Kecergasan

Kepentingan Mengukur Denyutan Jantung Semasa Bersukan

Sekiranya anda ingin menjalani kehidupan yang sihat, senaman boleh menjadi salah satu cara untuk mencapainya. Namun, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika bersenam, salah satunya adalah mengukur kadar degupan jantung anda secara berkala. Betul, mengapa anda perlu melakukan ini? Ayuh, cari tahu mengapa dalam ulasan berikut.

Mengapa anda perlu mengukur degupan jantung anda semasa bersenam?

Senaman memang memberi manfaat kepada badan. Walau bagaimanapun, setiap jenis sukan mempunyai kelebihan tersendiri. Sekiranya anda ingin meningkatkan kesihatan jantung, jenis senaman yang disyorkan adalah kardio.

Latihan ini dapat meningkatkan aliran dan jumlah darah yang kembali ke jantung sehingga jantung berdegup lebih cepat.

Semasa bersenam, disarankan agar anda mengukur degupan jantung anda. Tujuannya, supaya anda tahu latihan itu memenuhi tujuan atau tidak, terutama untuk meningkatkan kesihatan jantung dan menurunkan berat badan.

Menurut Gateway Region YMCA, mengukur kadar denyutan jantung semasa bersenam memungkinkan orang mengetahui sasaran degupan jantung yang ingin mereka capai. Ini juga dikenali sebagai zon denyut jantung sasaran.

Contohnya, semasa anda berlari dan memeriksa degupan jantung anda, hasilnya masih di bawah sasaran. Ini bermaksud, anda perlu meningkatkan aktiviti yang anda lakukan, seperti mempercepat larian anda.

Walau bagaimanapun, ini juga boleh berlaku sebaliknya. Sekiranya setelah diperiksa, degupan jantung anda berada di atas sasaran, itu bermakna anda tidak perlu memaksa diri untuk terus berlari dengan pantas.

Kurangkan kelajuan anda secara beransur-ansur sehingga degupan jantung anda kembali ke zon sasaran yang selamat.

Ingat, bersenam terlalu keras boleh memberi kesan sampingan yang berbahaya, terutamanya jika anda seorang pemula.

Keadaan ini secara amnya menyukarkan anda untuk bernafas secara normal untuk sementara waktu atau perasaan tidak selesa di dada anda.

Cara mengukur degupan jantung semasa bersenam

Mengukur kadar degupan jantung boleh dilakukan dengan pelbagai cara, iaitu menggunakan alat atau secara manual. Alat yang digunakan biasanya jam pintar atau jalur pintar dipakai seperti jam tangan.

Namun, jika anda tidak mempunyai alat ini, anda boleh memeriksanya secara manual dengan cara berikut.

1. Melalui nadi arteri radial

Kaedah ini melibatkan mencari arteri radial di pergelangan tangan untuk mengukur kadar denyutan jantung semasa bersenam.

Letakkan jari telunjuk dan tengah anda di pergelangan tangan. Jangan gunakan ibu jari anda kerana ia akan menyukarkan anda untuk mengira nadi anda dengan tepat.

Anda mungkin perlu merasakan nadi. Sebaik sahaja anda menemuinya, pegang jari anda selama 15 saat dan hitung berapa banyak rentak yang mereka ada.

Hasilnya, maka anda membiak 4 kali. Kaedah ini boleh digunakan jika nadi anda tetap. Walau bagaimanapun, jika nadi anda tidak teratur, hitung selama 60 saat atau 1 minit.

Contohnya, jika dalam 15 minit jantung anda berdegup 20 kali, jumlah denyutan nadi adalah 80 denyutan seminit (bpm).

2. Melalui nadi arteri karotid

Kaedah lain untuk mengukur kadar denyutan jantung adalah melalui denyutan arteri karotid. Arteri karotid berada di leher yang bertanggungjawab untuk menghantar darah ke otak dan kepala.

Letakkan jari tengah dan telunjuk anda di kedua-dua belah leher, sama ada kanan atau kiri. Anda mungkin perlu merasakannya dengan jari untuk mencari arteri.

Sama seperti kaedah sebelumnya, hitung degupan jantung selama 15 saat kemudian kalikan dengan 4 kali untuk mendapatkan degupan jantung seminit.

Sebagai tambahan kepada dua kaedah ini, ada cara lain untuk mengukur kadar denyutan jantung semasa bersenam, iaitu kadar arteri pedis (kawasan kaki atas) dan kadar arteri brakial (kawasan lengan yang bengkok).

Walau bagaimanapun, kedua-dua cara ini agak sukar untuk anda lakukan semasa bersenam.