Kesihatan Otak dan Saraf

Gaya Renang yang Disarankan untuk Orang dengan Saraf Cubit

Penderitaan dari saraf yang mencubit memang dapat membatasi anda dari pergerakan tertentu. Hasilnya, sukan pilihan anda adalah terhad, termasuk ketika berenang. Namun, terdapat beberapa gaya berenang yang dianggap cukup selamat bagi penderita penyakit saraf terjepit. Ada apa-apa?

Prinsip gaya berenang yang selamat untuk orang-orang dengan saraf yang terjepit

Orang dengan penyakit saraf terjepit atau HNP boleh mengalami kesakitan teruk yang memancar dari belakang ke kaki. Oleh itu, gaya berenang yang dilakukan mesti menerapkan prinsip keselamatan berikut:

1. Mengelakkan pergerakan yang memberi tekanan pada tulang belakang

Sebilangan besar pukulan renang terdiri daripada putaran belakang dan pinggang bawah yang berulang. Keadaan ini memberi tekanan pada saraf tunjang, yang boleh menyebabkan kerosakan pada kawasan tersebut.

Untuk mengelakkannya, anda boleh membuat penyesuaian seperti berikut:

 • Pakai alat pernafasan menyelam. Semasa anda menarik nafas, punggung anda akan bengkok sehingga anda dapat bergerak ke atas. Alat pernafasan akan membantu anda mengurangkan ini.
 • Meningkatkan gaya berenang sehingga bahu tetap sesuai dengan pinggang semasa berenang.

2. Fokus pada berenang yang selamat

Pada dasarnya, tidak ada gaya berenang yang selamat dan berkesan untuk orang-orang dengan saraf yang terjepit. Walau bagaimanapun, gaya berenang yang tidak melibatkan pergerakan belakang dianggap lebih selamat untuk tulang belakang pesakit.

Pengaruh gaya berenang terhadap keparahan penyakit bergantung kepada beberapa faktor. Antara penyebab penyakit, kemampuan berenang, teknik berenang, dan seberapa berat latihan berenang.

3. Melakukan terapi air

Terapi air dapat membantu meringankan keluhan yang dialami oleh orang-orang dengan saraf yang terjepit ketika berenang. Cara kerjanya adalah dengan mengoptimumkan daya apung air sehingga tekanan pada tulang belakang dapat dikurangkan.

Terapi ini dijalankan seperti sukan pada umumnya, kecuali bahawa dilakukan di air. Agar tulang belakang tidak terluka, intensiti latihan secara beransur-ansur meningkat dari ringan, sederhana, menjadi berat jika mungkin.

Gaya berenang yang disyorkan untuk orang dengan saraf yang terjepit

Setakat ini, gaya berenang yang disyorkan untuk orang dengan gangguan saraf tunjang, seperti saraf terjepit, adalah gaya bebas dan gaya belakang. Kedua-dua pergerakan ini tidak melibatkan lengkungan belakang sehingga selamat untuk saraf di dalamnya.

1. Berenang gaya bebas

Berenang gaya bebas melibatkan memutar tangan seperti baling-baling disertai dengan tendangan kaki. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

 • Panjangkan kedua tangan ke dalam air dengan telapak tangan menghadap ke bawah dan jari-jari meregangkan.
 • Pusingkan satu lengan ke sisi badan anda. Kemudian, angkat tangan anda sehingga semua tangan anda membentuk sudut 45 darjah.
 • Setelah tangan anda menyentuh air, ayunkan ke arah badan anda seolah-olah anda sedang mendayung.
 • Pada masa yang sama, gerakkan pinggul dan paha anda untuk tendangan pantas. Lakukan dua tendangan untuk setiap hayunan tangan.
 • Setiap kali anda mengayunkan lengan, biarkan badan anda berpusing dengan anda.

2. Berenang gaya belakang

Gaya berenang ini tidak membuat bahagian belakang bekerja dengan kuat, jadi disarankan untuk orang yang sakit saraf. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Posisikan badan anda sehingga rata dengan air dan menghadap ke atas. Kedudukan ini akan membantu anda melayang.
 • Mula menendang dengan kekuatan yang datang dari pinggang. Apabila satu kaki bergerak ke atas, tendang dengan yang lain.
 • Ayunkan tangan anda dalam gerakan bulat seperti dayung. Cuba letakkan tangan anda kembali ke sisi badan.
 • Putar bahu dan pinggang anda dengan setiap ayunan lengan anda.

Penyakit saraf terjepit memang boleh membatasi anda dalam melakukan pilihan sukan dan gaya renang. Namun, jangan biarkan penyakit ini menghentikan anda dari rutin sihat ini.

Dengan beberapa penyesuaian, gaya berenang tertentu agak selamat bagi orang-orang dengan saraf yang terjepit. Perkara yang paling penting ialah anda berjumpa doktor sebelum melakukan senaman secara berkala.