Keibubapaan

Kaedah Selamat Memilih Makanan Ringan Kanak-kanak Sekolah, Plus Resipi Praktikal

Memandangkan banyak makanan ringan anak-anak sekolah, sama ada di kantin atau di hadapan sekolah, hampir mustahil anak-anak sekolah tidak tergoda untuk membelinya. Ya, makanan ringan yang dijual oleh peniaga di sekolah adalah pelbagai dan membuat kanak-kanak berminat membelinya. Malangnya, tidak semua makanan ringan untuk kanak-kanak di sekolah selamat dan sihat. Ibu bapa perlu mengetahui risiko makanan ringan yang tidak sihat dan mengajar anak-anak mereka bagaimana memilih makanan ringan yang selamat dan sihat.

Kepentingan memilih makanan ringan yang selamat untuk kanak-kanak sekolah

Mungkin tidak semua makanan ringan kanak-kanak yang dijual di kawasan sekolah tidak sihat dan berbahaya. Namun, sukar untuk menentukan makanan ringan mana yang selamat dan sihat, dan mana yang tidak. Sebagai peniaga, tentu semua orang akan mengakui bahawa makanan ringan yang mereka jual itu bersih dan sihat. Malangnya, peniaga tidak dapat menjamin kebenaran, jadi anda tidak semestinya mempercayainya.

Di samping itu, makanan jalanan yang biasanya dibeli oleh kanak-kanak di sekolah biasanya hanya mengisi perut anak, tetapi tidak mengandungi nutrien yang diperlukan oleh anak-anak dalam proses pertumbuhan dan perkembangan. Ini boleh membuatkan kanak-kanak malas makan lagi kerana sudah kenyang.

Sekiranya dibiarkan, kanak-kanak boleh kekurangan pengambilan nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan. Dengan cara itu, anak menjadi lebih mudah merasa sakit. Sebagai contoh, apabila seorang kanak-kanak kekurangan zat besi, anak itu mungkin mengalami anemia kekurangan zat besi.

Sekiranya anak itu sering sakit, akan ada lebih banyak ketidakhadiran dari sekolah dan boleh mempengaruhi pencapaian akademik anak. Oleh itu, pilihan makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak adalah perkara penting yang mesti anda perhatikan untuk proses pertumbuhan.

Cara mengajar anak-anak memilih makanan ringan sekolah yang selamat

Bagi ibu bapa, melarang anak-anak tidak membeli makanan ringan sama sekali bukan perkara yang mudah. Terutama jika rakan anak anda sudah biasa makan di luar. Oleh itu, perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kanak-kanak mengemil secara sembarangan adalah dengan mengajar anak-anak untuk mengelakkan makanan ringan yang berbahaya.

Bagaimana untuk? Beri pemahaman kepada anak-anak mengapa memilih makanan ringan yang sihat itu penting. Menurut BPOM, makanan ringan yang sesuai adalah selamat, berkualiti, dan berkhasiat. Anda boleh menyampaikan petua berikut kepada anak-anak anda untuk memilih makanan ringan yang sihat semasa di sekolah.

1. Pilih makanan ringan yang bersih

Apa jenis makanan ringan atau makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak sekolah? Makanan ringan yang sihat bersih dan dimasak. Anda boleh mengajar anak-anak untuk memilih makanan ringan yang bersih dengan memperhatikan kebersihan tempat penjualan dan juga penjual.

Perhatikan semua perkara yang berkaitan dengan kebersihan, dari sumber air untuk mencuci, cara menyimpan makanan, cara menghidangkan makanan, tempat menghidangkan makanan, dan sebagainya.

2. Lihat warna, rasa dan aroma makanan

Beritahu anak bahawa dia tidak boleh memilih makanan atau minuman yang berwarna terang, memiliki rasa yang terlalu masin, manis, atau masam, dan / atau mempunyai bau yang tidak menyenangkan, seperti bau tengik atau masam.

Di samping itu, hadkan kanak-kanak untuk mengambil minuman ringan atau minuman dengan penambah rasa. Perkara ini berlaku terutamanya bagi kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan atau gemuk. Sebagai ibu bapa, anda harus mengehadkan pengambilan gula, garam dan lemak harian anak anda, seperti yang terdapat dalam makanan segera ( makanan segera ).

3. Baca label makanan

Sekiranya anak anda membeli makanan yang dibungkus, ajar dia untuk selalu membaca label makanan pada bungkusan makanan. Perkara yang perlu dipertimbangkan adalah nama jenis produk, tarikh luput, komposisi, dan maklumat nilai pemakanan (jika ada).

Ini adalah salah satu perkara penting dalam memilih makanan ringan yang sihat untuk anak-anak sekolah. Sebabnya, jika anda tidak terbiasa, anak anda mungkin hanya makan makanan yang dibungkus. Sebenarnya, makanan itu telah habis masa berlakunya, dan ini boleh menyebabkan anak jatuh sakit.

4. Perhatikan kebersihan sebelum dan ketika makan

Selain kebersihan makanan yang dibeli dan kebersihan peniaga, anak-anak juga mesti memperhatikan kebersihan diri. Contohnya, untuk makan makanan ringan, cara yang sihat adalah agar anak-anak terbiasa mencuci tangan terlebih dahulu.

Tangan kanak-kanak boleh menjadi sumber kuman, terutamanya jika kanak-kanak sering menyentuh sesuatu menggunakan tangan kosong dan kemudian menggunakan tangan mereka untuk makan. Sebenarnya, di situlah sumber bakteria yang boleh menyebabkan penyakit, seperti cirit-birit.

Sekolah biasanya menyediakan kemudahan mencuci tangan di setiap sudut. Oleh itu, sebagai ibu bapa, juga penting untuk menanamkan kepentingan menjaga kebersihan pada anak-anak. Dengan cara itu, kanak-kanak akan terbiasa menjaga kebersihan, termasuk mencuci tangan dengan air dan sabun sebelum makan.

Apakah risiko makanan ringan sekolah yang tidak sihat?

Laporan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) 2015 menunjukkan bahawa 9.37% daripada 416 sampel makanan ringan sekolah di DKI Jakarta tidak memenuhi syarat untuk dimakan. Dari hasil pencarian BPOM untuk makanan ringan di sekolah-sekolah di DKI Jakarta, didapati makanan ringan sekolah tersebut mengandung formalin, boraks, dan pewarna. Rhodamine B dan Metanol Kuning (pewarna tekstil).

Dilaporkan dari Laporan Tahunan 2018 dari Direktorat Pemberdayaan Komuniti dan Pelaku Perniagaan, masih banyak makanan ringan untuk anak-anak sekolah yang tidak memenuhi syarat sihat. Contohnya, kualiti rendah dan kualiti mikrobiologi dalam produk ais, minuman dan sirap berwarna, jeli / agar dan bebola daging. Belum lagi bahan tambahan makanan seperti bahan tambahan berlebihan dalam makanan ringan kanak-kanak sekolah.

Oleh itu, makanan ringan yang dijual di kawasan sekolah, terutama yang tidak diuruskan oleh sekolah, tidak boleh dikatakan memenuhi syarat kesihatan. Makanan ringan untuk kanak-kanak sekolah yang tidak selamat boleh menyebabkan kanak-kanak jatuh sakit.

Kanak-kanak boleh mengalami keadaan seperti pening dan mual, mual, muntah, kekejangan perut, kekejangan otot, kelumpuhan otot, cirit-birit, kecacatan, bahkan mungkin kematian sekiranya keadaan anak itu sangat serius. Oleh itu, sebagai ibu bapa, anda tidak boleh memandang ringan makanan ringan yang anak-anak makan di sekolah.

Seberapa teruk kesan buruk yang boleh berlaku pada kanak-kanak akibat makanan ringan yang tidak selamat bergantung kepada beberapa faktor. Seperti jumlah faktor penggunaan, faktor mengatasi, dan keadaan tubuh anak.

Semakin banyak pengambilan makanan ringan yang tidak selamat, semakin lama tindak balas akan diberikan. Sementara itu, semakin lemah imuniti dan keadaan fizikal anak, semakin serius kesan buruk yang dapat dialami oleh anak. Harus diingat bahawa kanak-kanak lebih mudah mengalami keracunan makanan daripada orang dewasa.

Resipi praktikal untuk membuat makanan ringan yang sihat untuk anak-anak sekolah

Daripada selalu bimbang tentang pilihan makanan ringan anak-anak di sekolah, lebih baik anda menyediakan makanan ringan yang sihat untuk anak-anak dari rumah. Agar anak-anak berminat, anda boleh menyediakan makanan tengah hari yang sihat dari rumah yang serupa dengan makanan ringan yang dijual untuk anak-anak di sekolah. Walau bagaimanapun, gunakan bahan yang selamat dan sihat.

Berikut adalah beberapa resipi makanan ringan sekolah yang sihat yang boleh anda cuba di rumah.

1. Sate gulung telur

Salah satu makanan ringan untuk kanak-kanak sekolah yang banyak dijual adalah sate gulung telur. Walaupun telur mengandungi protein dan cenderung tidak berbahaya jika dimakan sebagai makanan ringan untuk anak-anak, gulungan telur yang dijual di luar kawasan sekolah tidak semestinya sihat.

Sebabnya, peniaga biasanya berusaha menjimatkan minyak, jadi dia akan menggoreng banyak sate telur tanpa menukar minyak. Di samping itu, biasanya peniaga akan menggunakan sos tomato yang tidak dijamin keselamatannya. Daripada bimbang, lebih baik jika anda mencuba makanan ringan yang sihat ini untuk anak-anak sehingga mereka dapat membawanya ke sekolah.

Untuk membuat makanan ringan kanak-kanak sekolah ini, terdapat beberapa bahan yang perlu anda sediakan:

  • Telur ayam
  • Bawang Hancur
  • Garam
  • Serbuk lada
  • Minyak masak
  • Lidi

Cara membuat sate gulung telur ini sangat mudah. Pertama, pukul telur dan campurkan dengan garam, lada dan bawang putih. Kemudian, masukkan satu atau dua sudu telur yang telah dipukul ke dalam kuali.

Jangan tunggu terlalu lama, setelah telur kelihatan masak, ambil menggunakan lidi dengan menggulungnya. Makanan ringan untuk kanak-kanak yang sihat dan dijamin selamat siap dihidangkan. Anda boleh menggunakan sos tomato di rumah yang juga dijamin selamat.

2. Pisang coklat

Selain sate gulung telur, pisang bertutup coklat ini juga merupakan makanan ringan yang digemari oleh anak-anak sekolah. Tidak sedikit peniaga yang menjual pisang coklat di luar kawasan sekolah. Namun, banyak peniaga menggunakan minyak yang sama untuk menggoreng. Walaupun minyak telah menghitam, peniaga masih belum menggantinya.

Daripada membiarkan anak anda makan pisang coklat dengan minyak goreng yang tidak lagi sihat, lebih baik anda membuat pisang coklat yang lebih sihat di rumah untuk anak-anak anda. Makanan ringan satu kanak-kanak ini juga tidak terlalu sukar. Anda hanya memerlukan kulit spring roll, pisang yang dihiris, dan sos coklat.

Pertama, sapukan sos coklat ke pisang yang dihiris. Kemudian, bungkus pada kulit roll spring dan masukkan ke dalam kuali. Sekiranya dimasak, anda boleh mengalirkan minyak terlebih dahulu dan kemudian memindahkannya ke pinggan. Makanan ringan ini siap dimakan oleh kanak-kanak atau dibawa ke sekolah.

3. Ais buah

Daripada membiarkan anak anda membeli minuman sejuk yang tidak semestinya sihat di luar kawasan sekolah, anda boleh menyediakan ais buah yang enak, segar, dan tentu saja sihat. Selain itu, cara membuatnya juga senang.

Pertama sekali, sediakan potongan buah yang disukai oleh kanak-kanak, seperti tembikai, tembikai, dan buah-buahan segar yang lain. Kemudian, masukkan ke dalam sirap yang telah dicampurkan dengan susu dan juga ketulan ais yang anda buat sendiri. Selain bersih dan selamat, anak-anak anda juga akan menyukainya. Semoga berjaya!

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌