Kesihatan

Jangan Biarkan Telur Membusuk, Fahami Masa Luput •

Sebagai bahan makanan yang paling kerap dimakan, anda mungkin membeli dan menyimpan telur dalam jumlah banyak. Malangnya, ramai yang tidak menyedari bahawa telur juga mempunyai tarikh luput sendiri. Telur memang boleh bertahan lama jika disimpan dengan cara yang betul. Tetapi seperti makanan mentah pada umumnya, telur juga boleh menjadi busuk ketika disimpan terlalu lama walaupun pada suhu sejuk. Jadi, sampai bila telur mesti selamat untuk dimakan?

Agar tidak reput, berapa lama menyimpan telur?

Telur sebenarnya boleh bertahan lama jika disimpan dengan betul di dalam peti sejuk. Semakin sejuk suhu, semakin lama tahan.

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) atau yang setara dengan POM di Indonesia, mengesyorkan menyimpan telur pada suhu yang tepat. Suhu yang tepat di bawah 7 darjah Celsius.

Namun, tempat penyimpanan berbeza, masa tamat yang berbeza. Menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, ketika cangkang masih dilindungi, telur dapat bertahan hingga 4 hingga 5 minggu jika disimpan di dalam peti sejuk. Sebaliknya, apabila disimpan di dalam rumah, telur membusuk lebih cepat dan hanya boleh bertahan hingga 3 minggu.

Sementara itu, telur rebus juga merosakkan lebih cepat apabila disimpan pada suhu bilik. Ini kerana suhu bilik yang cenderung panas dapat menghancurkan lapisan yang melindungi liang telur.

Akhirnya, bakteria dapat masuk dengan mudah sehingga telur menjadi busuk. Walau bagaimanapun, telur juga dapat bertahan tanpa cangkang selagi disimpan di dalam peti sejuk beku. Dalam keadaan ini, ia boleh bertahan sehingga 1 tahun.

Di mana anda harus menyimpan telur supaya tidak menjadi teruk?

Sebenarnya, sangat baik jika anda ingin menyimpan telur pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk. Dengan syarat, anda tahu betul bila telur tidak layak dimakan atau habis.

Apa yang jelas, telur akan bertahan lebih lama jika disimpan di dalam peti sejuk. Anda juga harus memperhatikan kedudukan menyimpan telur di dalam peti sejuk. Sebaiknya simpan telur di dalam peti sejuk supaya suhu di sekitar telur sentiasa stabil dan tidak terjejas sekiranya anda membuka penutup peti sejuk.

Bukan itu sahaja, cubalah menjauhkan telur daripada makanan lain. Ini kerana boleh menimbulkan risiko pencemaran. Untuk menjadikannya lebih tahan lama, anda juga boleh menyimpan telur di dalam kotak kadbod yang biasanya terdapat pada bungkusan telur.

Ini dilakukan untuk mengelakkan pencemaran dari perkembangan bakteria Salmonella yang terkandung dalam telur.

Bahaya memakan telur busuk

Telur boleh reput biasanya terjadi kerana sebilangan besar bakteria Salmonella di dalam telur. Sekiranya anda tidak memperhatikan tarikh luput telur, anda boleh memasak telur basi secara tidak sengaja dan kemudian dijadikan sebagai makanan.

Akibatnya, anda boleh mengalami keracunan makanan yang dicirikan oleh keluhan mual, muntah, cirit-birit, demam, sakit perut, sakit kepala, sakit badan. Keluhan boleh muncul 1-3 hari selepas makan makanan yang tercemar bakteria tetapi juga boleh muncul 20 minit-6 minggu kemudian. Gejala yang muncul boleh berbeza-beza dan boleh menyebabkan komplikasi.