Kesihatan mental

5 Cara Terbaik untuk Anak Luar Negara Mengatasi Rindu

Rindu orang di rumah jauh, tetapi tidak dapat pulang kerana kehabisan tiket atau terpaksa bekerja lebih masa? Menjadi anak luar negara boleh dikatakan pengalaman hidup yang pahit. Terutama ketika merasa rindu (rindu) bertembung dengan masalah jarak, masa dan terutama wang. Tetapi jika musim percutian ini anda tidak dapat pulang, jangan sedih.

Rasa rindu itu adil, sungguh!

Tidak ada rasa malu untuk mengakui bahawa anda merindui rumah. Berpindah ke tempat yang sama sekali baru bermaksud anda harus mengubah tabiat lama untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran anda. Contohnya, semudah pulang dari kuliah atau tempat kerja. Sekarang anda harus mencari makanan anda sendiri, sementara di rumah ibu anda menunggu anda pulang dengan sepiring nasi hangat dan lauk kegemaran anda.

Perubahan persekitaran ini tidak dapat disangkal lagi dengan keadaan emosi dan psikologi anda. Tidak jarang anda dapat merasa bosan dan tidak selesa sehingga anda benar-benar ingin pulang untuk merasakan keakraban kembali seperti sebelumnya.

Sebilangan orang mungkin mengalami keluhan fizikal ketika mereka kehilangan kampung halaman, seperti sakit perut, sukar tidur dengan nyenyak, sakit kepala, sukar untuk fokus dan berfikir dengan jelas, selalu merasa letih, dan mengalami kesukaran untuk makan.

Perasaan rindu ini mungkin terasa paling membebankan bagi golongan muda yang sebelumnya tidak tinggal jauh dari rumah mereka untuk jangka masa yang singkat. Hal yang sama berlaku untuk orang yang sebelumnya mempunyai riwayat kemurungan dan gangguan kecemasan, dan yang tidak mendapat sokongan daripada keluarga atau saudara terdekat untuk berhijrah.

Di samping itu, risikonya rindu juga dilaporkan paling tinggi pada wanita dan orang yang berhijrah kerana mereka terpaksa atau tidak atas kehendak mereka sendiri.

Kenapa?

Adalah wajar bagi kanak-kanak untuk merasa rindu di tanah air. Kerana setelah bertahun-tahun meluangkan masa anda tumbuh di satu tempat dengan orang yang anda kenal dekat, tentu sukar apabila anda harus berpisah dan membina kehidupan baru tanpa mereka.

Sejak kecil, kita sudah terbiasa dengan pemikiran bahawa rumah kita adalah tempat perlindungan paling selamat dan ideal. Oleh itu, apabila keadaan memerlukan kita menjauh dari rumah, alam bawah sedar kita merasakan perubahan ini sebagai tekanan atau ancaman terhadap kesejahteraan kita. Di samping itu, pengetahuan kami tentang tempat yang tidak dikenali masih terhad sehingga timbul perasaan negatif mengenai tempat kediaman baru anda. Bermula dari ketakutan, kegelisahan, tidak merasa seperti di rumah, hingga panik.

Pemikiran ini akan terus ada sehingga tanpa menyedarinya, menimbulkan kecenderungan untuk membandingkannya dengan kampung halaman anda. Semakin besar perbezaan antara keduanya (misalnya, bahasa yang berlainan, budaya yang berlainan, dan makanan yang berbeza), maka perasaan negatif ini akan terasa lebih membebankan. Ini tentu dapat membuat anda lebih kecewa, dan merasa kesepian dan terpencil.

Petua untuk mengatasi rindu pada anak luar negara

Apabila anda jauh dari kampung halaman, anda merasa rindu adalah perkara semula jadi. Namun, jangan biarkan kerinduan ini memberi kesan negatif kepada kesihatan anda, baik secara fizikal dan psikologi.

Ingat mengapa anda pergi. Fikirkan juga apakah kesan jangka panjang terhadap kehidupan anda pada masa akan datang. Apabila alasan untuk perjalanan ke luar negara akhirnya berakhir, sama ada kuliah atau pekerjaan, anda pasti akan merasa bangga dengan diri sendiri kerana dapat bertahan dalam segala liku-liku hidup di tempat asing.

Bila berbual dan panggilan video tidak cukup berkesan untuk mengatasi kerinduan yang telah memakan jiwa, cubalah petua berikut untuk menghilangkan kesunyian:

1. Cari aktiviti baru

Menurut penyelidikan oleh American Camp Association, salah satu kaedah yang paling berkesan untuk menghilangkan rindu adalah dengan menjaga kesibukan anda.

Oleh itu, cubalah mencari sebanyak mungkin aktiviti positif untuk mengisi masa lapang dan luangkan fikiran anda. Contohnya, "main peranan" seperti pelancong dan terokai tempat-tempat unik di kawasan ini. Gali juga maklumat mengenai acara menarik, seperti acara sukan, festival muzik, dan persembahan teater.

Tidak ada salahnya menyertai kelab atau mengikuti kursus. Selain membuat anda sibuk, ia juga membuka peluang untuk menjalin hubungan dan rakan baru.

2. Hiasan bilik tidur sesenang mungkin

Bagi kanak-kanak di luar negara, bilik tidur bukan sahaja tempat berehat tetapi juga tempat setelah melakukan banyak aktiviti dan menyimpan pelbagai barang penting.

Baiklah, cubalah kemas dan susun semula bilik tidur anda agar senyaman mungkin. Sekiranya boleh, minta orang di rumah untuk menghantar barang yang mengingatkan anda dan letakkan di bilik tidur anda sebagai peringatan kepada kampung halaman anda. Anda juga boleh meminta mereka menghantar makanan kegemaran anda di rumah.

Jadikan bilik baru anda selesa dan sedekat mungkin dengan bilik anda di rumah lama.

3. Berbual dengan anak-anak di luar negara

Sekiranya rindu sangat kuat sehingga anda merasa sedih dan ingin menangis, jangan menahan diri. Menangis sehingga anda merasa lebih lega. Tidak ada yang salah dengan menangis kerana menyesuaikan diri memerlukan masa dan kerinduan adalah wajar.

Cara lain adalah dengan mempercayai seseorang yang anda percayai. Cuba berkongsi pengalaman dengan orang-orang yang juga sedang atau pernah ke luar negara. Terdapat banyak orang di luar sana yang berada di kapal yang sama dengan anda sehingga anda tahu anda tidak keseorangan.

4. Cari positif mengenai tempat itu

Apabila anda lapang, cuba duduk dan fikirkan perkara positif yang anda alami selama ini di tempat baru anda.

Contohnya, anda boleh mendapatkan kebebasan yang mungkin tidak anda miliki di rumah lama anda. Sulu menerapkan perintah berkurung di rumah sehingga anda tidak boleh bebas bergaul dengan rakan untuk bermain atau menyelesaikan tugas. Semasa berada di tempat baru ini, anda sendiri yang menentukan waktu perintah berkurung untuk diri sendiri.

Terutama? Mungkin udara dan persekitaran di tempat sekarang jauh lebih bersih dan indah daripada kampung halaman anda. Sekarang anda mungkin juga tidak perlu lagi memakan hati anda kerana anda kesal kerana terperangkap dalam lalu lintas seperti dulu.

Mengingat perkara-perkara positif ini akan membantu "merapikan" pikiran panik anda. Dengan cara itu, anda akan menyedari bahawa sesuatu yang baru dan tidak biasa tidak selalu buruk.

5. Rujuk doktor

Anda juga boleh mengikuti program kaunseling dengan ahli psikologi untuk membantu mengurangkan perasaan kesepian dan kegelisahan yang disebabkan oleh rindu.

Adalah sangat penting untuk memantau keadaan psikologi anda agar anda tidak terjerumus dalam fasa kemurungan. Kaunseling juga sangat berguna untuk mengesan dan mengatasi gejala kemurungan yang mungkin muncul sebelum terlambat