Pemakanan

Susu membina otot tidak selalu baik untuk remaja

Semakin ramai remaja kini menyedari betapa pentingnya menjalani kehidupan yang sihat dan rajin bersenam. Kemudian untuk mempercepat mencapai impian memiliki bentuk badan yang ideal, banyak remaja telah mula berusaha membeli susu pembentuk otot. Namun, adakah susu yang membina otot selamat diminum untuk remaja?

Apa kandungan susu pembina otot?

Susu membina otot biasanya mempunyai beberapa varian. Protein whey adalah makanan tambahan otot yang paling biasa. Protein whey adalah anabolik, yang bermaksud bahawa protein whey lebih berfungsi untuk membina otot. Ini boleh berlaku kerana protein whey mengandungi BCAA, asid amino yang berperanan penting dalam meningkatkan pembentukan protein pada otot dan menghalang pemecahan protein di dalam badan. Sejumlah kajian menunjukkan bahawa pengambilan whey meningkatkan pembinaan otot sebanyak 68% berbanding protein kasein yang hanya 31%.

Protein whey dikenali sebagai protein yang cepat dicerna oleh badan. Kerana badan hanya memerlukan beberapa jam untuk mencerna protein whey dalam susu. Protein whey dapat dicerna oleh tubuh dengan cepat sehingga dapat memenuhi keperluan protein otot dalam tubuh dengan cepat. Kerana fungsinya, susu protein whey sangat sesuai digunakan sebelum, semasa, atau setelah bersenam.

Whey juga mengandungi sistein, asid amino yang mengandungi antioksidan. Cysteine ​​dapat membantu tubuh melawan pelbagai penyakit. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa orang yang mengonsumsi protein whey cenderung tidak dijangkiti bakteria atau virus.

Tetapi jangan tertipu dengan kelebihan protein whey. Ingat bahawa apa-apa yang berlebihan tidak baik untuk tubuh, dan ini termasuk protein. Pengambilan protein yang terlalu banyak boleh menyebabkan risiko kesihatannya sendiri.

Sebilangan besar pengambilan protein sebenarnya tidak baik

Walaupun susu membina otot mempunyai banyak faedah, anda tetap tidak boleh meminumnya secara sembarangan. Terutama remaja. Ketahuilah bahawa susu pembentuk otot bukanlah makanan tambahan pengganti makanan yang dapat menggantikan nutrien dan nutrien semula jadi dari makanan yang seimbang. Susu membina otot juga bukan satu-satunya cara untuk membina otot tanpa disertai dengan senaman yang kerap.

American Academy of Pediatrics mengatakan bahawa pada dasarnya suplemen protein tidak diperlukan oleh remaja, bahkan bagi mereka yang merupakan atlet. Dengan catatan, mereka telah makan makanan seimbang. Sebenarnya, suplemen protein dikatakan dapat mengurangkan daya tahan mereka ketika bersaing.

Pandangan juga datang dari pakar. Manny Alvarez, seorang doktor dan ketua jabatan ObsGyn di Pusat Perubatan Universiti Hackensack di Hackensack, New Jersey, Amerika Syarikat, menjelaskan lebih lanjut mengenai bahaya protein berlebihan pada remaja. Dipetik dalam Foxnews, protein whey umumnya beratnya 24 gram per sudu. Seorang kanak-kanak berusia 13 tahun minum segelas protein whey, segelas 8 gram susu protein 2% dan makan hamburger dengan protein 18g untuk makan tengah hari.

Dengan jumlah protein yang banyak, dia telah memakan 16 gram protein lebih banyak daripada jumlah yang disarankan oleh pakar. Sebenarnya, dia masih akan makan malam kemudian. Manakala protein bukan satu-satunya nutrien yang diperlukan oleh remaja dalam tempoh pertumbuhan mereka.

Minum susu yang membina otot mesti disertakan dengan senaman dan makanan berkhasiat

Susu membina otot pada dasarnya tidak berbahaya. Kebiasaan diet dan senaman anda dapat menyumbang kepada keberkesanan produk. Sudah tentu protein whey tidak akan berbahaya jika diambil sekali-sekala, juga disertai dengan senaman berkala dan makanan sihat. Bahayanya adalah tepat jika anda minum susu pembina otot secara membuta tuli kerana anda bermimpi mempunyai bentuk badan yang ideal tetapi tidak bersenam.

Di samping itu, sumber protein terbaik diperoleh daripada makanan. Sebenarnya, atlet masih perlu mendapatkan gabungan sumber protein seperti daging rendah lemak, telur, ikan, dan kacang-kacangan seperti tempe. Sekiranya anda memakan makanan ini, bukan sahaja protein yang anda makan, tetapi juga banyak nutrien lain seperti vitamin, mineral, dan juga lemak yang diperlukan oleh tubuh.

Pengambilan nutrien yang seimbang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan remaja yang optimum. Selain protein, anda juga memerlukan nutrien lain, seperti karbohidrat. Karbohidrat adalah bahan bakar utama untuk membina otot. Pengambilan karbohidrat yang mencukupi dapat meningkatkan kemampuan tubuh untuk melakukan aktiviti berat dengan membekalkan tenaga yang diperlukannya.