Ubat dan Makanan Tambahan

Lopinavir + Ritonavir: Dos, Kesan Sampingan, dll. •

Lopinavir + Ritonavir Apa Ubat?

Untuk apa lopinavir + ritonavir?

Produk gabungan ini mengandungi dua ubat: lopinavir dan ritonavir. Produk ini digunakan bersama ubat HIV lain untuk membantu mengawal HIV. Ubat ini membantu mengurangkan tahap HIV di dalam badan supaya sistem imun dapat berfungsi dengan lebih baik. Ini akan menurunkan peluang anda mendapat komplikasi HIV (seperti jangkitan baru, barah) dan meningkatkan kualiti hidup anda. Lopinavir dan ritonavir tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai inhibitor protease HIV. Ritonavir meningkatkan tahap lopinavir sehingga membantu lopinavir berfungsi dengan lebih baik.

Lopinavir / ritonavir bukanlah ubat untuk jangkitan HIV. Untuk mengurangkan risiko menyebarkan penyakit HIV kepada orang lain, lakukan semua perkara berikut: (1) teruskan mengambil semua ubat HIV tepat seperti yang ditentukan oleh doktor anda, (2) selalu menggunakan kaedah kontrasepsi yang berkesan (kondom / pergigian lateks atau poliuretana empangan) untuk semua aktiviti seksual, dan (3) tidak berkongsi barang peribadi (seperti jarum / jarum suntik, sikat gigi, dan pisau cukur) yang mungkin terdedah kepada darah atau cairan tubuh yang lain. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini menyenaraikan penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan pada label yang diluluskan, tetapi yang mungkin ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan di bawah hanya jika ia telah ditetapkan oleh doktor dan profesional penjagaan kesihatan anda. Produk ini juga dapat digunakan bersama dengan obat HIV lainnya untuk mengurangi risiko terkena HIV setelah terkena virus. Rujuk doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.

Bagaimana cara menggunakan lopinavir + ritonavir?

Ambil ubat ini dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali atau dua kali sehari. Telan tablet secara langsung. Jangan menghancurkan atau mengunyah tablet. Dos berdasarkan keadaan perubatan anda, tindak balas terhadap rawatan dan ubat lain yang anda ambil. Pastikan anda memberitahu doktor dan ahli farmasi semua produk yang anda gunakan (termasuk produk preskripsi, bukan resep dan herba). Bagi Kanak-kanak, dos berdasarkan usia, berat badan dan tinggi badan. Dos sekali sehari tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah 18 tahun. Sekiranya anda mengambil dananoside untuk produk ini, anda boleh mengambilnya bersamaan dengan produk ini tetapi jangan mengambilnya tanpa makan.

Penting untuk terus mengambil ubat ini (dan ubat HIV lain) tepat seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan terlepas dos. Ubat ini berfungsi paling baik apabila jumlah ubat di dalam badan anda disimpan pada tahap yang tetap. Oleh itu, minum ubat ini pada selang waktu yang seimbang. Untuk membantu anda mengingati, ambil pada masa yang sama setiap hari. Jangan mengambil lebih atau kurang daripada yang disyorkan atau berhenti mengambilnya (atau ubat HIV lain) walaupun untuk waktu yang singkat kecuali jika diarahkan oleh doktor. Melakukannya boleh menyebabkan viral load meningkat, menjadikan jangkitan lebih sukar untuk dirawat atau kesan sampingan yang lebih teruk.

Bagaimana lopinavir + ritonavir disimpan?

Anda boleh menyimpan ubat di dalam peti sejuk sehingga tarikh luput dicetak pada label, atau anda boleh menyimpannya pada suhu bilik sehingga 2 bulan. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.