Keibubapaan

Adakah Parfum Bayi Selamat untuk Kesihatan Kulit?

Tubuh bayi sebenarnya mempunyai bau yang khas. Namun, wangian ini juga dapat hilang ketika bayi banyak berkeringat. Sebilangan ibu akhirnya memberikan minyak wangi khas dengan tujuan menjadikan kulit anak mereka berbau harum. Namun, adakah minyak wangi bayi cukup selamat untuk kulitnya yang halus dan mudah terdedah?

Bahan minyak wangi bayi

Wangian, wangian , dan cologne adalah produk dengan tujuan yang sama, iaitu mencium kulit bayi sepanjang hari semasa dia dalam perjalanan. Produk ini biasanya digunakan dengan produk penjagaan lain seperti sabun atau syampu.

Produk wangian bayi biasanya dibuat dari air, wangian, pewarna, dan pelbagai bahan kimia dengan fungsi masing-masing. Beberapa minyak wangi bayi juga dilengkapi dengan ekstrak bahan semula jadi yang dipercayai bermanfaat untuk kulit bayi.

Sebatian kimia yang sering digunakan sebagai bahan minyak wangi bayi adalah: polysorbate 20, natrium benzoat, fenoksietanol , asid sitrik, propilena glikol , dimethicone , dan tetrasodium EDTA. Sementara ekstrak bahan semula jadi yang sering digunakan, misalnya minyak kastor.

Agar produk ini mengeluarkan wangian segar, pengeluar juga akan menambahkan wangian dengan aroma bunga dan buah. Setelah bertekad untuk selamat melalui ujian, maka minyak wangi, wangian , dan cologne bayi boleh dilepaskan ke pasar.

Bahan-bahan dalam minyak wangi yang perlu diperhatikan

Minyak wangi bayi mungkin berguna untuk menjaga bau badan. Namun, tidak semua bahan dalam produk ini selamat untuk kulit bayi. Sebilangan bahan sebenarnya boleh menyebabkan reaksi alergi, kerengsaan, toksik.

Bahan yang perlu diperhatikan merangkumi:

1. Propilena glikol

Sebilangan besar minyak wangi bayi mengandungi propilena glikol . Bahan ini sebenarnya tidak menimbulkan bahaya langsung, tetapi pendedahan jangka panjang dikhuatiri akan meningkatkan risiko barah.

Propilena glikol cepat menyerap ke dalam kulit. Fungsinya adalah untuk membuka pori-pori kulit supaya sebatian kimia lain dapat masuk dengan lebih mudah. Selain minyak wangi bayi, sebatian ini juga banyak terdapat pada tisu basah.

2. Wangian ( wangian )

Wangian adalah bahan yang sering dijumpai dalam produk bayi, termasuk minyak wangi. Malangnya, sebilangan minyak wangi bayi mengandungi wangian yang tidak selamat. Bahan ini biasanya merupakan produk turunan dari pemprosesan petroleum.

Wangian boleh menyebabkan reaksi alergi, baik pada kulit, pernafasan, dan mata. Kesannya boleh bertahan berjam-jam pada badan bayi. Hentikan penggunaan produk dengan segera sekiranya bayi menunjukkan tanda-tanda alergi terhadap bahan pewangi.

3. Phthalates

Phthalates terdapat dalam pelbagai jenis produk. Bermula dari sabun, syampu, pencuci, pencuci kuku, losyen pencukur, hingga minyak wangi bayi. Kompaun ini dianggap berbahaya kerana sangat mudah dilepaskan ke udara dan disedut ke saluran pernafasan bayi.

Phthalates juga boleh memasuki tubuh bayi melalui produk yang bersentuhan dengan kulit. Pendedahan jangka panjang dikhuatiri akan menyebabkan kerosakan pada hati, paru-paru, ginjal, dan sistem pembiakan.

Parfum bayi sebenarnya mempunyai kegunaannya sendiri, tetapi produk ini tidak wajib sebagai rangkaian penjagaan kulit untuk bayi anda. Sebabnya, tidak semua bahan dalam minyak wangi bayi selamat untuk kesihatan kulit.

Ibu bapa juga perlu berhati-hati kerana sebilangan bayi lebih berisiko mengalami alahan dan kerengsaan. Untuk menjaga bau bayi anda, anda boleh menggunakan kaedah yang lebih selamat, iaitu menjaga agar kulitnya tidak lembap dengan peluh.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌