Kesihatan mental

Berkahwin dengan lelaki yang lebih tua, ini adalah kelebihan dan risiko

Secara amnya, jurang usia antara pasangan yang berjauhan 10 tahun masih dianggap normal oleh masyarakat. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa keputusan yang diambil oleh seorang wanita untuk mengahwini seorang lelaki yang jauh lebih tua sering menjadi subjek dari mulut ke mulut. Sebenarnya, tidak ada batasan yang jelas mengenai perbezaan usia yang mutlak dan ideal untuk hubungan. Terlepas dari usia, ada banyak pertimbangan lain yang membuat seorang wanita ingin berkahwin dengan lelaki yang lebih tua. Ada apa-apa?

Apa yang menanti dalam kehidupan baru anda sebagai teman hidup lelaki yang jauh lebih tua

1. Lebih berpengalaman dalam hidup

Semakin tua anda, semakin dewasa anda. Anda yang memilih untuk berkahwin dengan lelaki yang lebih tua tidak perlu ragu-ragu lagi mengenai sokongan hati dan prinsip hidup anda, kerana lelaki pertengahan umur mempunyai pemikiran yang lebih matang dan bijak sehingga mereka dapat memberikan keselesaan dan rasa keselamatan.

Mereka tidak suka konflik sepele atau ledakan marah. Mereka cukup pandai berperilaku dan mengatur emosi dan mood mereka. Mereka juga cenderung menuntut lebih sedikit, kerana mereka melihat dunia dengan pandangan yang lebih realistik.

Bukan itu sahaja, lelaki dewasa juga berhati-hati dalam membuat pilihan. Kerana mereka sudah cukup makan garam kehidupan, sama ada dalam kerjaya, pengetahuan, atau pengalaman hidup mereka. Oleh itu, mereka juga boleh menjadi "bapa" tokoh yang dapat memberikan nasihat atau nasihat mengenai masalah yang anda hadapi atau hanya berkongsi cerita.

2. Lebih selamat dari segi kewangan

Secara amnya, anda tidak perlu terlalu risau tentang masalah kewangan sekiranya anda memutuskan untuk berkahwin dengan lelaki yang jauh lebih tua. Sebilangan besar dari mereka sudah mempunyai kerjaya dan kewangan yang mapan, oleh itu mereka juga dapat menyokong tanggungan lain.

Namun, itu tidak bermaksud bahawa anda menikahinya, hanya tergoda oleh godaan kekayaan yang banyak sehingga anda tidak perlu lagi risau membayar pangsapuri atau kereta. Anda harus ingat bahawa apa yang mereka ada hari ini adalah kerana lelaki seperti mereka adalah lelaki yang pintar dan bekerja keras.

3. Lebih romantik

Ramai wanita memilih pasangan yang lebih tua kerana mereka dianggap lebih komited, lebih setia, lebih sabar, lebih stabil secara emosional, dan tahu bagaimana memperlakukan seorang wanita dengan baik dan membuat anda merasa disayangi.

Dari sudut pandangan lelaki, mereka merasa selesa dengan wanita yang lebih muda kerana wanita yang mereka nikahi mampu menimbulkan perasaan 'kembali muda'. Itulah sebabnya mengapa kebanyakan lelaki yang berumur dewasa bersedia untuk mengatasi pasangan mereka dengan perkara-perkara romantis. Dipercayai, lelaki dengan usia yang lebih matang juga akan lebih serius membina hubungan dengan wanita pilihannya.

Bersedia dengan tiga perkara ini sekiranya anda ingin berkahwin dengan lelaki yang lebih tua

1. Mungkin berasa sedikit janggal

Tidak semua orang kadang-kadang dapat menerima pandangan "seorang wanita muda yang mengahwini lelaki paruh baya" dengan pemikiran positif. Perbezaan budaya juga boleh mempengaruhi pertimbangan orang tentang apakah jurang usia antara suami dan isteri adalah wajar.

Oleh itu, bersiaplah dengan cercaan dan pandangan aneh dari orang di sekeliling anda apabila anda memutuskan untuk berkahwin dengan lelaki yang lebih tua. Walau bagaimanapun, cubalah untuk tidak terlalu memikirkan apa yang orang lain fikirkan. Selagi anda berdua benar-benar saling mencintai dan perkahwinan anda tidak paksaan dan tidak melanggar undang-undang, tidak mengapa.

2. Menguasai hubungan

Semakin lama seseorang hidup di dunia, semakin banyak asam dan garam kehidupan yang dilaluinya. Pengalaman hidup yang banyak ini mempengaruhi kekuatan watak seseorang. Walau bagaimanapun, ini boleh berubah menjadi dominasi dalam hubungan. Tidak menghairankan bahawa lelaki lebih terkawal, dari perkara kecil seperti memutuskan tempat makan hingga perkara besar seperti menentukan kerjaya pasangan mereka.

Sikap ini kemudiannya sering dikaitkan dengan kepemilikan yang juga dapat menghantui hubungan anda. Lelaki dominan percaya bahawa wanita harus mengikutinya dan melakukan perkara mengikut kehendak mereka. Terutama jika anda tidak merungut tentang dominasi suami anda, keadaan ini tentunya tidak sesuai untuk masa depan hubungan.

3. Masalah seks dan keturunan

Merancang kehamilan dengan pasangan lelaki yang sudah cukup umur mempunyai risiko sendiri. Selepas usia 35 tahun, kesuburan lelaki cenderung menurun, jadi anda mungkin sukar hamil.

Walaupun pada usia 70 atau 80 tahun, seorang lelaki masih boleh mempunyai anak, tetapi masih memerlukan masa lebih lama untuk dapat menyuburkan pasangannya. Malah sehingga bertahun-tahun.

Ini disebabkan oleh pelbagai keadaan yang berkaitan dengan penuaan, seperti penurunan testosteron dan kualiti sperma, masalah seksual seperti disfungsi ereksi dan kesukaran orgasme, kepada peningkatan risiko keadaan perubatan tertentu seperti diabetes yang dapat mempengaruhi kualiti hubungan seksual dan akhirnya kesuburan peluang.

Jurang umur wanita juga boleh mempengaruhi. Dengan mengandaikan bahawa tanpa mengira usia wanita, peluang wanita untuk hamil dilaporkan lebih kecil ketika pasangan mereka berusia 5 tahun lebih tua daripada ketika pasangan mereka berumur sama.