Kesihatan mental

Tekanan Menjadi Gatal, Hanya Cadangan atau Adakah Punca Perubatan Di Sebalik itu?

Sama ada masalah di tempat kerja, pergaduhan dengan rakan, atau masalah rumah tangga, setiap orang kadang-kadang merasa tertekan. Tekanan bukan sahaja membuat sakit kepala dan tekanan darah meningkat. Sebilangan orang juga boleh mengalami kulit gatal dan merah ketika mengalami tekanan yang teruk. adakah anda salah seorang dari mereka? Mengapa tekanan menjadikannya gatal?

Mengapa tekanan menjadikannya gatal?

Apabila anda stres, otak akan bertindak balas dengan melepaskan hormon stres adrenalin dan kortisol, serta sebatian kimia lain sebagai reaksi badan untuk mempertahankan diri dari ancaman. Anda akan merasakan degupan jantung anda meningkat, bernafas lebih cepat, otot mengencang, dan tekanan darah meningkat.

Reaksi tekanan ini juga mempengaruhi kulit anda. Terdapat banyak ujung saraf yang disambungkan ke kulit, jadi jika sistem saraf pusat di otak mengesan bahaya kerana tekanan, kulit anda juga akan bertindak balas. Sebilangan orang boleh merasa gatal ketika berada dalam keadaan tertekan kerana otak juga mencetuskan keringat berlebihan. Sekiranya anda berada di persekitaran yang panas, lembab, atau peredaran udara yang lemah, peluh akan terperangkap di lapisan kulit anda dan tidak dapat menguap. Ini kemudian menjadikan kulit terasa gatal dengan panas yang berduri.

Selain itu, tekanan menjadikannya gatal kerana tubuh menghasilkan hormon yang boleh mencetuskan penyakit kulit yang sudah anda alami dan menjadikannya lebih teruk. Sebilangan orang yang mengalami psoriasis, eksim, gatal-gatal, terdedah kepada gejala yang berulang ketika berada dalam keadaan tertekan.

Kenali neurodermatitis, keadaan kulit yang gatal dan kemerahan yang disebabkan oleh tekanan

Sekiranya anda cenderung mengalami gatal, terutamanya ketika anda mengalami tekanan, ini mungkin merupakan tanda neurodermatitis. Neurodermatitis adalah keadaan kulit gatal yang dipicu oleh tekanan, dan boleh muncul di mana-mana bahagian badan. Gatal boleh menjadi sangat sengit sehingga anda harus terus menggaru untuk mengurangkan rasa gatal.

Di samping itu, neurodermatitis sering dikaitkan dengan keadaan kulit yang lain, seperti kulit kering, eksim, atau psoriasis. Wanita berusia 30-50 tahun lebih kerap mengalami neurodermatitis berbanding lelaki.

Tanda dan gejala neurodermatitis

  • Gatal hanya di kawasan tertentu (lengan, muka, kepala, bahu, perut, belakang paha, pergelangan tangan, pangkal paha, punggung) atau gatal di seluruh
  • Tekstur kulit yang kasar atau bersisik pada kawasan kulit yang gatal
  • Permukaan kulit kasar, tidak rata, bergelombang, merah atau lebih gelap daripada kulit anda yang lain

Gatal akibat neurodermatitis boleh datang dan pergi. Sebilangan orang merasa gatal ketika bersantai atau tidur. Apabila anda dapat mengatasi tekanan dan meneruskannya, rasa gatal akan hilang. Walaupun tekanan telah reda, beberapa orang dapat mengembangkan kebiasaan menggaru tanpa menyedarinya walaupun tidak gatal. Ini disebut sebagai gatal psikogenik.

Bagaimana merawat kulit gatal akibat tekanan?

  • Jangan menggaru kawasan kulit yang gatal. Semakin anda menggaru, semakin gatal. Pastikan kuku pendek dan sapukan salap sejuk untuk mengurangkan gatal.
  • Gunakan pelembap untuk mengelakkan kulit kering, yang boleh menjadikan gatal menjadi lebih teruk
  • Krim steroid dapat menenangkan keradangan dan gatal-gatal. Dalam kes yang lebih teruk, perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan dos steroid yang lebih tinggi (hanya dengan preskripsi).

Bilakah berjumpa doktor?

Anda perlu berjumpa doktor sekiranya:

  • Anda mendapati diri anda menggaru kulit yang sama berulang kali.
  • Gatal mengganggu tidur atau aktiviti harian anda.
  • Kulit anda menjadi jengkel atau menunjukkan tanda-tanda jangkitan.