Kesihatan kulit

Perbezaan Antara Kulit Kering dan Kulit Kekeringan Yang Jarang Diketahui

Apabila kulit kelihatan kering dan kusam, penyebabnya tidak semestinya kerana kekurangan pengeluaran minyak. Kulit anda mungkin kering, dan keadaan ini berbeza dengan kulit kering pada umumnya. Mengetahui perbezaan antara kulit kering dan kering adalah sangat penting, kerana ia juga akan menentukan cara menanganinya.

Perbezaan antara kulit kering dan kering

Lancarkan halaman Kesihatan UW , kulit yang kering boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Begitu juga bagi orang yang mempunyai kulit berminyak. Pelembap yang hanya melembapkan permukaan kulit pastinya tidak cukup untuk mengatasi kulit kering yang kekurangan air.

Untuk menjadikan penjagaan kulit lebih berkesan, berikut adalah perbezaan antara kulit kering dan kulit kering yang perlu anda ketahui:

1. Sebab

Kulit kering disebabkan oleh pengurangan pengeluaran minyak semula jadi dari folikel rambut. Keadaan ini bersifat genetik, tetapi orang yang berusia lebih dari 40 tahun juga boleh mendapatkannya kerana pengeluaran minyak menurun seiring bertambahnya usia.

Kulit kering disebabkan oleh pelbagai faktor. Penyebab yang paling biasa adalah tidak minum air secukupnya. Namun, kulit juga bisa menjadi kering kerana suhu panas atau dingin, kurang tidur, kurang kelembapan, dan paparan sinar matahari.

2. Gejala

Perbezaan lain antara kulit kering dan kering adalah ciri-cirinya. Kulit kering cenderung berkedut dan sedikit berkerut. Kulit biasanya gatal, merah, dan mempunyai lapisan kulit mati putih seperti yang anda lihat di siku.

Sementara itu, kulit yang lembap terasa lebih kencang dan kurang kenyal. Anda juga dapat melihat liang-liang kulit dengan jelas dengan tekstur kering, kasar, bersisik, dan mudah membentuk serpihan kulit.

3. Bahan yang sesuai untuk kulit

Produk pelembap kulit dilengkapi dengan pelbagai bahan dengan kegunaan sendiri. Asid hyaluronik dan ceramide Sebagai contoh, ia boleh digunakan untuk merawat kulit kering atau kering. Walau bagaimanapun, tidak semua bahan sesuai untuk kedua-duanya.

Perbezaan ini juga menentukan bagaimana anda mengatasi kulit kering dan kering. Sebagai rujukan, berikut adalah beberapa bahan dalam pelembap yang sesuai untuk setiap jenis kulit:

  • Kulit kering: minyak biji atau kacang (kelapa, badam, rami), minyak tumbuhan (jojoba, mawar, pokok teh ), lanolin, dan shea butter.
  • Kulit kering: gliserin, madu, lidah buaya, asid laktik, asid sitrik dan lendir siput.

Adakah kulit anda kering?

Kaedah termudah untuk mengetahui perbezaan antara kulit kering dan kulit kering adalah dengan ujian cubitan. Ujian ini mungkin tidak memberikan hasil yang mutlak, tetapi cukup berguna untuk menunjukkan tanda-tanda umum.

Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

  1. Cubit sebahagian kecil pipi, perut, dada, atau belakang tangan. Tahan selama beberapa saat.
  2. Sekiranya kulit anda kembali ke bentuk semula jadi dengan cepat, ini bermakna kulit anda tidak kering.
  3. Sekiranya bentuk kulit yang baru kembali setelah beberapa saat, ini bermakna kulit anda mengalami dehidrasi.
  4. Ulangi di kawasan lain yang anda mahu.

Kulit anda boleh menjadi kering seperti badan anda yang lain. Malangnya, kadang-kadang banyak orang salah memahami perbezaan antara kulit kering dan kering sehingga kulit mereka dilayan dengan tidak betul.

Untuk mengelakkan dehidrasi, dapatkan air secukupnya dan lindungi kulit anda dari perkara-perkara yang dapat mengurangkan kelembapannya. Gunakan juga pelembap untuk melindungi permukaan kulit dan pelembap untuk memastikan udara di sekitar anda lembap.