Gigi dan Mulut

Leukoplakia, tompok-tompok putih muncul di bahagian dalam mulut

Terdapat pelbagai masalah yang boleh menyerang kesihatan gigi dan mulut, salah satunya adalah leukoplakia. Leukoplakia adalah kemunculan tompok-tompok putih keabu-abuan atau plak dengan permukaan yang sedikit tinggi. Tompok ini sering dijumpai di lidah, gusi, dan lapisan mulut yang lain. Walaupun tompok-tompok putih kadang-kadang tidak berbahaya dan boleh hilang sendiri, tompok-tompok putih yang berkaitan dengan leukoplakia tidak boleh diabaikan.

Leukoplakia adalah tompok putih kelabu di mulut

Leukoplakia adalah istilah perubatan untuk menggambarkan kemunculan tompok-tompok putih keabu-abuan di mana-mana bahagian lidah atau lapisan mulut. Kadang-kadang, leukoplakia bukan sahaja menyebabkan tompok-tompok putih, tetapi juga menjadikan permukaan lidah menjadi kasar atau berbulu yang dikenali sebagai leukoplakia berbulu mulut (OHL).

Daripada keadaan perubatan tertentu, leukoplakia adalah istilah untuk pelbagai luka putih di mulut. Dalam beberapa kes, leukoplakia ringan dianggap tidak berbahaya dan boleh hilang dengan sendirinya.

Tetapi jika ia teruk, leukoplakia dapat menandakan keadaan yang lebih berbahaya, seperti tanda awal kanser mulut.

Apa yang menyebabkan leukoplakia?

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan leukoplakia. Walau bagaimanapun, kerengsaan dan penggunaan tembakau atau merokok dianggap sebagai penyebab leukoplakia yang biasa. Selain itu, perkara berikut juga boleh menyebabkan leukoplakia:

  • Terdapat kecederaan yang menyebabkan kecederaan pada bahagian dalam pipi, seperti dari menggigitnya secara tidak sengaja.
  • Permukaan gigi bergerigi, patah, tajam, atau tidak rata, sehingga boleh mencederakan permukaan lidah dan gusi.
  • Gigi palsu yang rosak atau tidak diletakkan pada kedudukan yang betul.
  • Pengambilan alkohol jangka panjang (alkoholisme).

Bagi leukoplakia berbulu mulut atau leukoplakia berbulu, penyebab utamanya adalah jangkitan dengan virus Epstein-Barr (EBV). Sejurus selepas jangkitan, virus EBV akan tinggal di dalam badan anda seumur hidup. Walau bagaimanapun, biasanya virus ini tidak aktif.

Apabila sistem ketahanan badan anda lemah, virus EBV akan aktif semula sehingga dapat mengembangkan leukoplakia berbulu putih pada bila-bila masa.

Sumber: Rawat MD

Apakah gejala leukoplakia?

Lapisan dalam pipi, gusi, dan lidah, terutama di bahagian bawah, adalah beberapa kawasan mulut yang sering mengalami leukoplakia. Seperti disebutkan sebelumnya, leukoplakia adalah tampalan tebal atau plak dengan pelbagai bentuk.

Apabila leukoplakia terdapat di dalam mulut, beberapa gejala mungkin muncul, seperti:

  • Plak berwarna putih atau kelabu
  • Plak keras, tebal, dengan permukaan yang menonjol
  • Saiz dan bentuk plak yang tidak teratur
  • Kadang-kadang permukaan plak terasa berbulu, terutamanya kerana leukoplakia berbulu mulut atau leukoplakia berbulu

Sekiranya leukoplakia adalah tanda awal barah, bintik merah yang tidak biasa akan muncul. Oleh itu, jangan berlengah untuk berjumpa doktor dengan segera.

Apakah rawatan untuk leukoplakia?

Rawatan yang paling berkesan untuk leukoplakia adalah ketika tompok atau plak yang muncul masih kecil. Oleh itu, cubalah selalu memperhatikan jika terdapat perubahan yang kelihatan tidak biasa di kawasan gigi dan mulut, dan segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Dalam kes ini, doktor biasanya akan meminta anda untuk mengelakkan penyebab leukoplakia, seperti tidak merokok dan minum alkohol. Sekiranya leukoplakia disebabkan oleh kerengsaan atau masalah pergigian, doktor gigi anda boleh memberikan penyelesaian lain bergantung pada keadaan anda.

Sekiranya rawatan ini tidak cukup berkesan atau jika plak didapati sebagai tanda awal kanser mulut, rawatan mungkin melibatkan pembuangan leukoplakia. Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan pisau bedah atau laser untuk memusnahkan sel barah untuk mencegah penyebarannya.

Sementara itu, dalam kes leukoplakia berbulu, tidak perlu terlalu risau kerana keadaan ini tidak membawa kepada kanser mulut. Sekiranya rawatan diperlukan, mungkin hanya termasuk ubat antivirus untuk menghentikan pertumbuhan plak, serta salep topikal yang mengandung asam retinoat untuk mengurangi ukuran plak.

Rujuk keadaan anda secara berkala sehingga doktor dapat terus memantau perkembangan anda dan juga mencadangkan rawatan lebih lanjut jika perlu.