Kesihatan Seksual

Mengambil Pil Pengawalan Kelahiran Membuat Kitaran Menstruasi Tidak Teratur, Apa Sebabnya?

Selama belasan tahun terakhir, pemerintah telah mempromosikan program "dua anak sahaja". Program yang sering anda dengar dengan nama Family Planning (KB). Terdapat kempen yang dilakukan untuk pasangan suami isteri untuk mengikuti program ini. Untuk mengurangkan kadar kelahiran, pelbagai pilihan kontrasepsi disediakan. Terdapat pelbagai jenis perancangan keluarga, termasuk pil, suntikan, dan cincin. Walau bagaimanapun, pengambilan pil kawalan kelahiran bermakna hormon anda juga akan berubah. Lalu, adakah kesan pada kitaran haid?

Bagaimana pil kawalan kelahiran mempengaruhi kitaran haid?

Pil kawalan kelahiran berfungsi untuk mencegah kehamilan dengan mengubah kitaran haid. Kandungan dalam pil adalah dalam bentuk hormon yang dapat menghentikan ovulasi.

Pil kawalan kelahiran juga dapat mengurangkan gejala sindrom pramenstruasi (PMS). Apabila anda berhenti mengambil pil kawalan kelahiran, kitaran anda akan kembali normal.

Kontraseptif oral ini melibatkan hormon estrogen dan progestin (hormon progesteron sintetik) agar dapat berfungsi.

Selain menghentikan ovulasi, kontrasepsi juga berfungsi dengan mengubah lapisan rahim dan lendir serviks untuk mengelakkan sperma menyuburkan telur.

Persenyawaan berlaku apabila sperma dapat melalui tiub fallopio dan sampai ke telur.

Pil kawalan kelahiran berfungsi dengan jangka masa yang berbeza, dan dos yang digunakan berbeza-beza bergantung pada produk yang digunakan.

Apabila anda menjalani minggu tanpa pil kawalan kelahiran, hormon dalam badan kembali normal dan memicu rahim untuk melapisi lapisannya, menyebabkan haid.

Dos pil kawalan kelahiran ini sebenarnya rendah, jadi ringan untuk dimakan, mempunyai jangka waktu yang pendek, dan biasa digunakan.

Apa yang akan berlaku apabila kita berhenti mengambil pil kawalan kelahiran?

Seperti yang disebutkan di atas, setelah anda berhenti mengambil pil kawalan kelahiran, kitaran haid anda akan kembali normal, dan anda berpeluang untuk hamil.

Kehamilan boleh berlaku hanya dalam beberapa hari setelah anda berhenti minum pil atau anda mungkin perlu menunggu 2 hingga 4 minggu.

Walau bagaimanapun, ada yang mungkin mengalami berbulan-bulan untuk ovulasi berlaku dan tubuh kembali ke kitaran haid yang normal.

Pada wanita yang mempunyai kitaran haid yang tidak normal sebelum mengambil pil kawalan kelahiran, biasanya akan ada kelewatan dalam kitaran sehingga sepenuhnya kembali normal.

Ada mitos yang mengatakan bahawa mengambil pil kawalan kelahiran untuk jangka masa tertentu boleh menyebabkan kemandulan.

Walau bagaimanapun, maklumat ini tidak terbukti kerana terdapat banyak wanita yang hamil sebaik sahaja berhenti mengambil pil kawalan kelahiran.

Terdapat juga pendapat lain yang menyatakan bahawa anda boleh mengambil pil kawalan kelahiran untuk membantu kitaran haid anda berjalan dengan kerap.

Apabila anda berhenti mengambilnya, anda mungkin akan kembali ke kitaran yang tidak teratur atau sebaliknya, kitaran tersebut akan menjadi lebih konsisten.

Sekiranya anda mahu kitaran anda kembali normal, tetapi tidak mahu mengambil pil kawalan kelahiran dan tidak mahu hamil, anda boleh menggunakan alat kontrasepsi lain, seperti kondom.

Bagaimana jika kitaran haid juga tidak kembali normal?

Sekiranya kitaran haid anda tidak kembali normal selepas beberapa bulan, doktor anda mungkin menguji tahap hormon anda, termasuk gonadotropin korionik manusia (HCG).

HCG adalah hormon yang dihasilkan semasa kehamilan.

Memeriksa jumlah hormon dalam badan juga dapat membantu anda mengetahui apakah ada masalah dengan kelenjar endokrin yang mengeluarkan hormon ke dalam darah.

Sebagai tambahan kepada masalah melambatkan kehamilan, jika haid tidak kembali normal, mungkin ada keadaan lain yang menyebabkannya, termasuk:

  • Disfungsi ovari, termasuk menopaus pramatang - walaupun disebutkan di atas bahawa tidak mungkin berlaku semasa kemandulan, selalu ada risiko pada beberapa orang
  • Tahap tekanan yang tinggi menjadi tinggi
  • Mengalami kegelisahan kronik
  • Perubahan berat badan yang melampau

Apabila anda ingin berhenti mengambil pil kawalan kelahiran, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda, tanpa mengira sebabnya, sama ada merancang untuk hamil atau memutuskan untuk menukar kepada bentuk kontrasepsi yang lain.

Ini kerana setiap pil kawalan kelahiran mempunyai dos, jenis, dan cara kerja yang berbeza, misalnya pil kawalan kelahiran 1 bulan dan pil kawalan kelahiran 3 bulan.

Berbincang dengan doktor, anda akan mendapat maklumat mengenai apa yang sebenarnya akan berlaku pada badan anda, terutamanya sistem pembiakan.