Gangguan Darah

4 Gangguan Darah yang Muncul Berkaitan dengan Platelet

Gangguan darah boleh disebabkan oleh masalah dengan satu atau lebih komponen darah, salah satunya adalah penyakit yang mempengaruhi platelet atau platelet. Apabila platelet terganggu, masalah kesihatan apa yang dapat terjadi?

Apakah penyakit trombositopenia?

Platelet (platelet) atau platelet darah adalah salah satu sel yang membentuk darah, bersama dengan sel darah merah dan sel darah putih. Sel-sel dalam darah, termasuk platelet, dihasilkan oleh sel stem (sel stem) yang berasal dari sumsum tulang.

Tugas utama platelet adalah membuat gumpalan darah atau gumpalan ketika ada kecederaan sehingga anda tidak berdarah terlalu banyak.

Apabila saluran darah cedera, sel-sel platelet akan bekerja dengan protein yang disebut faktor pembekuan darah (faktor pembekuan) untuk menutup kawasan yang cedera dengan pembekuan darah. Oleh itu, pembekuan darah dapat menghentikan pendarahan berlebihan.

Bilangan platelet normal dalam darah adalah 150,000-450,000 platelet per mikroliter (mcL) darah. Dalam situasi dan keadaan tertentu, platelet dapat mengalami kerosakan. Ini boleh mempengaruhi bilangan platelet atau prestasi mereka dalam pembekuan darah.

Gangguan platelet boleh berupa:

 • bilangan platelet terlalu tinggi
 • bilangan platelet dalam darah terlalu rendah atau terlalu sedikit
 • Kiraan platelet dalam jumlah normal, tetapi tidak dapat berfungsi dengan baik

Sekiranya satu atau lebih keadaan di atas berlaku, seseorang akan mengalami gangguan platelet.

Gangguan yang berlaku pada platelet umumnya disebabkan oleh kerosakan genetik atau mutasi yang turun-temurun. Gen yang rosak ini boleh diwarisi dari salah satu atau kedua ibu bapa.

Walau bagaimanapun, gangguan platelet tidak selalu dipicu oleh faktor genetik. Dalam kes tertentu, gangguan platelet dapat terjadi kerana:

 • barah, seperti leukemia
 • jenis anemia tertentu
 • jangkitan virus, seperti hepatitis atau HIV
 • rawatan kemoterapi atau radioterapi
 • kehamilan
 • penyakit autoimun, seperti lupus dan rheumatoid arthritis
 • mengambil ubat tertentu

Apakah penyakit yang merangkumi gangguan platelet?

Gangguan dalam jumlah atau fungsi platelet boleh memudaratkan kesihatan. Ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Berikut adalah beberapa penyakit yang paling biasa yang berkaitan dengan kelainan pada platelet dalam darah.

1. Trombositosis

Thrombositosis adalah penyakit yang disebabkan oleh pengeluaran platelet yang berlebihan dalam darah. Keadaan ini dapat dibahagikan lagi kepada 2 jenis, iaitu trombositemia primer (penting) dan trombositosis sekunder.

Menurut laman web National Heart, Lung, and Blood Institute, perbezaan antara kedua-dua istilah adalah penyebabnya. Trombositemia primer adalah gangguan platelet berlebihan yang tidak diketahui dengan pasti apa yang menyebabkannya. Dalam beberapa kes, penyakit ini berlaku kerana mutasi genetik keturunan.

Sementara itu, berlebihan platelet dalam kes trombositosis sekunder biasanya berlaku kerana penyakit atau masalah kesihatan yang lain. Beberapa penyakit dan gangguan kesihatan yang mempengaruhi pengeluaran platelet berlebihan adalah:

 • anemia kekurangan zat besi
 • anemia hemolitik
 • pembedahan pembuangan limpa
 • penyakit radang atau berjangkit, seperti tuberkulosis (TB) dan sindrom antiphospholipid (APS)
 • reaksi terhadap ubat-ubatan tertentu

Sebilangan besar kes trombositosis tidak akan menyebabkan tanda dan gejala. Namun, dalam kes yang lebih teruk, penderita mungkin mengalami gejala seperti pening, kelemahan, dan sakit dada.

Selain itu, orang dengan trombositosis lebih berisiko mengalami komplikasi kerana hiperkoagulasi atau darah yang lebih mudah menebal, seperti pembentukan trombosis, trombosis urat dalam (DVT), strok, dan serangan jantung.

2. Thrombocytopenia

Keadaan ini berkaitan terbalik dengan trombositosis. Thrombocytopenia adalah gangguan platelet di mana jumlah platelet terlalu kecil, iaitu di bawah 150,000 platelet per mikroliter darah. Sebenarnya, tahap platelet boleh turun jauh di bawah 10,000.

Thrombocytopenia boleh berlaku kerana gangguan pada sumsum tulang yang berkaitan dengan keadaan tertentu, seperti leukemia atau jangkitan virus.

Penurunan jumlah platelet juga dapat terjadi kerana proses pemusnahan platelet yang meningkat dengan cepat (boleh disebabkan oleh pembengkakan limpa, kehamilan, atau demam berdarah denggi). Sangat sedikit kes trombositopenia yang dicetuskan oleh keturunan atau genetik.

Kiraan platelet yang sangat rendah boleh menyebabkan pendarahan dalaman yang boleh membawa maut, terutamanya jika berlaku di otak atau saluran pencernaan.

3. Purpura trombositopenik imun (ITP)

Penyakit purpura trombositopenik imun (ITP) adalah keadaan apabila badan terdedah kepada lebam (hematoma) dan pendarahan berlebihan. Penyakit ini disebabkan oleh jumlah platelet yang rendah dalam darah.

Tanda dan simptom yang biasa termasuk:

 • lebam yang kerap
 • pendarahan pada gusi atau hidung (mimisan)
 • darah muncul dalam air kencing atau tinja
 • haid dengan pendarahan berlebihan

ITP biasanya berlaku apabila sistem kekebalan tubuh melawan platelet dalam darah. Secara amnya, fenomena ini dipicu oleh adanya penyakit berjangkit lain, seperti HIV, hepatitis, atau jangkitan bakteria H. pylori.

Pada kanak-kanak, beguk dan selesema juga berisiko menyebabkan ITP.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, ITP boleh menyebabkan komplikasi lain, iaitu pendarahan di otak. Wanita hamil yang menderita keadaan ini juga berisiko mengalami pendarahan berat semasa melahirkan.

4. Sindrom Bernard Soulier

Sindrom Bernard Soulier adalah gangguan platelet yang sangat jarang berlaku, di mana terdapat sedikit platelet dan mereka jauh lebih besar daripada biasa. Platelet dengan ukuran tidak normal tidak dapat berfungsi dengan baik dalam proses pembekuan darah.

Akibatnya, penderita mengalami gejala yang serupa dengan yang mengalami gangguan pembekuan darah pada umumnya, seperti lebam dan pendarahan yang lebih mudah yang berlangsung lebih lama.

Dianggarkan bahawa gangguan platelet ini berlaku pada 1 dari 1 juta orang. Sebilangan besar kes Sindrom Bernard Soulier disebabkan oleh mutasi genetik yang diwarisi dari kedua ibu bapa.

Apakah perbezaan antara gangguan platelet dan gangguan pembekuan darah?

Anda mungkin menyimpulkan bahawa gangguan platelet adalah gangguan proses pembekuan darah. Penyataan ini tidak sepenuhnya salah.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa gangguan platelet dan gangguan pembekuan darah adalah dua keadaan yang berbeza. Apakah perbezaan antara gangguan pembekuan darah dan gangguan platelet?

Sesungguhnya, kedua-dua gangguan platelet dan gangguan pembekuan darah menyebabkan anda mudah berdarah atau luka pendarahan yang sukar disembuhkan. Walau bagaimanapun, kedua-duanya dibezakan oleh sebab dan gejala yang muncul.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, gangguan platelet disebabkan oleh pengeluaran platelet terlalu banyak, terlalu sedikit, atau tidak dapat berfungsi dengan normal.

Ini berbeza dengan gangguan pembekuan darah yang berlaku kerana masalah dengan faktor pembekuan darah aka faktor pembekuan.

Di dalam tubuh manusia, terdapat 13 faktor pembekuan darah. Kekurangan atau ketiadaan salah satu daripadanya boleh menyebabkan proses pembekuan darah terganggu.

Beberapa contoh faktor pembekuan adalah fibrinogen untuk membuat fibrin (faktor I) dan enzim prothrombin (faktor II). Sebagai contoh lain, orang dengan gangguan pembekuan seperti hemofilia biasanya tidak mempunyai faktor pembekuan VIII atau IX.

Bagaimana gangguan platelet dirawat?

Rawatan gangguan platelet biasanya akan ditangani oleh pakar hematologi (ilmu darah). Sebilangan besar kes penyakit platelet tidak normal biasanya jarang berlaku. Rawatan yang diberikan biasanya bergantung pada jenis penyakit yang dialami.

Sekiranya anda mempunyai platelet yang terlalu rendah, desmopressin atau DDAVP mungkin merupakan pilihan rawatan. Ubat ini dapat membantu meningkatkan tahap platelet dalam darah.

Dalam beberapa kes, penghidap trombositopenia juga mungkin memerlukan transfusi platelet atau bahkan pemindahan sumsum tulang jika diperlukan.

Sementara itu, pesakit dengan kadar platelet yang terlalu tinggi mungkin perlu menjalani prosedur pembuangan platelet, juga dikenal sebagai tromboferesis. Doktor juga akan menetapkan ubat hidroksiurea dan aspirin untuk mencegah strok ringan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found