Kesihatan Muskuloskeletal

Pelbagai Punca Cedera Kaki dan Cara Mengatasinya •

Kaki terdiri daripada banyak tulang, sendi, tendon, dan ligamen. Setiap kaki terdiri daripada 28 tulang, 30 sendi, dan lebih dari 100 otot, tendon dan ligamen, semuanya bekerja sama untuk memberikan sokongan, keseimbangan dan mobiliti. Nah, jari kaki anda sering "terlibat" dalam pelbagai aktiviti, memudahkan luka dan kecederaan. Artikel ini akan membincangkan pelbagai gangguan dan kecederaan yang sering berlaku pada jari kaki. Ada apa-apa? Ayuh, lihat di sini!

Gangguan dan kecederaan kaki yang biasa

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan kecederaan pada jari kaki anda: kecederaan sukan, kesan pada kaki anda, atau memakai kasut yang tidak sesuai.

Sekiranya anda seorang atlet, risiko kecederaan kaki pasti lebih tinggi daripada orang lain. Sebabnya, atlet memberi tekanan tinggi pada kaki mereka.

Berikut adalah beberapa kecederaan dan gangguan jari kaki yang paling biasa dan bagaimana mengenali keadaan berikut.

1. Patah kaki

Kaki yang patah adalah salah satu kecederaan yang mungkin anda alami. Ini boleh berlaku apabila anda menjatuhkan sesuatu secara tidak sengaja atau kerana anda dalam perjalanan.

Sekiranya retakan kecil, anda boleh memperbaikinya dengan mengikatnya ke jari kaki yang lain sehingga sembuh. Namun, jika celahnya besar, seperti pada jari kaki, anda mungkin perlu menggunakan cor atau belat.

Terdapat beberapa tanda dan gejala patah kaki yang boleh anda perhatikan, seperti sakit, bengkak, atau perubahan warna di kawasan tulang patah. Dalam kes yang lebih teruk, anda mungkin mendapati tulang atau kecacatan yang menonjol dalam bentuk kaki.

2. Hammertoe

Menurut Fakta Kesihatan Kaki, hammertoe adalah kecacatan yang berlaku di jari kaki. Biasanya menjejaskan jari kaki kedua, ketiga, keempat, atau kelima.

Semasa mengalami hammertoe, jari kaki akan membengkok dan mengalami peningkatan tekanan ketika memakai kasut atau melakukan aktiviti dengan kaki.

Biasanya, apabila anda mengalami keadaan ini, sukar bagi anda untuk mencari kasut yang selesa untuk dipakai. Tidak ketinggalan, jari kaki anda mungkin mengalami kapalan kerana geseran pada kasut.

Sebenarnya, beberapa kes keadaan yang boleh menyebabkan kecederaan ini juga boleh membuat pesakit mengalami kemerahan atau radang di bahagian kaki.

3. Rumput Kaki

Rumput kaki adalah keseleo ligamen di sekitar sendi jari kaki besar. Ini boleh berlaku jika anda melakukan pukulan paksa pada jari kaki. Ini biasanya berlaku pada orang yang menggunakan kasut yang ringan tetapi fleksibel.

Namun, anda yang sering melakukan pergerakan ibu jari yang berulang-ulang seperti penari juga mungkin mengalami keadaan yang boleh menyebabkan kecederaan pada ibu jari ini.

Gejala keadaan ini termasuk sakit dan sakit pada sendi jari kaki. Biasanya, doktor akan mengesyorkan sinar-X untuk memastikan tidak ada patah tulang.

Sekiranya simptom anda ringan, doktor mungkin meminta anda berehat dan meletakkan pek ais ke kaki anda. Anda boleh menggunakan teknik kubah seperti memakai kasut yang kaku untuk menghadkan pergerakan.

4. Bunion

Bunion adalah kecacatan jari kaki yang menyebabkan jari kaki menekan ke jari kaki yang lain, menyebabkan sendi di jari kaki menjadi merah dan meradang.

Gejala yang berpotensi menyebabkan kecederaan pada kaki termasuk sakit dan sakit di jari kaki yang semakin teruk apabila anda memakai kasut yang ketat.

Semakin jari kaki anda menekan jari kaki yang lain, semakin teruk gejala anda akan bertambah. Sekiranya anda mengalami gejala ringan, hentikan memakai kasut yang tidak sesuai dan letakkan ais di kaki anda.

Walau bagaimanapun, jika bunion anda cukup teruk, keadaan ini mungkin perlu dirawat dalam bentuk pembedahan.

Cara merawat kecederaan pada jari kaki

Untuk merawat kecederaan pada jari kaki, anda mesti terlebih dahulu mengetahui jenis kecederaannya. Sebabnya, bagaimana menangani keadaan ini juga boleh berbeza. Berikut adalah beberapa kaedah untuk menyelesaikannya:

1. Rawatan luka, calar dan calar

Sekiranya terdapat luka, calar atau calar pada kaki, anda perlu memberi tekanan untuk menghentikan pendarahan. Setelah pendarahan berhenti, perlahan-lahan membasahi luka dengan sabun dan air menggunakan kain lap.

Gunakan gunting bersih untuk memotong kulit yang longgar. Sapukan salap antibiotik, tutup dengan pembalut. Kemudian, tukar pembalut setiap hari.

2. Rawatan lebam pada kaki

Sekiranya jari kaki anda cedera dan lebam, rendam kaki anda dengan air sejuk selama 20 minit.

3. Rawatan jari kaki yang tegang

Walaupun kaki anda kelihatan normal dari luar, mungkin terdapat patah tulang tulang. Rehatkan kaki anda dengan merendamnya dalam air sejuk selama 20 minit. Sekiranya rasa sakit lebih ringan, lindungi dengan mengikatnya ke hujung kaki yang lain.

4. Rawatan jari kaki yang dihancurkan atau lebam

Sapukan pek ais ke jari kaki yang cedera selama 20 minit. Basuh kaki anda dengan sabun dan air selama lima minit.

Potong sekeping kecil kulit mati yang terkoyak dengan gunting yang anda bersihkan dengan alkohol gosok. Tutup luka dengan salap antibiotik dan pembalut, dan ganti setiap hari.

Petua untuk mencegah gangguan dan kecederaan kaki

Terdapat beberapa cara untuk melakukannya, termasuk:

1. Pakai kasut yang selesa

Memakai kasut yang salah dan tidak selesa untuk jangka masa yang panjang sering menyebabkan kecederaan pada kaki dan gangguan muskuloskeletal yang lain.

Untuk mengelakkan ini, pilih sepasang kasut yang selesa, kemudian gunakan tapak kaki lembut dan lengkungan yang baik. Buang kasut yang dipakai kerana mungkin tidak tahan hentaman dengan baik.

Selain itu, kasut yang usang biasanya tidak dapat memberikan perlindungan yang diperlukan oleh kaki anda. Sekiranya anda kerap berjalan, pakar menyarankan anda membeli sepasang kasut baru setiap tiga bulan.

2. Memakai stoking

Selain memilih kasut, agar kaki anda tidak mudah cedera, gunakan stoking sebagai pelindung kaki. Sebabnya, memakai kasut secara langsung tanpa stoking boleh menyebabkan lecet pada kulit.

Sekiranya ini berlaku, anda bukan sahaja akan mengalami kecederaan, tetapi masalah kesihatan lain yang pasti akan membuatkan kaki anda merasa tidak selesa.

3. Memakai kasut

Tidak sedikit orang yang sering berjalan kaki tanpa alas kaki. Sebenarnya, selagi medan tidak berbahaya, seperti di dalam rumah, tidak mengapa jika anda tidak memakai kasut.

Namun, jika anda berjalan di jalan raya atau taman, elakkan melakukan ini. Sebabnya, anda boleh memijak benda asing dengan mudah.