Pemakanan

Gula dan Garam: Mana Yang Lebih Berisiko Untuk Kesihatan Anda?

Anda mungkin pernah mendengar bahawa makanan manis atau masin yang terlalu banyak memudaratkan kesihatan. Kedua-dua gula dan garam masing-masing mempunyai risiko tersendiri untuk tubuh anda. Namun, antara keduanya, yang mana sebenarnya lebih teruk? Adakah terlalu banyak gula atau terlalu banyak garam? Tenang, berikut adalah pertimbangan para pakar yang harus diberi perhatian dengan teliti.

Mengapa badan kita memerlukan gula dan garam?

Gula sangat diperlukan oleh manusia sebagai sumber karbohidrat sederhana. Karbohidrat diperlukan untuk menghasilkan kalori (tenaga). Tenaga itu sendiri digunakan untuk melaksanakan pelbagai tugas. Contohnya, fungsi kognitif otak, fungsi sistem pencernaan, dan fungsi pergerakan badan.

Sementara itu, zat mineral yang disebut natrium yang terkandung dalam garam diperlukan untuk menjaga keseimbangan cairan tubuh.

Mana yang lebih berbahaya, kebanyakannya gula atau garam?

Pada dasarnya, pengambilan berlebihan tidak baik untuk kesihatan anda. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya untuk mengetahui perbandingan bahaya antara diet kebanyakan gula dan terlalu banyak garam.

Bahaya terlalu banyak garam

Kebimbangan terbesar bagi pakar pemakanan dan pekerja kesihatan mengenai bahaya garam terlalu banyak adalah risiko tekanan darah tinggi (hipertensi). Ini kerana di dalam badan anda natrium garam bertanggungjawab untuk mengekalkan cecair di dalam badan. Sekiranya anda mengambil terlalu banyak garam, semakin banyak cecair akan terbentuk atau terperangkap di saluran darah, ginjal, jantung, dan otak. Kesannya, anda boleh menghidap darah tinggi.

Hipertensi dapat meningkatkan risiko komplikasi maut seperti serangan jantung, kegagalan jantung, dan strok.

Sebilangan besar gula ternyata lebih berbahaya

Bahaya mengambil terlalu banyak gula jauh lebih rumit daripada garam. Sekiranya terlalu banyak garam meningkatkan risiko penyakit jantung anda, terlalu banyak gula boleh membawa kesan yang jauh.

Gula berlebihan akan disimpan oleh badan sebagai simpanan lemak. Jadi, dalam jangka masa pendek, terlalu banyak gula menjadikan anda cepat gemuk. Namun, makan terlalu banyak gula juga dapat meningkatkan risiko hipertensi, obesiti, diabetes, strok, penyakit jantung, dan barah. Ini kerana kadar gula yang berlebihan dapat menyebabkan keradangan dan penuaan sel-sel di dalam badan.

Seperti yang dijelaskan oleh pakar pemakanan dari Pennsylvania State University, Dr. Mike Roussell, kebanyakan gula lebih berbahaya daripada kebanyakan garam kerana ternyata kedua-duanya saling berkaitan.

Sekiranya anda makan terlalu banyak gula, badan anda akan menghasilkan hormon insulin untuk mencerna gula. Sebenarnya, hormon insulin akan meningkatkan fungsi natrium untuk mengekalkan cecair di buah pinggang. Ini tentu membawa kepada hasil yang sama dengan makan terlalu banyak garam, iaitu risiko hipertensi.

Kuncinya adalah diet seimbang

Walaupun kebanyakan gula lebih berbahaya daripada garam berlebihan, itu tidak bermakna anda tidak boleh makan kedua-duanya. Sebabnya, seperti yang dijelaskan sebelumnya, badan anda masih memerlukan gula dan garam dalam had yang munasabah.

Menurut cadangan Kementerian Kesihatan, disarankan agar remaja dan orang dewasa mengehadkan pengambilan gula hingga 5-9 sudu sehari. Untuk pengambilan garam, hadkan satu sudu teh sehari.

Anda juga harus mengelakkan memakan makanan atau makanan ringan yang dibungkus. Sebabnya ialah makanan yang dibungkus lebih tinggi kandungan gula dan garam daripada makanan yang anda sediakan sendiri.