Gigi dan Mulut

Berus gigi terdedah kepada pencemaran oleh berjuta-juta bakteria. Cegah Cara Ini

Semasa berus gigi, apakah perkara pertama yang terlintas di fikiran anda? Alat berguna yang membantu menjaga kebersihan dan kesihatan gigi? Dengan memberus gigi dan sentuhan terus dengan ubat gigi, anda mungkin menyangka bahawa berus gigi adalah objek paling bersih di rumah anda. Namun, ini tidak benar — bersiaplah untuk mengetahui kebenaran menjijikkan mengenai berus gigi kotor anda.

Terdapat berjuta-juta bakteria dan virus yang tinggal di berus gigi

Anda mungkin tidak mempercayainya, tetapi sikat gigi adalah tempat tinggal sejumlah besar bakteria dan virus:

  • Mutans streptococcus, penyebab hakisan enamel gigi, kerosakan gigi, dan karies gigi
  • E. Coli, penyebab utama cirit-birit
  • Streptokokus beta-hemolitik, penyebab radang tekak
  • Staphylococci, penyebab jangkitan kulit
  • Porphy-romonas gingivalis, penyebab penyakit gusi
  • Candida albicans, menyebabkan ruam, kulit kering, kelemumur, kurap, kaki atlet
  • Herpes simplex
  • Hepatitis A, B dan C

Berus gigi sangat mudah tercemar

Dari sinki

Semasa anda mencuci tangan, air yang disimbah dari tangan anda boleh melekat pada berus gigi. Ini bermaksud bakteria dan virus yang anda cuba cuci tangan dapat dibawa masuk ke mulut anda!

Dari tandas

Apabila anda membersihkan tandas dengan penutup terbuka, bakteria dan virus dari percikan tandas boleh tinggal di udara cukup lama untuk menempel di setiap permukaan bilik mandi. Sekiranya anda meletakkan berus gigi di lantai bilik mandi, ia sama dengan menggunakannya untuk menyikat tapak kaki.

Bagaimana anda menjaga berus gigi anda bersih?

1. Elakkan pembungkusan plastik

Sekiranya disimpan di dalam bekas kedap udara, sikat gigi anda tidak akan kering di antara berus, dan ini mendorong pertumbuhan acuan. Yang lebih teruk lagi, jika anda menyimpan banyak sikat gigi dengan kepala saling menyentuh, bakteria dan virus boleh merebak dari berus gigi ke sikat gigi, terutamanya jika ahli keluarga mempunyai sejarah penyakit.

2. Gunakan ubat gigi yang betul

Ubat gigi yang mengandungi triclosan atau kopolimer lebih baik daripada ubat gigi fluorida biasa untuk membunuh bakteria mulut, jadi juga dapat menjaga sikat gigi anda bersih.

3. Jangan berkongsi berus gigi dengan orang lain

Walaupun ahli keluarga anda, jangan berkongsi berus gigi dengan mereka kerana ini boleh menjadikan bakteria dan virus merebak dengan lebih mudah.

4. Bersihkan dengan betul

Pastikan merendam berus gigi dengan hidrogen peroksida atau ubat kumur dengan sifat antibakteria, terutamanya setelah anda menjatuhkannya di lantai bilik mandi. Letakkan berus gigi elektrik anda di mesin basuh pinggan jika anda mesti membersihkannya dengan betul.

5. Turunkan penutup tandas sebelum menggunakansiram

Untuk mengelakkan bakteria bebas terbang di udara, pastikan untuk menurunkan penutup tandas sebelum anda membersihkan tandas.

6. Tukar berus gigi anda dengan kerap

Ingatlah untuk mengganti berus gigi anda sekurang-kurangnya setiap tiga hingga empat bulan, atau jika bulu-bulu itu tergelincir dan lusuh. Gunakan berus gigi yang baru, berkesan dan berkualiti untuk menyingkirkan bakteria.

Kumpulan Kesihatan Hello tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.