasa makan.

Bahagian makanan ringan untuk kanak-kanak 3 tahun

Walaupun kelihatan remeh, makanan ringan atau makanan ringan penting untuk memenuhi keperluan tenaga dan pemakanan tubuh si kecil anda.

Biasanya, kanak-kanak berumur 3 tahun memerlukan makanan ringan untuk memuaskan rasa lapar sebelum waktu makan. Namun, tetap menyediakan makanan ringan seperti pemakanan untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka.

Terdapat beberapa peraturan penting mengenai pemberian makanan ringan kepada anak-anak, yaitu:

Jangan jadikan makanan ringan sebagai hadiah

Memetik dari Doktor Keluarga, memberi makanan ringan sebagai ganjaran atau hukuman tidak baik untuk psikologi si kecil anda. Ini dapat memudahkan dia merengek ketika dia menginginkan sesuatu. Sekiranya dia benar-benar tidak mahu makan, dia tidak perlu terpikat dengan makanan ringan, terutama makanan yang tidak sihat.

Sekiranya anda menanggapi si kecil yang merengek dengan kemarahan, itulah yang dia mahukan. Sekiranya diteruskan, ia boleh menjadi kebiasaan di masa depan.

Elakkan memberi makanan ringan sebelum makan

Memberi makanan ringan sebelum makan boleh membuat perut anak kenyang terlebih dahulu ketika tiba masanya untuk makan.

Perut kosong adalah masa yang tepat untuk memberi makanan ringan berusia 3 tahun. Selain itu, terus berikan makanan ringan yang sihat kepada anak-anak agar pemakanannya tetap terpenuhi.

Bahagian yang sesuai untuk kanak-kanak berumur 3 tahun

Berdasarkan Kadar Kecukupan Nutrisi (RDA) 2013 dari Kementerian Kesehatan Indonesia, keperluan kalori kanak-kanak berumur 1-3 tahun adalah 1125 kkal sehari.

Sekiranya anda melihat keperluan kalori anak, berikut adalah contoh membahagikan saiz bahagian kanak-kanak berusia 3 tahun:

Makanan ruji

Terdapat beberapa makanan ruji yang dapat diberikan dalam satu hidangan kanak-kanak berusia 3 tahun. Berdasarkan Data Komposisi Makanan Indonesia, makanan pokok berikut dapat dipilih:

 • 100 gram beras putih atau satu sudu beras, mengandungi 180 kalori tenaga dan 38.9 gram karbohidrat
 • 100 gram kentang mengandungi 62 kalori tenaga dan 13.5 gram karbohidrat
 • 100 gram roti mengandungi 248 kalori tenaga dan 50 gram karbohidrat

Sesuaikan menu makanan mengikut citarasa anak anda agar dia teruja untuk memakannya.

Protein haiwan

Untuk memenuhi keperluan tenaga sebanyak 1125 kal dalam sehari, anda mesti menambahkan protein haiwan pada makanan anak berusia 3 tahun. Inilah dos protein haiwan yang boleh digunakan sebagai pilihan:

 • 100 gram daging lembu mengandungi 273 kalori tenaga dan 17.5 gram protein
 • 100 gram ayam mengandungi 298 kalori tenaga dan 18.2 gram protein
 • Rata-rata 100 gram ikan mengandungi 100 kal dan 16.5 gram protein
 • 100 gram telur ayam mengandungi 251 kalori tenaga dan 16.3 gram protein

Untuk daging lembu dan ayam, pastikan proses memasaknya lebih lama sehingga dagingnya lembut dan anak tidak susah untuk mengunyahnya.

Protein sayur

Tahu dan tempe adalah makanan utama pengambilan protein sayuran. Tubuh kanak-kanak berusia 3 tahun memerlukan 26 gram protein dalam badan. Selain tauhu dan tempe, anda boleh mencuba bubur kacang hijau yang mengandungi 109 kalori tenaga dan 8.9 gram protein.

Sayur dan buah

Kanak-kanak memerlukan 100-400 gram sayur-sayuran dan buah dalam sehari. Ini dapat diperoleh pada waktu makan yang berbeza, seperti sarapan, makan siang, makan malam, atau makanan ringan.

Contohnya, secawan sup sayur untuk pagi, cawan bayam untuk siang hari, dan cawan rebusan jagung pada waktu malam.

Untuk buah, anda boleh menggunakan banyak pilihan, seperti dua keping tembikai dalam sehari. Kemudian keesokan harinya diganti dengan tembikai, pisang, atau oren. Buah boleh dijadikan makanan ringan setelah makan berat.

Susu

Memetik buku Nutrition for Children and Adolescents yang ditulis oleh dr. Sandra Fikawati, satu hidangan susu yang diberikan kepada anak-anak berusia 3 tahun tidak harus dalam bentuk minuman, tetapi juga bahan makanan.

Anda boleh menggunakan susu sebagai bahan makanan dengan membuat variasi menu lain. Pelbagai menu penciptaan tenusu seperti puding susu, sup krim , Mac dan Keju, spaghetti carbonara berasaskan susu.

Melancarkan dari WebMD, susu mengandungi kalsium dan vitamin D yang dapat meningkatkan kekuatan tulang dan gigi anak-anak.

Berdasarkan Kadar Kecukupan Nutrisi (RDA) 2013, kanak-kanak berumur 1-3 tahun memerlukan 650 miligram kalsium dan 15 miligram vitamin D dalam satu hari.

Berdasarkan Data Komposisi Makanan Indonesia, 100 ml susu mengandungi 143 mg kalsium. Sekiranya anda ingin memenuhi keperluan kalsium dalam tubuh si kecil, anda boleh memberi 2-3 gelas susu sehari.

Di samping itu, keperluan kalsium lengkap dari makanan tenusu lain, seperti yogurt dan keju.

Sebagai bayangan, ini adalah contoh ukuran bahagian anak berusia 3 tahun yang boleh menjadi panduan bagi ibu bapa, memetik dari Verywell Family:

 • hingga kepingan roti
 • bijirin cawan
 • 1 sudu sayur
 • potong buah segar
 • 1 biji telur
 • 28 gram daging cincang

Bagaimana menangani kanak-kanak berusia 3 tahun yang tidak cukup makan

Anda telah melaksanakan bahagian makan mengikut usia 3 tahun, tetapi anak masih belum menghabiskan makanannya? Tahan emosi anda, berikut adalah beberapa langkah yang dapat anda ambil pada makanan anda yang seterusnya, memetik dari About Kids Health:

Jangan memaksa anak anda makan

Makanan sisa sering membuat ibu bapa berasa cemas kerana mereka takut makanan anak mereka tidak akan dipenuhi. Walaupun begitu, tidak digalakkan untuk memaksa si kecil menyelesaikan makanannya. Sebabnya adalah bahawa ini boleh memberi trauma kepada anak dan menyukarkan anak makan di masa hadapan.

Sebaliknya, anda menjadikan waktu makan sesuatu yang menyeronokkan walaupun anak anda tidak menghabiskan makanan mereka.

Memandangkan pada usia 3 tahun, anak anda ingin berusaha untuk berdikari, anda boleh mengikut kehendak mereka terlebih dahulu, seperti makan bahagian yang lebih kecil. Mungkin dia benar-benar tidak mahu makan bahagian yang normal.

Elakkan gangguan

Mainan dan tayangan video boleh menjadi gangguan bagi kanak-kanak berusia 3 tahun dan menghalangnya daripada menghabiskan makanan yang telah disediakan. Jauhkan perkara yang boleh membuatkan anak hilang fokus semasa makan.

Di samping itu, elakkan terlalu kerap memberi air di tengah makan kerana boleh menjadikan anak kenyang lebih cepat.

Pelbagai dan paparan menu yang menarik

Kanak-kanak menyukai paparan makanan yang meriah sehingga mereka lebih bersemangat ketika makan. Anda boleh menghias dan membentuk makanan yang telah dibuat, misalnya, membuat nasi goreng dengan acuan mainan.

Hidangkan separuh bahagian dos sebelumnya

Sekiranya anda telah mencuba makan bahagian dari panduan di atas dan anak anda masih belum menyelesaikan makanannya, cuba kurangkan bahagiannya dengan separuh lagi. Biarkan anak anda menghabiskan makanannya dan jika dia masih lapar, dia akan meminta lebih banyak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌