Kesihatan Otak dan Saraf

4 Perbezaan Migrain dan Vertigo yang Perlu Anda Ketahui •

Migrain dan vertigo adalah sakit kepala yang biasa. Ramai yang berpendapat kedua-duanya adalah sama, atau salah memahami keadaannya kerana gejalanya hampir serupa. Jadi, apa perbezaan antara vertigo dan migrain? Ayuh, cari jawapannya dalam ulasan berikut.

Ketahui perbezaan antara migrain dan vertigo

Tahukah anda bahawa mengetahui perbezaan antara migrain dan vertigo adalah penting?

Pertama, keadaan ini sangat biasa. Kedua, dengan mengetahui perbezaannya, anda dapat membantu doktor anda mengenal pasti penyebabnya. Dengan cara itu, akan lebih mudah bagi doktor untuk menghilangkan masalah kesihatan yang serupa dan boleh memilih rawatan yang paling sesuai untuk anda.

Agar tidak tersilap, mari kita bincangkan satu persatu perbezaan antara dua masalah kesihatan ini.

1. Definisi masing-masing

Migrain adalah keadaan yang menyebabkan sensasi berdenyut yang teruk atau sakit kepala di satu pihak.

Walaupun vertigo adalah gejala yang menyukarkan anda menjaga keseimbangan kerana anda merasakan persekitaran di sekitar anda bergerak atau berputar.

2. Sensasi yang muncul

Perbezaan antara migrain dan vertigo yang perlu anda ketahui adalah sensasi yang berlaku ketika serangan berlaku.

Orang yang mengalami migrain akan merasakan sensasi sakit kepala yang berdenyut atau kesakitan seperti terkena objek keras.

Serangan sakit kepala migrain biasanya berulang dan rasa sakitnya teruk dan sering melemahkan. Migrain lebih kerap berlaku pada satu bahagian kepala.

Selain itu, migrain dapat didahului dengan munculnya gejala lain seperti mual, muntah, gangguan penglihatan hingga kesemutan dan bahkan kelemahan badan.

Sementara itu, orang yang mengalami vertigo akan merasakan sensasi kepala yang terus berputar atau kliyengan yang teruk dan terasa seperti akan jatuh.

Vertigo juga membuat anda kehilangan keseimbangan, mual, muntah, berpeluh berlebihan, sakit kepala, kadang-kadang walaupun dengan pergerakan mata yang tidak normal (nystagmus), perasaan kenyang di telinga dan berdering di telinga (tinnitus).

3. Sebab yang mendasari

Perbezaan antara migrain dan vertigo adalah pelbagai perkara yang menyebabkan masalah kesihatan ini.

Punca migrain masih belum dapat dipastikan, tetapi faktor genetik dan persekitaran adalah antara penyebabnya. Migrain adalah gangguan neurologi keturunan.

Di samping itu, migrain disebabkan oleh aktiviti saraf yang tidak normal yang mencetuskan isyarat sakit di otak dan isyarat ini menyebar ke bahagian saraf yang lain. Migrain juga boleh dicetuskan oleh banyak faktor seperti faktor hormon, psikologi, makanan, fizikal, ubat dan persekitaran.

Sementara itu, penyebab vertigo bergantung pada jenis vertigo. Vertigo dapat dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu vertigo periferal dan vertigo tengah (gangguan pada pusat keseimbangan otak).

Penyebab utama vertigo periferal adalah gangguan pada telinga dalam anda, yang mempengaruhi keseimbangan badan anda. Beberapa perkara yang boleh menyebabkan vertigo periferal adalah seperti berikut.

  • Vertigo kedudukan paroxysmal jinak (BPPV).
  • Labirinitis, keradangan dan jangkitan yang disebabkan oleh virus atau bakteria yang menyerang kawasan telinga dalam.
  • Neuritis vestibular, keradangan pada bahagian saraf telinga yang bersambung langsung dengan otak.
  • Penyakit Ménière, penyakit telinga dalam yang jarang berlaku, kadang-kadang disertai dengan deringan di telinga, serta gangguan pendengaran dari masa ke masa.

Beberapa keadaan yang menyebabkan vertigo pusat termasuk migrain, sklerosis berganda, neuroma akustik, strok, dan mengambil beberapa jenis ubat yang boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk gejala vertigo.

4. Penangan keadaan

Akhirnya, perbezaan antara migrain dan vertigo yang perlu anda fahami adalah bagaimana merawatnya. Telah dijelaskan sebelumnya bahawa migrain dan vertigo mempunyai sebab yang berbeza. Jika dilihat dari penyebabnya, tentunya pengendaliannya berbeza.

Menurut laman web Mayo Clinic, serangan migrain dapat diatasi dengan penghilang rasa sakit, triptan, dan lasmiditan. Untuk mengelakkan berulang, doktor juga akan menetapkan ubat tambahan mengikut penyebabnya, seperti antidepresan, ubat penurun tekanan darah tinggi, dan ubat anti-sawan.

Sementara itu, untuk merawat vertigo, doktor mungkin akan menetapkan antibiotik dan meminta anda menjalani latihan, seperti latihan Epley Maneuver atau Barndt-Daroff.

Manuver Epley melibatkan empat pergerakan kepala yang terpisah untuk memindahkan serpihan yang menyebabkan vertigo ke kawasan yang tidak lagi menyebabkan gejala. Pegang setiap posisi kepala sekurang-kurangnya 30 saat. Anda mungkin mengalami beberapa vertigo semasa pergerakan.

Sekiranya manuver Epley tidak berfungsi, anda juga boleh mencuba senaman Brandt-Daroff. Latihan ini khas untuk anda yang mempunyai masalah belakang atau leher.