Penyakit berjangkit

Punca Cacar Air dan Pelbagai Faktor Risiko

Cacar air lebih dikenali sebagai penyakit yang hanya dialami oleh kanak-kanak. Sebenarnya, cacar air adalah jangkitan virus yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Tetapi memang, risiko mendapat penyakit ini akan lebih tinggi pada orang yang tidak pernah dijangkiti dan tidak mendapat vaksin cacar air. Jadi, apa yang menyebabkan cacar air? Ayuh, fahami lebih lanjut mengenai tempoh jangkitan virus yang menyebabkan cacar air. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui kapan cacar air lebih cenderung menyebarkan virus.

Kenal pasti virus yang menyebabkan cacar air

Penyebab utama cacar air adalah jangkitan dengan virus varicella-zoster (VZV). Virus ini sangat mudah berjangkit dan dapat merebak dengan cepat, terutama pada orang yang tidak pernah terkena penyakit atau tidak mendapat vaksin.

Penularan boleh berlaku secara langsung dari orang ke orang, sering melalui sentuhan kulit dengan luka cacar atau melalui titisan yang dilepaskan ketika orang yang dijangkiti bernafas, bercakap, bersin, atau batuk.

Sementara itu, penularan tidak langsung berlaku apabila seseorang menyentuh barang yang telah dicemari cecair dari orang yang menghidap cacar.

Penularan dari orang yang dijangkiti boleh bermula apabila gejala awal cacar air seperti demam muncul. Orang yang dijangkiti dapat terus menyebarkan virus sehingga gusi mengering dan mengelupas kulit.

Adakah virus ini berbahaya? Jangkitan virus yang menyebabkan cacar air pada kanak-kanak relatif tidak menyebabkan gejala yang serius. Walau bagaimanapun, cacar air pada orang dewasa boleh kelihatan lebih teruk jika tidak pernah dijangkiti sama sekali. Komplikasi lebih serius.

Menurut tinjauan dari Institut Kualiti dan Kecekapan dalam Penjagaan Kesihatan (IQWiG), jangkitan virus yang menyebabkan penyakit boleh menyebabkan kelainan pada janin jika wanita hamil mengidap cacar air ketika mereka hamil 6 minggu. Sekiranya dijangkiti pada akhir kehamilan, jangkitan virus boleh membahayakan keselamatan rahim.

Perkembangan jangkitan virus yang menyebabkan cacar air

Penyakit ini merangkumi penyakit mengehadkan diri, iaitu jangkitan virus boleh hilang dengan sendirinya. Dalam beberapa hari, bintik-bintik merah akan menjadi elastik dan kemudian mengering, dan tidak lagi berjangkit.

Perubahan gejala cacar air dapat dilihat pada peringkat perkembangan penyakit ini, seperti berikut:

1. Fasa prodromal

Setelah memasuki badan, virus akan menjangkiti mukosa (membran mukus) di saluran pernafasan atau tisu mata. Virus kemudian akan berkembang biak selama 2-4 hari di kelenjar getah bening yang masih berada di saluran pernafasan.

Dari fasa jangkitan awal ini, virus akan menyebar ke aliran darah dan menyebabkan gejala awal cacar air seperti demam, keletihan, dan sakit kepala. Kejadian jangkitan ini disebut viremia primer yang akan berlangsung selama 4-6 hari.

2. Fasa viremia sekunder

Replikasi virus seterusnya berlaku pada organ dalaman, iaitu hati dan limpa. Seperti yang ditulis Medscape, keadaan ini diikuti oleh jangkitan viremia sekunder yang berlangsung selama 14-16 hari. Virus yang menyebabkan cacar air akan memasuki lapisan paling luar kulit, iaitu epidermis, termasuk saluran darah di dalamnya.

Fasa berjangkit ini akan mengakibatkan pengumpulan atau penumpukan cecair di bawah permukaan kulit dan mengakibatkan pembentukan elastik atau vesikel cacar. Ruam kulit yang bermula sebagai bintik-bintik merah dan kemudian lepuh dipenuhi dengan cecair. Pada fasa jangkitan ini, demam dapat terjadi, walaupun tidak terlalu tinggi.

Tompok-tompok yang menjadi elastik akan merebak ke seluruh bahagian badan, dari muka, ke bahagian depan badan, ke tangan dan kaki. Jangkitan virus yang menyebabkan cacar air pada tahap ini juga akan menjadikan gatal lebih kuat.

Keadaan ini boleh menjadikan penyakit ini sangat menular. Menggores tulang rusuk cacar air boleh menyebabkan lepuh meletup dan cairan yang mengandungi virus di dalamnya akan menyebar ke udara.

Sebelum pembentukan lepuh di permukaan kulit, lepuh juga boleh muncul pada membran mukus mulut. Gusi di mulut boleh terasa sakit sehingga sukar menelan makanan.

3. Fasa pembentukan pustule

Selain menggaru, elastik cacar juga boleh pecah kerana geseran permukaan kulit dengan pakaian atau benda lain.

Bukan hanya berpotensi menyebarkan virus, elastik yang pecah juga dapat menghasilkan luka terbuka yang menjadi pintu masuk bakteria dari luar untuk menjangkiti kulit. Parut cacar air dari calar sukar untuk dibuang.

Oleh itu, cuba bersikap fleksibel mungkin untuk tidak menggosok.

Dalam elastik yang belum pecah akan memasuki tahap seterusnya jangkitan virus penyakit ini. Pada fasa ini, sistem kekebalan tubuh akan bertindak balas dengan lebih aktif dalam memerangi jangkitan virus, menyebabkan terbentuknya pustula. Elastik cacar akan mengempis dan dipenuhi dengan sel darah putih yang mati.

4. Fasa umbilasi

Dalam masa empat hingga lima hari, pustula akan melalui proses pembuangan, iaitu dengan membentuk kerak dan kudis pada kulit. Fasa jangkitan virus yang menyebabkan cacar air juga cenderung memicu jangkitan sekunder oleh bakteria kerana ruam cacar akan membentuk luka terbuka.

Kemudian, kudis kulit akan perlahan-lahan terkelupas dengan sendirinya. Tahap ini menandakan jangkitan terakhir dan penyembuhan cacar air.

Apakah faktor risiko cacar air?

Orang yang telah dijangkiti cacar air umumnya tidak akan mendapat cacar air untuk kali kedua. Ini kerana tubuh telah membentuk antibodi terhadap virus yang menyebabkan cacar air, sehingga dapat mencegahnya dari menjangkiti.

Oleh itu, risiko anda mendapat cacar air akan lebih tinggi jika anda tidak pernah mendapat cacar air sebelum ini atau tidak pernah mendapat vaksin. Beberapa keadaan lain yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena virus yang menyebabkan cacar air termasuk:

  • Kanak-kanak di bawah umur 10 tahun. Terutama kanak-kanak yang belum mendapat vaksin cacar air dan tidak pernah dijangkiti.
  • Wanita hamil yang tidak pernah dijangkiti. Cacar air yang berlaku semasa mengandung juga boleh menyebabkan komplikasi bagi ibu dan bayi, untungnya ini jarang berlaku.
  • Aktif sepenuhnya di tempat tertutup dengan orang yang dijangkiti. Contohnya, jika anda sedang berjuang di hospital atau di sekolah. Peredaran udara yang terhad di bilik tertutup dapat memudahkan virus merebak dan menjangkiti orang lain.
  • Mempunyai sistem imun yang lemah. Contohnya, orang yang mempunyai penyakit yang menyerang sistem imun seperti HIV, pesakit barah yang menjalani rawatan kemoterapi, dan pesakit yang mengambil ubat yang menekan kerja sistem imun.

Sekiranya anda tergolong dalam kumpulan orang yang mengalami faktor risiko, anda perlu segera melakukan vaksinasi cacar air sebagai kaedah yang berkesan untuk mencegah cacar air.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌