Kesihatan

3 Cara Mengatasi Kasut Kecil untuk Tetap Selesa Dipakai

Mungkin, anda mempunyai kasut yang sempit tetapi tidak mampu membuangnya. Sama ada kerana model atau kualitinya masih bagus. Mahu memakainya, sayangnya membuat kaki saya sakit. Jangan risau, kerana ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menangani kasut yang terlalu kecil.

Cara menangani kasut yang terlalu kecil

Ukuran kasut yang sedikit lebih kecil adalah kesalahan biasa dalam memilih dan memakai kasut. Ini tentu menjadikan kaki sakit dan tidak selesa.

Keadaan ini pastinya dapat ditipu sekiranya anda mengetahui muslihatnya. Inilah cara menangani kasut yang terlalu kecil untuk memastikannya selesa.

1. Regangkan kasut dengan pengering rambut

Sumber: Langkah Menuju Kesihatan

Cara pertama untuk menangani kasut yang terlalu kecil adalah dengan meregangkan atau melonggarkannya. Bagaimana untuk?

Cukup mudah. Untuk kasut but diperbuat daripada kulit atau suedekasut (seperti baldu), anda boleh meregangkan kasut sedikit dengan memanaskannya dengan pengering rambut.

Anda perlu membuat persediaan pengering rambut, stoking, dan pelembap kulit.

Caranya, pakai satu atau dua pasang stoking tebal di kedua kaki anda. Sekiranya kasut anda mempunyai tali, tanggalkan tali terlebih dahulu.

Navigasi pengering rambut selama dua minit di bahagian depan, sisi, atau belakang kasut secara bergantian.

Semakin kerap anda melakukan ini, semakin longgar kasut anda. Namun, gunakan pelembap di kaki anda agar tidak kering, sebelum atau sebelum melakukan kaedah ini.

2. Gunakan pengusung kasut

Sumber: Youtube

Cara seterusnya untuk menangani kasut yang terlalu kecil sangat disarankan untuk kasut kulit, kasut rata, dan kasut oxford.

Untuk kaedah ini, anda memerlukan alat khas untuk meregangkan kasut. Anda boleh mendapatkannya dengan mudah dalam talian.

Kaedah ini dianggap paling selamat, kerana tidak menggunakan haba yang sering merosakkan warna kasut.

Yang harus anda lakukan ialah pasangkan peranti ke kasut dan putar kait di bahagian belakang. Cangkuk berpusing boleh melebar dan menutup kembali, membantu melebarkan saiz kasut.

Setelah bahagian bawah diregangkan, biarkan selama 6 hingga 8 jam.

3. Masukkan kasut ke dalam peti sejuk beku

Sumber: Wiki Bagaimana

Selain suhu panas, anda juga dapat memanfaatkan suhu sejuk sebagai cara menangani kasut yang terlalu kecil.

Masukkan sahaja air yang diletakkan di dalam plastik kunci zip. Tutup penutup dengan rapat untuk mengelakkan air tumpah keluar dan letakkan di dalam kasut. Selepas itu, simpan di dalamnya peti sejuk beku dan biarkan selama 20 minit.

Lakukan kaedah ini beberapa kali sehingga saiz kasut meningkat. Kaedah ini lebih sesuai untuk kasut, kasut bukan kulit, dan kasut dengan hujung kaki runcing.

Namun, jangan memaksa diri untuk memakai kasut jika….

Walaupun mereka telah mencuba pelbagai cara, tidak semuanya berjaya menangani kasut yang sudah terlalu kecil. Terutama jika ukurannya mempunyai perbezaan yang cukup besar dengan ukuran kaki.

Oleh itu, jika kasut masih sempit dan tidak selesa dipakai walaupun anda telah mencuba lebih pantas, anda harus menggantinya dengan kasut lain.

Ingatlah bahawa memakai kasut yang terlalu kecil bukan sahaja menyebabkan rasa tidak selesa, tetapi juga masalah pada kaki anda.

Dipetik dari halaman American Academy of Orthopedic Surgeon, kasut yang sempit boleh menyebabkan masalah, seperti:

  • Lepuh, lepuh, dan kuku kaki yang tumbuh ke dalam
  • Bunion atau pembesaran tulang dan tisu di sekitar sendi di pangkal jari kaki
  • Mata ikan kerana kaki sentiasa mengalami tekanan dari kasut yang ketat
  • Kaki crossover, iaitu jari yang terus membongkok

Agar anda tidak perlu bersusah payah dengan kasut yang terlalu kecil, pastikan anda membeli ukuran kasut yang betul. Lebih baik jika anda pergi ke kedai kasut secara langsung semasa membeli, dan bukannya membeli di talian.

Dengan cara itu, anda benar-benar dapat mengesahkan sama ada ukurannya betul dan selesa dipakai atau tidak.