Ubat dan Makanan Tambahan

Praziquantel •

Apa ubat Praziquantel?

Untuk apa praziquantel?

Praziquantel adalah ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan parasit tertentu (contohnya, Schistosoma dan fluke hati). Menyembuhkan jangkitan parasit membantu meningkatkan kesihatan dan kualiti hidup. Praziquantel tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai anthelmintics. Ia berfungsi dengan membunuh parasit. Ubat ini juga melumpuhkan parasit, menyebabkan parasit terlepas dari dinding saluran darah sehingga tubuh dapat menghilangkannya secara semula jadi.

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini menyenaraikan penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan pada label yang diluluskan, tetapi yang mungkin ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan di bawah hanya jika ia telah ditetapkan oleh doktor dan profesional penjagaan kesihatan anda.

Ubat ini juga boleh digunakan untuk merawat jangkitan parasit lain (contohnya cacing pita, usus dan paru-paru).

Bagaimana cara menggunakan praziquantel?

Ambil ubat ini atau dengan makanan, biasanya 3 kali sehari (jarak antara 4 hingga 6 jam) selama 1 hari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Telan tablet dengan cepat atau segarkan tablet dengan segelas air penuh (8 auns atau 240 mililiter). Jangan mengunyah atau menghisap tablet kerana praziquantel mempunyai rasa pahit dan boleh menyebabkan tersedak atau muntah. Doktor anda mungkin menasihati anda untuk mengambil ubat ini kurang dari 3 kali sehari atau lebih dari 1 hari. Ikuti mengikut nasihat doktor.

Dos berdasarkan keadaan perubatan, berat badan, dan tindak balas anda terhadap rawatan. Tablet dicetak dengan garis. Anda mungkin perlu memotong tablet untuk mendapatkan dos yang tepat. Tanya ahli farmasi anda tentang cara memotong tablet untuk mendapatkan dos yang tepat.

Elakkan makan limau gedang atau minum jus limau gedang semasa menggunakan ubat ini melainkan jika doktor memberi arahan sebaliknya.

Bagaimana praziquantel disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.