Kesihatan lelaki

Pelbagai Punca Pembengkakan Scrotal (Scrotum Pouch) •

Pembengkakan skrotum adalah gangguan yang menyebabkan ketulan, pembengkakan, atau pembesaran testis (skrotum) pada lelaki. Skrotum itu sendiri, atau juga dikenal sebagai skrotum, adalah kantung kulit yang bertanggungjawab untuk menghasilkan, menyimpan, dan mengatur sperma dan pelbagai hormon lelaki. Keabnormalan skrotum ini dapat terjadi, antara lain, disebabkan oleh penumpukan cairan, pertumbuhan pelbagai tisu yang tidak normal, dan isi skrotum yang bengkak, mengeras, atau meradang. Dalam beberapa kes, pembengkakan skrotum tidak akan menjadi barah. Walau bagaimanapun, penyakit ini berisiko menjadi tumor jinak atau bahkan barah testis.

Penyebab pembengkakan skrotum

Pembengkakan skrotum lebih kerap berlaku pada lelaki dewasa berbanding kanak-kanak. Mereka yang dilahirkan dengan kelainan pada skrotum, testis, dan ginjal juga lebih berisiko mengalami pembengkakan skrotum. Namun, pada dasarnya penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja kerana alasan berikut.

 • Penyakit kelamin seperti klamidia boleh menyebabkan keradangan saluran sperma (epididimis) yang akan mencetuskan penyakit massa skrotum.
 • Hidrokel atau pengumpulan cecair di skrotum memungkinkan pembentukan jisim skrotum. Dalam keadaan normal, skrotum hanya menahan sedikit cecair, jadi akan ada pembengkakan jika terlalu banyak cecair terkumpul.
 • Kanser testis biasanya bermula dengan pertumbuhan sel-sel abnormal pada testis yang kemudian berubah menjadi sel barah. Sel-sel ini akan menyebabkan pembengkakan skrotum.
 • Jangkitan virus yang menyebabkan keradangan testis.
 • Saraf mencubit di testis dan zakar.
 • Hernia disebabkan oleh kelemahan lapisan otot dinding perut.

Tanda-tanda apa yang perlu anda perhatikan?

Sekiranya anda mengalami salah satu daripada gejala dan tanda-tanda massa skrotum berikut, dapatkan nasihat segera dan dapatkan rawatan perubatan.

 • Kemunculan benjolan yang tidak wajar
 • Sakit di bahagian perut, pangkal paha, dan tulang ekor yang menyerang secara tiba-tiba
 • Testis bengkak dan mengeras
 • Kulit skrotum kemerahan
 • Pening dan muntah
 • Demam (jika pembengkakan skrotum disebabkan oleh jangkitan)

Untuk mendapatkan diagnosis pembengkakan skrotum, anda akan diminta menjalani beberapa pemeriksaan seperti ujian fizikal, ujian ultrasound, ujian air kencing, ujian darah, dan imbasan tomografi (CT).

Rawatan dan pengurusan pembengkakan skrotum

Sebilangan besar kes pembengkakan skrotum dapat disembuhkan dengan rawatan segera dan sesuai. Tindakan yang diambil untuk merawat dan merawat keadaan ini berbeza-beza, bergantung kepada penyebab penyakit itu sendiri.

Sekiranya pembengkakan disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor anda akan menetapkan antibiotik dan ubat penghilang rasa sakit. Anda juga akan disarankan untuk berehat dan menjaga diet yang seimbang.

Sekiranya tumor dijumpai di skrotum, biasanya rawatan yang ditawarkan adalah pembedahan dan pengurasan tumor. Tindakan ini juga dipengaruhi oleh pelbagai faktor seperti risiko kemandulan atau jangkitan.

Untuk massa skrotum yang berlaku disebabkan oleh pertumbuhan sel-sel barah di testis, anda boleh memilih untuk menjalani radioterapi, kemoterapi, atau pembedahan sel-sel kanser. Pilihan ini bergantung pada keadaan sel barah, sama ada ia hanya tumbuh di testis atau telah merebak ke bahagian tubuh yang lain. Di samping itu, usia dan keadaan kesihatan umum anda akan diambil kira semasa menentukan rawatan dan rawatan terbaik untuk anda.

Dalam beberapa kes, skrotum anda bahkan tidak memerlukan rawatan. Sekiranya diagnosis menunjukkan bahawa pembengkakan skrotum anda tidak terlalu besar dan tidak menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan, doktor anda boleh membiarkannya.

Cara mencegah pembengkakan skrotum

Keadaan ini dapat dicegah dari awal. Pastikan anda menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks untuk mencegah penyebaran penyakit kelamin. Anda juga boleh menggunakan pelindung zakar ( cawan atletik) semasa bersenam untuk mengelakkan kecederaan yang tidak diingini.

Anda juga boleh melakukan pemeriksaan diri sebulan sekali sehingga anda dapat mengesan massa skrotum atau penyakit lain sejak awal. Lakukan pemeriksaan ini setelah anda mandi air suam dan berdiri di hadapan cermin. Perhatikan sama ada ruam atau kemerahan muncul pada kulit. Letakkan jari telunjuk dan tengah anda di bawah testis dan ibu jari anda di atas. Periksa skrotum dan rasakan benjolan dengan jari anda. Jangan takut jika testis anda berbeza antara satu sama lain kerana ini normal. Secara amnya, testis kanan lebih besar daripada testis kiri, yang normal. Tetapi, jika anda menemui benjolan, kemerahan pada kulit, atau sakit pada skrotum, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

BACA JUGA:

 • 10 Fakta Mengenai Testis yang Mungkin Anda Tidak Tahu
 • Kepentingan Pemeriksaan Kendiri terhadap Zakar
 • Kenali 7 Ciri Fizikal Zakar yang Sihat