Kecergasan

Mengenal TRX Sports, apakah faedah untuk badan?

Dari banyak jenis sukan yang kini popular, TRX mungkin menjadi pilihan anda untuk latihan kekuatan otot. Inilah semua maklumat lengkap mengenai jenis sukan yang dipopularkan oleh banyak selebriti di media sosial.

Apa itu sukan TRX?

TRX bermaksud latihan ketahanan badan secara total. Sukan TRX pada asalnya dirancang untuk askar tentera Amerika Syarikat yang memerlukan latihan dalaman yang ketat. Dengan rejimen senaman ini, anda hanya menggunakan berat badan anda sendiri untuk membina otot. Apa yang anda perlukan untuk membantu latihan anda adalah tali khas.

Manfaat sukan TRX untuk kesihatan

Salah satu kelebihan latihan TRX telah terbukti dalam kajian yang melibatkan 16 orang peserta. Dalam kajian ini, para peserta diminta untuk melakukan sesi TRX 3 kali seminggu, selama 8 minggu berturut-turut. Pada akhir kajian, didapati bahawa rata-rata, peserta mengalami penurunan kadar lemak badan dan mempunyai jisim otot yang lebih berat.

Pakar juga menyatakan bahawa selama satu jam melakukan TRX, anda dapat membakar kira-kira 350-550 kalori, bergantung pada setiap prestasi latihan. Jadi, senaman TRX cukup untuk membantu menurunkan berat badan. Sebenarnya, dalam penyelidikan yang disebutkan sebelumnya, latihan ini terbukti dapat mengurangkan lilitan pinggang.

Panduan untuk melakukan latihan TRX untuk pemula

Semua orang boleh melakukan sukan TRX, walaupun untuk pemula. Sebabnya, pergerakan yang dilakukan ketika melakukan TRX bukanlah pergerakan berimpak tinggi . Latihan memberi tumpuan untuk menggerakkan semua otot badan anda, tetapi dalam gerakan perlahan.

Jadi, pergerakan apa yang boleh dilakukan jika anda ingin mencuba TRX? Inilah langkah yang boleh anda cuba.

1. Lompat setinggan

sumber: www.shape.com

Bukan jongkok biasa, tetapi anda harus melakukan lompatan pada akhir pergerakan. Jadi pertama, tarik tali dan kemudian lakukan jongkok. Pastikan tali tidak longgar. Kemudian, tolak tumit anda dan lakukan lompatan. Lakukan pergerakan ini beberapa kali.

2. Lenguh kaki tunggal

sumber: www.shape.com

Tarik tali dan luruskan ke dada. Seterusnya, bengkokkan satu kaki dan turunkan badan. Sementara itu, luruskan kaki yang lain semasa badan ke bawah. Kemudian, angkat badan dan lakukan pergerakan semula.

3. Melatih bisep

sumber: www.shape.com

Rentangkan kaki anda selebar bahu, kemudian tarik tali sehingga terbentang. Kemudian, selangkah ke hadapan. Apabila anda melangkah selangkah ke depan, bengkokkan tangan ke atas sambil memegang tali. Kemudian, luruskan lengan anda dan bengkokkan lengan anda lagi. Lakukan ini beberapa kali.

4. Tolak ke atas

xumber: www.shape.com

Push up dengan tali TRX tidak jauh berbeza, kali ini pegang tali terus ke bawah. Kemudian selangkah ke belakang dan bengkokkan tangan anda. Lakukan pergerakan ini seolah-olah anda melakukan push up.

Ingat, jika anda seorang pemula, anda harus melakukannya dengan pelatih peribadi untuk mengelakkan kecederaan.